Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Under november tar vi sikte på Göteborg.

Ingrid Pollard, ur Self Evident, 1995. Courtesy: konstnären och Hasselblad Center

Första stoppet: 
Hasselblad Center
Götaplatsen 6

Ingrid Pollard, Hasselblad Award 2024, 12 okt–25 jan.

Den 11 oktober tog den brittiska konstnären och fotografen Ingrid Pollard emot årets Hasselbladspris, som med sin prissumma på två miljoner kronor för övrigt är världens största fotopris. Under ett antal dagar deltog Pollard i ett samtal med Salad Hilowle på Göteborgs Stadsbibliotek, blev firad med konsert i konserthuset, firades igen med prisutdelning och stormiddag, och guidade dagen därefter runt en bra bit över hundra besökare bland sina verk i utställningen som fram till den 19 januari visas på Hasselblad Center vid Götaplatsen.

I sina verk lyfter Ingrid Pollard frågor och perspektiv om rasism, kolonialism, migration, klass, tillhörighet och livets bräcklighet. Det är skört och starkt, ibland subtilt men oftare alarmerande tydligt. Hennes arbete är värt sin uppmärksamhet – för ett par år sedan nominerades hon även till det prestigefulla Turner-priset – och utställningen är något ni bör se även nu efter att Pollard lämnat Göteborg. Läs mer om den här.

Om Hasselblad Center

1937 startade Victor Hasselblad ett aktiebolag i eget namn och öppnade butiken Victor Foto på Kungsportsplatsen i Göteborg. 1948 presenterade han Hasselbladskameran i New York och intresset blev enormt, särskilt efter att NASA valde att använda kameran för att dokumentera sina rymdresor, däribland den första månlandningen. Efter Victor Hasselblads död 1978 bildades Erna och Victor Hasselblads Stiftelse, vars ändamål är att främja och bedriva forskning och utbildning inom naturvetenskap och fotografi. Hasselblad Center öppnade 1989.


Larissa Sansour. ur utställningen Indigo är sorgens färg, 1989. Courtesy Borås Konstmuseum.

Andra stoppet:
Göteborgs Konsthall
Götaplatsen 6

Larissa Sansour, Indigo är sorgens färg, 4 okt–12 jan

Bredvid Hasselblad Center ligger Göteborgs Konsthall, vars rum just nu intas av tre videoverk av den dansk-palestinska konstnären Larissa Sansour. Sansours konstnärskap kretsar kring ämnen som universell sorg, politik och historia i förhållande till de villkor som palestinier lever under, och hur obearbetade trauman brutalt förs vidare till kommande generationer. Att se samtliga verk i utställningen Indigo är sorgens färg tar ca 1,5 timme men det är bara att göra. Filmerna slår en med full kraft i bröstet, det är storslaget och djupt berörande och det är ett konstnärskap ni helt enkelt måste uppleva.

 

Om Göteborgs Konsthall

Ligger bredvid Göteborgs Konstmuseum, högst upp på Avenyn och Götaplatsen. Konsthallen visar fyra till sex utställningar per år, både internationellt uppmärksammade konstnärskap och konstnärer som ännu inte har nått ut till en bred publik.


Laleh Kazemi Veisari, Nous Allons Ensemble. Courtesy: Röda Sten Konsthall

Tredje stoppet: 
Röda Sten konsthall
Röda Sten 1

Laleh Kazemi Veisari, Samaneh Roghani, Nazanin Raissi, Malin Holgersson, Afrang Nordlöf Malekian, Vad finns i din resväska, 24 sept–24 nov.

Vad packar du ner i din resväska? Vilka minnen, erfarenheter, upplevelser, möten och händelser bär du med dig i ditt symboliska bagage? 2022 startade motståndsrörelsen Kvinna, Liv, Frihet i Iran. På Röda Sten visas fem konstnärer som alla har rötter i generationer av trauma och migration, som hämtar näring från motståndsrörelsen och som undersöker minne, förflyttning och censur.

Afrang Nordlöf Malekian, Nazanin Raissi och Laleh Kazemi Veisaris verk tar avstamp i både personliga och kollektiva minnen och berättelser. Samaneh Roghani använder sin aktivism som utgångspunkt för att gestalta erfarenheter av motstånd i Iran och senare i Sverige. Malin Holgersson utforskar historiens och samtidens blinda fläckar kring förbudets och censurens konsekvenser, tolkade genom sina queera och antinationalistiska perspektiv. Alla fem delar med sig av den börda de bär, och Vad finns i din resväska blir en öppen fråga om vad vi har i våra resväskor – på semester, affärsresa eller som flyktingar – och hur vi egentligen behandlar det bagage vi bär med oss.

