Julia Schantz (Konstfack), Reluctance. Courtesy: konstnären och EYTE.

Agnes Holm, grundare av EYTE.

Konst/Utställning

Nya plattformen EYTE vill hjälpa dig hitta de bästa unga konstnärerna innan andra gör det

Vi har pratat med Agnes Holm, grundare av nya plattformen EYTE, som lyfter konststudenter från några av Europas främsta konstskolor och gör deras verk tillgängliga för en bredare publik.

– Den mest spännande konsten, den som skapas av de mest begåvade konststudenterna på världens bästa skolor och som därav är ultrakontemporär och definierar nästa era av måleri, är svår att få tag på. Den finns i elevutställningar och ateljéer, men är sällan tillgänglig för en bredare publik.

Det säger Agnes Holm, skapare av EYTE, en plats där samlare kan upptäcka och köpa konst från ett konststudenter från ett antal konstskolor i Europa innan de etablerar sig på marknaden.

– EYTE är ett sätt att tänka kring och jobba med måleri och dess, enligt mig, odödlighet, att göra konsten tillgänglig och dessutom stötta och hjälpa unga konstnärer.

Agnes Holm är uppvuxen i Stockholm och har vetat att hon vill jobba med konst sedan hon fick en Frida Kahlo-bok av sin mamma när hon var liten.

– Men jag har inte vetat vilken roll jag skulle ha. Jag har aldrig varit eller velat bli konstnär, men har alltid velat sluka så mycket kunskap kring konst som jag kunnat. Efter gymnasiet fick jag via stipendium möjlighet att gå på Parsons Paris och plugga deras Business-program integrerat med konsthistoria.

”Vi letar efter konstnärer som visar en tydlig ambition. Vi är selektiva i vårt urval men fokuserar på att skapa en mångsidig samling som speglar framtidens konstnärliga röster.’”

Agnes Holm

Stan Malomgré (The Royal Academy of Fine Arts Antwerp), Portrait of a Man. Courtesy: konstnären och EYTE.

Konstnärerna väljs ut från några av de mest ansedda konstskolorna i Europa, men Agnes Holm betonar att urvalet inte bara baseras på skolans renommé.

– Vi letar efter konstnärer som visar en tydlig ambition. Vi är selektiva i vårt urval men fokuserar på att skapa en mångsidig samling som speglar framtidens konstnärliga röster.

Konstnärerna sätter själva sina priser, och EYTE arbetar med en transparent prismodell där köparen alltid vet vad konsten kostar. EYTE tar 25 procent provision på försäljningen i en modell med målet att ge konstnärerna en rättvis ersättning samtidigt som priserna hålls på en nivå som gör att fler kan börja samla konst.

Vad hoppas du att EYTE ska bidra med?

– Jag vill att EYTE ska göra det lättare att upptäcka och stötta nästa generations konstnärer  innan de slår igenom. Det handlar inte om att ersätta gallerier, utan om att öppna upp konstvärlden och ge fler människor chansen att köpa originalverk. Jag tror också att digitala plattformar har en viktig roll att spela när det gäller att göra konst mer tillgänglig, särskilt för de som kanske inte har möjlighet att besöka fysiska gallerier. Långsiktigt är drömmen att vi skulle skapa ett positivt ekosystem mellan unga konstnärer och samlare.

Karolina Modig


Om EYTE:s aktuella utställning:
EYTE visar tillgängliga verk i digitala utställningar, den första heter See What I'm Saying? och är en kommentar till komplexiteten i och ansvaret det innebär att visa konst online. Kolla in utställningen här: eyte.se

Media Esfarjani (The University of the Arts Berlin), Hiding in the Poppy Field. Courtesy: konstnären och EYTE.

Efrat Merin (Royal College of Art London), Call Us Sleep. Courtesy: konstnären och EYTE.

Swarnaly Mitra Rini, (Academy of Fine Arts Vienna), Moring Rituals Coffee, Colour and Memories. Courtesy: konstnären och EYTE.

Visa alla artiklar inom Konst/Utställning