 

Om Röda Sten Konsthall

På Röda Sten Konsthall visas konst som tar upp frågor och ämnen som handlar om den tid vi lever i idag. Konsthallen ligger i ett gammalt pannhus från 1940. I och utanför huset kan man se spår från de ravefester som ägde rum under 1980- och 90-talet, och från de graffitimålare som huserade i byggnaden efter att värmeverket lades ner. I början av 1990-talet var Röda Sten Konsthall rivningshotat och ett upprop startades av en grupp som bildade en förening för att rädda huset. 1996 skapades den löpande verksamheten och den drivs än idag av ideella Röda Sten Kulturförening.


Energipåfyllning:

Fika

Bar Centro
Kyrkogatan 31

Borde eventuellt stå som lunch, så kanske blir ni kvar för både kaka och rigatoni, espresso och vin? Kanske hänger ni hela kvällen, äter pizza, ser solen gå upp över Älvsborgsbron?

Lunch

Hedlunds Havsbar 
Stora Saluhallen 13

Här serveras dagens fångst till lunch, ackompanjerat av västkusthjärta, salt och tångdoft.

Släck törsten

Bar La Lune
Vasa Kyrkogata 1

Lysande vinbar och restaurang i miniformat, i kanten av en lummig lund några lätta steg söder om Vasagatan.

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Under oktoberveckorna svänger vi runt i Malmö.

Öppningskväll på SIGNAL. Foto: @signal_signal_signal

Första stoppet: 
SIGNAL Center för samtidskonst
Monbijougatan 17D

Majd Abdel Hamid, Melanie Kitti, (inside) a wave, a cocoon, 27 sept–8 dec.

På Signal i Malmö möts under hösten två uråldriga tekniker: fresko och broderi.

Majd Abdel Hamid är född i Palestina och delar i dag sin tid mellan Beirut och Paris. Han är självlärd i traditionellt broderi och arbetar utifrån teman som hav, förlust och trauma. Han beskriver sina verk som skulpturer i tiden och sitt arbete som en strävan efter motståndskraftig skönhet i ett ständigt undantagstillstånd.

Svenskfödda Melanie Kitti delar sin tid mellan Malmö och Köpenhamn. Hon arbetar med pigment, kalksten och gips i gränslandet mellan hantverk och bildkonst. På SIGNAL har hon skapat en stor freskomålning som tar sig an myrornas kollektiva liv. Visste du att myror kan utföra skickliga kirurgiska ingrepp för att läka sina skadade kamrater?

Vernissage sker under Malmö Gallerihelg, läs mer om den här!


Om SIGNAL

Grundades 1998 av ett gäng konstnärer i Malmö. Sedan dess är SIGNAL ett center för samtidskonst som producerar och presenterar utställningar, föreläsningar, seminarier och andra arrangemang med fokus på aktuella frågor och samtida konst- och kulturproduktion.


Lenke Rothman. Läget, 1989. Courtesy Borås Konstmuseum.

Andra stoppet:
Malmö Konsthall
S:t Johannesgatan 7

Lenke Rothman, Liv som tyg, t.om 19 januari

Svensk-ungerska konstnären och författaren Lenke Rothman (1929–2008) kom 1945 till Malmö med Röda Korsets transporter, som en av de överlevande från Förintelsen.

Rothman insisterade på att material precis som människor har förmågan att tala, uttrycka och minnas. Hon rörde sig mellan tekniker som målning, teckning, installation, skrivande, skulptur och textil, och experimenterade tidigt med olika typer av material, som knappar, säkerhetsnålar, biljetter, klädesplagg, kvitton och plastpåsar. Dessa ”spår av liv”, som hon kallade dem, hopfogade hon på komplexa och överraskande sätt, och liksom hennes skrivande blev de ett slags svar på den fråga hon själv ständigt återvände till: ”hur ska livet räddas och bevaras från den ständigt pågående förgörelsen?”

Om Malmö Konsthall

Malmö Konsthall är en del av Kulturförvaltningen i Malmö stad, och har sedan starten 1975 presenterat samtida konst som ska utmana och inspirera. Varje år visas tre till fyra utställningar som på olika sätt speglar vår samtid.


Fanny Ljungberg med eget verk.

Tredje stoppet:
Galleri Jaktpaviljongen
Falsterbogatan 11b

Fanny Ljungberg, Tankar i Tråd, 27 sept–6 okt.

I gränslandet mellan mode och konst skapar Fanny Ljungberg färgglada nätplagg och pärlbeströdda bikinis med virknål och tråd. Allt glänser och skimrar i olika färger, liknande ett textilt korallrev eller förtrollat skatbo. Fanny Ljungberg är född 1997 och har en kandidat i Fashion, Design & Knitwear från Central St Martins i London. Hennes uttryck är humoristiskt och lekfullt och inspirerat av 1960- och 70-talets psykedeliska estetik.

Ljungberg kommunicerar via sina trådar och låter materialet och maskorna leda vägen i en process som hon beskriver som organisk och intuitiv: virknål in, maska ut i en meditativ loop. Ljungberg tänker och tråden talar.

I utställningen visas verk från hennes arbete under de senaste åtta åren för första gången i Sverige. Vernissage sker under Malmö Gallerihelg, läs mer om den här!

Om Galleri Jaktpaviljongen

Galleri Jaktpaviljongen har som namnet skvallrar om sin hemvist i en jaktpaviljong, som med sina anor från 1700-talet är Folkets Parks äldsta byggnad. Bakom årets satsning står Folkets Park och den Malmöbaserade konstnären Yasmina Karli Malmsten, som har curerat ett utställningsprogram med konstnärer som är i början eller mitten av sina konstnärliga karriärer. Läs mer om Yasmina Karli Malmsten och hennes utställning på Sergels torg tidigare i år här: Dagdrömmar på Sergels torg .


Energipåfyllning:

Fika

Flax
Sölvesborgsgatan 10

Sympatiskt fokus på ekologiska och självodlade råvaror från Malmö, och helt veganskt. Utnämnt till Malmös bästa café 2021 – enligt säkra källor gäller detsamma 2024.

Lunch

Far i Hatten
Amiralsgatan 35

Alltid trevligt, alltid gott, med ett generöst utbud av vin, betor, padrones, pizza et al.

Släck törsten

Opopoppa
Simrishamnsgatan 3

Naturvin, rolig öl och schyssta pizzaslices. Varje torsdag spelas jazz och har du en idé för ett event, själv drömmer att axla ett dj-set eller något annat härligt är det bara att säga hej.

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta.

Det är dags för öppningsveckor på landets konstscener. Ett växande gallerikluster har de senaste åren bildats på Östermalm i Stockholm, där några har öppnat helt nytt och andra har flyttat från det så kallade galleridistriktet i Vasastan – det senaste i raden är Galerie Nordenhake. För helgens bästa konstrunda: starta på Nordenhake vid Karlaplan, ta dig via Ulrikagatan och Linnégatan fram till Östermalmstorg. Kolla även in våra tips på välbehövlig fika, lunch och törstsläckare i området.

Spencer Finch, Sunset in a Cup, 2024

Första stoppet:
Galerie Nordehake
Lützengatan 1

Spencer Finch, Sunset in a Cup, 22 aug–28 sept

Säsongsöppningen på Galerie Nordenhake är lika mycket vernissage som inflyttningsfest. I nya lokaler på Lützengatan 1 vid Karlaplan premiärvisar galleriet den amerikanske konstnären Spencer Finch, som har en påfallande poetisk relation till Stockholm. År 2003 återskapade han nämligen ljuset utanför Ingmar Bergmans dörr, ett stenkast från Nordenhakes nya adress. Titeln till Finchs aktuella utställning är inte mindre poetisk utan hämtad från Emily Dickinsons dikt Bring me the sunset in a cup. Även den här gången har Finch återskapat ljus och färg med hjälp av vetenskapliga metoder och personliga observationer. Genom fotografier, verk på papper, en ljusskulptur och en videoinstallation hyllar konstnären solljus i allmänhet och solnedgångar i synnerhet.

Läs mer om utställningen här.


Laleh Kazemi Veisari, Okänt Land, Beckers Stependiatutställning, 2022, Färgfabriken, Installationsvy, foto: Johan Österholm

Andra stoppet: 
Belenius
Ulrikagatan 13

Laleh Kazemi Veisari, Kompass, 22 aug–21 sept

Det poetiska temat fortsätter delvis genom Laleh Kazemi Veisari på Belenius, tio minuters promenad från Lützengatan. När hon tilldelades Beckers konstnärsstipendium 2022 stod det i motiveringen att ”hon skapar konst som i sitt poetiskt strama uttryck ständigt skiftar fokus mellan den lilla konkreta detaljen och världens oöverskådliga mångfald.” Vad det betyder kräver ett fysiskt besök och eget bekantande med konstnärens tvärvetenskapliga praktik, som omfattar teckning, målning, skulptur och skrivande. Kazemi Veisari har studier i både statsvetenskap och ekonomi bakom sig, och en bakgrund i Sverige, Tyskland, Iran och Finland. I Kompass har hon arbetat med arkiv, minne och språk, upphittade material och berättelser som hon genom sina verk sätter samman på nya sätt.

Läs mer här.


Josef Jägnefält, A middle-sized planet, 2024

Tredje stoppet:
Saskia Neuman Gallery
Linnégatan 19

Josef Jägnefält, I Told You I’d Be Home Most of the Day, 22 aug–26 sept

Vad kan ett objekt bära för betydelser och värden, och vad kan de säga om olika mänskliga behov? Josef Jägnefält utforskar detta historiskt bland annat genom drottning Victorias favorithund, Cavalier King Charles Spaniel, och hur de figurinhundar som producerades utifrån drottningens särintresse utvecklades till bärare av meddelanden mellan en kvinna och hennes älskare. Genom sina målningar reflekterar han kring hemligheter, passionerad längtan, stillhet och känslomässiga crescendon.

Läs mer om utställningen här.


Martin Soto Climént, Venus y Vulcano, 2024

Fjärde stoppet: 
Andréhn-Schiptjenko
Linnégatan 31

Martin Soto Climént, The Heart of Heaven / Blushing Paintings, 22 aug–24 sept

Den mexikanske konstnären Martin Soto Climént skapar vackra abstrakta verk med hjälp av skumgummi som han viker och fotograferar och sedan överför till ett silkscreentryck. Uttrycket påminner om måleri och de tolkningsbara motiven kan påminna om veckade tygsjok, mjuka hudveck, suddiga landskap eller varför inte bolmande tjock, sockervaddsfärgad dimma.

Läs mer här.


Dylan Rose Rheingold i sin ateljé, 2024.

Femte stoppet:
Public Service Gallery
Linnégatan 19

Dylan Rose Rheingold, Behind Closed Doors, 22 aug–27 sept

Genanta händelser från gymnasiet mixas i Dylan Rose Rheingolds målningar med minnen från tiden som liten flicka. Flätat hår, ballonger, knubbiga knän och nagellack dyker upp de storskaliga målningarna, som blir en sorts betraktelser om tiden i gränslandet mellan barn och vuxen och allt vad det innebär att gå från flicka till kvinna.

Läs mer om utställningen här.


Energipåfyllning:

Fika

Stora bageriet
Sibyllegatan 2

Fika dig till salighet, ät frukost till lunch eller smörrebröd med topping från Danmark eller möjligtvis himmelriket. Ta en kaffe eller ett glas naturvin, sitt ute på stolar som vinglar över kullerstenarna eller inne i det vitkalkade salsrummet.

Lunch

Kapibara
Riddargatan 20

Det finns ramen och det finns ramen. På Kapibara finns RAMEN: Okonomiyaki, Shio Ebin, Donburi, Shoyu, Shio Paitan eller vad du nu önskar, och den är allt du vill ha och mer.

Släck törsten

Schmaltz Bar & Delicatessen
Nybrogatan 19

En kväll när vi blev snorkigt bemötta på vår tidigare favorit Tyge och Sessil vandrade vi bort mot Schmaltz och blev mottagna med vad som kändes som en varm omfamning. Den lysande vinlistan uppdateras löpande.

Sommarens utställningar

Art Notes guidar dig till sommarens utställningar och konsthändelser, från Haparanda i norr till Malmö i söder. Trevlig sommar!

Marie-Louise Ekman, Kärlek, 1976.

HAPARANDA
Haparanda Konsthall
I samarbete med Kin Museum:
Stadshustorget 1, Kiruna

Man får göra som man vill: Marie-Louise Ekmans konst under femtio år, 17 juni–31 aug

Kärlek, vardagsabsurditeter och toalettfunderingar – konstnären, professorn och dramatikern Marie-Louise Ekman gör sin första turné i Norrbotten och speglar genom tio grafiska verk hela femtio år av kreativt skapande i vitt skilda tekniker, material och former. Under sommaren landar utställningen på Haparanda Konsthall, där besökarna bland annat får ta del av verket Kärlek från 1976, vars bakgrund inspirerats av dåvarande partnern Carl-Johan De Geers tygmönster.

Utställningen Man får göra som man vill har visats på Gällivare Kulturmuseum och kommer även att visas på Råneå konsthall 7 september–6 oktober 2024.

Läs mer om utställningen här.


Utställningsvy från Åtta grader / Samtida konst om skogen: Elia Nurvistas The route, 2024, och på golvet The frontier, 2020. Foto: Mikael Lundgren/Bildmuseet

UMEÅ: 
Bildmuseet, Konstnärligt campus
Östra strandgatan 30

Åtta grader / Samtida konst om skogen, t.om 12 jan 2025

Vad är en skog? En plats för rekreation, en ekonomisk resurs, eller något vi människor borde låta vara? Utställningen Åtta grader / Samtida konst om skogen har lånat in titel från den samiska jojkaren och berättaren Jörgen Stenbergs dikt med samma namn, som pekar på en drastisk temperaturförändring och vad den innebär för skogsbetande renar. I den här utställningen bidrar Stenberg med ett annat verk, som liksom övriga – i tekniker och material som fotografi, film, skulptur, teckning, textil, ljud och installation – reflekterar över skogen, utifrån deras olika perspektiv och erfarenheter. Verken väcker frågor om tradition och framtid, om skogsbruk, markkonflikter, biologisk mångfald och om skogen som en helig plats.

Medverkande konstnärer:Matti Aikio, Malin Arnell & Åsa Elzén, Gerd Aurell & Micael Norberg, Toms Kokins, Norrakollektivet (Anja Örn, Fanny Carinasdotter, Tomas Örn), Elia Nurvista, Uriel Orlow, Edith Marie Pasquier, Jörgen Stenberg och Lena Ylipää. 

Läs mer här.


Fotografi: Mikael Olsson, LWRNTZ 01 (Workers’ housing, Karlshäll, Luleå, 1911–13, with T. Stubelius), 2021. Courtesy: konstnären och Havremagasinet.

BODEN
Havremagasinet
Norrbottensvägen 18

Hemmets fundament, t.om 29 sept

Vad är ett hem, bortom det rent konkreta rummet, bortom arkitekturen och Hemnet? I Hemmets fundament utforskas vad som utgör ett hem i dess mest basala delar: materiellt, sinnligt och idémässigt, med utgångspunkt i fundament som minne, rum, härden, tradition, omsorg, hemmets skal, hemmets mått och mat. Utställningen omfattar byggnadskonstruktion, möbelformgivning, snickeri och konst och är curerad av Mikael Andersson och Erik Törnkvist.

Medverkande konstnärer: Konstnärsduon KVAE & BARK, konstnären Mikael Olsson, arkitekt- och forskargruppen Svenska hemmets studier, formgivarna Andreas Nobel & Joakim Zickert, arkitektkontoret Peripheral Works, stadsarkitekten Pernilla Wåhlin Norén, timmermannen Johan Jönsson samt Svenska institutet för standarder (SIS). 

Läs mer här.


Atti Johansson, porträtt från 1967. Aktuell med utställningen Mekanisk/Organisk på Västernorrlands museum 2024.

HÄRNÖSAND: 
Västernorrlands museum
Murbergsvägen 31

Atti Johansson – Mekanisk/Organisk, 15 juni–1 september  

”Vårt medvetande ligger långt efter teknikens framsteg”. Det skulle kunna vara ett citat från vilken samtida ai-kritisk samhällsvurmare eller småorolig medborgare som helst. Så är dock inte fallet – i stället är det titeln på en tio meter lång väggutsmyckning från början av 1970-talet, vilket säger en del både om vår fallenhet för att hela tiden tro att vår oro/medvetenhet är ny, och om konstnärens bakom verket: Atti Johansson.

Johansson låg under hela sin verksamma tid i framkant när det gällde att följa, utforska och bevaka aktuella samhällsfrågor: den tekniska utvecklingen såväl som miljöfrågor. Hennes kritiska undersökningar av ny datateknik – bland annat genom en serie assemblage med namnet Mekanisk/Organisk – låg till grund för nämnda väggutsmyckning, som gjordes till Gudlav Bilderskolan i Sollefteå 1971–73.

Redan på 1960- och 70-talet utforskade Johansson skillnaden mellan mänsklig och artificiell intelligens; hon intervjuade ingenjörer vid IBM i Stockholm och Köpenhamn och lärde sig tyda tekniska ritningar och hålkort. I sitt miljöengagemang utforskade hon framför allt alternativa metoder för hållbart skogsbruk. I ljuset av dagens klimatkris och den accelererande digitala revolution vi lever i är Atti Johanssons konst kanske mer relevant än någonsin. 

Mer om utställningen här. Kolla även in Västernorrlands museums sommarprogram, med aktiviteter för alla 17 juni–18 augusti.


Parisa Aminolahi, Untitled, Tehran, 2017. Courtesy: Alma Löv

ÖSTRA ÄMTERVIK
Alma Löv Museum of Unexp. Art
Smedsby 108

A Place to Call Home, 15 juni–1 september

Även på Alma Löv Museum of Unexp. Art utforskar elva samtida konstnärer hemmet utifrån olika infallsvinklar. Museet består av ett tiotal paviljonger utspridda i naturen, samt huvudbyggnaden Paleis Oranjestraat, med teatersalong, utställningssalar och café.

Medverkande konstnärer: Narek Aghajanyan, Parisa Aminolahi, Leif Engström, Janove Ekstedt, Barbro Hemer, Andreas Johansson, Peter Johansson, Fatima Moallim, Lovisa Ringborg, Knutte Wester, Collective of Unexpected Architecture.

Läs mer om utställningen här.


David Shrigley, Swan Thing. Från Open Art Örebro 2022.

ÖREBRO
Runt om i stan

OpenArt, 15 juni–8 september  

Under tolv veckor fylls centrala Örebro med konst, inklusive en ny skaparverkstad på Järntorget, guidade visningar och workshops med konstnärer. Konstverken tar plats på gator, i parker, flytande på Svartån och utbredda på Örebros tre största torg. Några konstverk är placerade inomhus på Örebro konsthall, i Kulturkvarteret, hos Konsthantverkarna, i Nikolaikyrkan och i The Contemporary Garage under Saluhallen. 

Bland de deltagande konstnärerna finns bland andra Conny Karlsson Lundgren, A. Karlsson Rixon, Atoosa Farahmand & Oscar Hagberg, Rebecca Bebben Andersson, Valeria Montti Colque och Yemisi Wilson.

Kolla in samtliga konstnärer och sommarens program här: OpenArt


Heli Ryhänen, The Wind is Turning Towards the East, placerad i Viskan intill Röda Kvarn. Foto: Borås Art Biennial 2024.

BORÅS
Borås Konstmuseum
PA Halls Terrass 2

Borås Art Biennial (BAB): Layers, Loops, Lines, 15 juni–15 september

För sjunde gången i ordningen drar Borås Konstmuseum i gång sin internationella konstbiennal, som i år utforskar tid, rum och plats med hjälp av femton konstnärer. Biennalen tar plats både inne på museet och ute i stan, och konstverken tar formen av skulpturer, ljud-, ljus och videoinstallationer, muralmålningar och textila verk. Verken tar avstamp i en värld i gungning, snurrar runt kosmologiska, vetenskapliga eller mer gåtfulla frågeställningar och öppnar i vissa fall upp för andra, parallella eller kanske fiktiva världar.  

Medverkande konstnärer: Monira Al Qadiri (KW), Christian Andersson (SE), Hicham Berrada (FR/MA), Mona Caron (US/CH), Alicja Kwade (DE/PL), Eric Magassa (SE/FR), Thiago Martins de Melo (BR), David Molander (SE), Nespoon (PL), Diana Orving (SE), Ugo Rondinone (CH), Heli Ryhänen (FI), Elin Stampe (SE), Fiete Stolte (DE), Gê Viana (BR)

Läs mer om BAB här.


Diana Orving installerar ett verk till utställningen Slow Motion på Nässjö konsthall. Courtesy: Nässjö Konsthall.

NÄSSJÖ
Nässjö Konsthall

Slow Motion, t.om 31 aug

I Slow Motion visas konstnären Diana Orvings skira, textila monumentala, till synes svävande skulpturer. Orving arbetar främst med textil och måleri och utforskar i sitt konstnärskap teman som ursprung, minne och det undermedvetna. Som en sorts koreograf vill hon både uttrycka och förstå mentala och fysiska processer genom form och rörelse. Hennes storskaliga textila verk har ställts ut på en rad platser både i Sverige och internationellt, och syns permanent bland annat på restaurang Aira i Stockholm.

Nässjö konsthall ligger i Kulturhuset Pigalle och delar entré med Stadsbiblioteket. Läs mer och följ här.


Installationsvy från Utgångspunkt samlingen – Var börjar berättelsen? på Kalmar Konstmuseum, 2024.

KALMAR
Kalmar Konstmuseum
Stadsparken

Utgångspunkt samlingen – Var börjar berättelsen? 25 maj–3 november

I den här omfattande utställningen presenteras ett 50-tal konstnärer och runt 90 verk från Kalmar Konstmuseums samling, skapade mellan 1865 och 2022 – det senaste filmen Sylwan av Salad Hilowle.
 
Utställningen är en fri fortsättning på projektet Samlingar och samlande som har pågått museet sedan hösten 2020. Keramikern och skulptören Anabelí D González har tillsammans med konsthistorikern och curatorn Sara Hemmingsson fördjupat sig i olika konstnärskap och verk och undersökt vad en samling är och kan vara. Bland annat visas Carl Larsons akvarell Blomstervännen från 1909, Richard Berghs porträtt av vännen Nils Kreuger från 1884 samt verk av bland andra Vera Nilsson, Gideon Börje, Gunilla Skyttla, Raine Navin, Gunilla Pantzar, Lennart Rodhe, Ulrica Hydman Vallien, Ewa Rudling, Cecilia Ömalm, Kristina Müntzing och många fler. Konstnären Tyra Lundgren får en egen större presentation med skisser från Designarkivet och stengodsrelifer som donerades till Kalmar konstmuseum 1981.

Läs mer om utställningen här.


Lotta Lampa, 2024. Courtesy: Växjö Konsthall

August Sörenson med verk från utställningen Half Past True på Barklund and Co, Stockholm, 2022. Foto: augustsorenson.com

VÄXJÖ
Växjö Konsthall
Västra Esplanaden 10

Lotta Lampa, Lampaland, 6 juni–14 september

Lotta Lampa skapar oktandoftande installationer och objekt som refererar till lika delar postmodernism och raggarkultur. Laserskuren borstad plåt möter fluffiga syntetiska djurfällar i neon; genomskinliga, färgstarka plastdraperier flankeras av svetsade metallvaser; kluster av doftgranar och raggartärningar av glas. Lampas uppväxt i Kalix, med motorer, meck, ragg och norrländsk natur, har kanaliserats in i hennes verk i ett grovt, lekfullt och brutalt formspråk.  

August Sörenson, Fragment, 19 juni–14 september 

August Sörenson ger bilder och former från serietidningarnas och leksakernas värld ny mening i hans eget keramiska universum. Ett gigantiskt roterande öga, ett stöddigt pekande finger, ett litet dinglande ben och en stor stampande sko. Det är avskalat och tydligt men samtidigt diffust och förunderligt. Genom leran och keramiken ger Sörenson plats för humor och allvar i reflektioner om livets småttighet och tillkortakommanden.  

Läs mer och följ Växjö Konsthall här: @vaxjokonsthall


Martin Puryear, Meditation in a Beech Wood, 1996. Foto/Photo: Anders Norrsell. 

KNISLINGE
Wanås Konst
Vanås

The Ocean in the Forest, 4 maj–3 nov

I grupputställningen The Ocean in the Forest deltar konstnärerna Youmna Chlala, Evan Ifekoya och Eduardo Navarro med konstverk som genom berättelser och helande ljud visar på styrkan i gemenskap, drömmar och fantasier.

Under sommaren bjuder Wanås också in till en mängd aktivitetsdagar på och runt byggnaderna och i skulpturparken. Några punkter ur schemat:

Skulpturworkshop för ungdomar
Under tre heldagar har alla mellan 13–18 år möjlighet att komma och skapa inspirerade av konstnären Martin Puryear, som arbetar med naturliga material som metaller, sten, gräs och trä. Workshopen leds av pedagoger från Wanås och äger rum mån–ons 17–19 juni kl 10–16 i Wanås Konst Studio.
Läs mer här.

Taktäckaren Adam Ooms arbetar med en totalrenovering av Martin Puryears monumentala vasskulptur Meditation in a Beech Wood som står i skulpturparken. Den 26 juni kan man träffa Ooms under ett samtal med fika. Läs mer här.

Den 5 september finns konstnären Martin Puryear på plats för att återinviga Meditation in a Beech Wood, samt för seminarium och en dag fylld av samtal och workshops.
Se Wanås hemsida för uppdaterad info.


Verk av Elisabeth Svensson och Lotten Pålsson. Courtesy: Landskrona Museum.

LANDSKRONA
Landskrona Museum
Slottsgatan 1

Elisabeth Svensson och Lotten Pålsson, Förlängningar, 26 maj–4 augusti  

I en mix av keramiska, fotografiska och poetiska verk möts keramikern Elisabeth Svensson och fotografen och poeten Lotten Pålsson i utställningen Förlängningar. Genom kopplingar och associationer låter de sina arbeten gå i dialog med varandra, skapa resonans och öppna upp för vidare associationer.

Utställningen är curerad av Alexandra Giertz och Lotten Pålsson. Läs mer om utställingen här.


KOO JEONG A, OooOoO Malmö, 2024. Foto: Alexander Olivera.

MALMÖ
Malmö Konsthall
S:t Johannesgatan 7

Koo Jeong A, EHM [Event Horizon Malmö], 1 juni–25 augusti 

Malmö Konsthalls sommarutställning består av den skatebara skulpturen OooOoO Malmö som är konstruerad helt i trä. Verket har skapats av konstnären Koo Jeong A specifikt för Malmö Konsthall och kilar fast sin stjärnformation mellan interiörens pelare. OooOoO Malmö kompletteras av ett urval av konstnärens teckningar, som utförts direkt på konsthallens väggar. 

Verket är öppet för skate tis–sön kl 11–13 och 14.30–16, samt ons klockan 11–13 och 14.30–17. Mer info finns här.

På torget utanför konsthallen kan alla mellan 16–19 år ta del av gratis workshops v. 26–28 inom dj:ing, graffiti, skateboarding, K-pop, dans och konst!

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Den här gången strosar vi runt i Göteborg, från Vasakyrkan till Götaplatsen och around.

Minh Ngọc Nguyễn, pressbild Sweet, Sweet Nectar. Courtesy: Nevven.

Första stoppet: 
Nevven
Molinsgatan 11

Minh Ngọc Nguyễn, Sweet, Sweet Nectar, t.om. 16 juni 

Ngọc Nguyễns våtglättigt färgmättade fotografier har ett bildspråk som påminner om kommersiella annonser, och det är också där hans fotografier tar avstamp. Baserade på studier av kommersiellt fotografi skapar Nguyễn berättelser som bygger på hans självupplevda erfarenheter som första generationens dansk uppvuxen som del av den vietnamesiska diasporan. Fotografierna speglar både den polerade upplevelsen av verkligheten som sociala medier, tidningar och reklam matar oss med, och hans egna erfarenheter av att existera som ung nordbo med vietnamesiska föräldrar. Nguyễn förenar västerlänningars klumpigt stereotypa uppfattningar med insiderskämt och referenser som kanske bara en vietnames skulle förstå, och binder på så sätt samman den diskriminerande med den diskriminerade.


Om Nevven

Nevven är sedan 2015 en icke vinstdrivande konstplats som förenar ett galleri med en offentligt finansierad konstorganisation. Här visas konst från den europeiska konstscenen i olika utställningsformer och evenemang, i samarbete med olika offentliga institutioner. Nevven finns både i Göteborg och i italienska Bologna och fungerar som ett slags blandning av konsthall och multinationellt galleri.


Från utställningen Masters in Craft – Degree Show, Galleri Thomassen, 2024.

Andra stoppet: 
Galleri Thomassen
Götabergsgatan 32

Masters In CraftDegree Show, t.om 12 maj;
KRAFTKandidatprogrammet i konsthantverk, examensutställning, t.om 26 maj  

Avgångseleverna från HDK-Valands masterprogram i konsthantverk har dykt ner i teman och ämnen som arv, sjukdom, familj, appropriering och våld. Verken representerar samtida konsthantverk genom dels ett gemensamt engagemang i att förstå världen genom hantverksmaterial, dels de vitt skilda erfarenheter som var och en har haft med sig in i skapandet av sina verk.

Medverkande konstnärer: Alexandra Hedberg, Alva Markusson, Ann-Maj Risgaard-Nielsen, Irys Kluska, Jiayang Huang, Katla Runarsdottir, Klara Lord, Kristina Zetko, Lana Nastassja, Lena Milicevic, Leon Rodriguez, Malin Mattebo, Maria Widegren, Sofie Alm Nordsveen, Sofie Karlsson, Tobias Berntsson

Efter masterstudenterna tar kandidatstudenterna vid med sina tolkningar av såväl engelskans betydelser av craft som de svenska innebörderna i ordet kraft. Utställningen samlar examensarbeten från samtliga inriktningar på kandidatprogrammet i Craft och visar verk i olika tekniker och material, däribland keramiska skulpturer, analoga och digitala gobelänger och smycken som utforskar arv och identitet.

Utställande studenter:
Keramisk konst: Diego Decont Jimenez, Jennifer Bjarnelöf, Karin Lengstrand, Miriam Stråhlman, Åsa Bladh
Smyckeskonst: Alexia Brandel, Louise Olsson, Maria Bencivenni
Textilkonst: Alex Karlsson, Alva Lundmark, Cesilia Pern, Cornelia Öberg, Emma Botin, Mattias Rydén, Sonja B Zornat


Om Thomassen Gallery

Grundades 1990 av Paul Thomassen, som fortfarande driver galleriet. Fokus ligger främst på svenska konstnärer, både nyetablerade och etablerade. Thomassen vill lyfta den lokala konstscenen och skapa kännedom om galleriets konstnärer för en bredare publik. Bland dessa finns bland andra Helmtrud Nyström, Tove Kjellmark och Roger Metto.


Jonatan Pihlgren, Heligt uppdrag, 2023. Foto: Fredrik Åkum.

Tredje stoppet: 
Göteborgs Konsthall
Götaplatsen 7

Jonatan Pihlgren, Vargtimme, t.om 15 september

”Man kan säga att jag utforskar olika sätt att förstå vår verklighet. Jag försöker expandera berättelser och perspektiv på livet som jag finner intressanta. En del är mörka, andra är ljusa. Allt som möts i mig, i min mentala upplevelse av världen, möts på duken.”

Med sitt expressiva måleri och sin unika stil utforskar Jonatan Pilgren en krass verklighet full av ideal och tillkortakommanden. I hans målningar möter vardagsmotiv infall, drömmar och fantasier; det är berättelser om vår samtid och en vardag full av känslor, värme, kärlek, ångest och oro.

2023 mottog Pilgren Beckers prestigefulla konstnärsstipendium och ställdes då ut på Färgfabriken i Stockholm. Utställningen Vargtimme på Göteborgs Konsthall är hans hittills största med över hundra målningar och skulpturer, varav flera helt nya.

I den nya programserien Respons bjuds andra konstnärer och författare in till tolkningar och samtal i relation till Pihlgrens verk, information uppdateras löpande på konsthallens hemsida.


Om Göteborgs Konsthall

Ligger bredvid Göteborgs Konstmuseum, som ståtar högst upp på Avenyn och Götaplatsen. Konsthallen visar fyra till sex utställningar per år, både internationellt uppmärksammade konstnärskap och konstnärer som ännu inte har nått ut till en bred publik.


Energipåfyllning:

Fika

Bar Centro
Kyrkogatan 31

Borde eventuellt stå som lunch, så kanske blir ni kvar för både kaka och rigatoni, espresso och vin? Kanske hänger ni hela kvällen, äter pizza, ser solen gå upp över Älvsborgsbron?

Lunch

Hedlunds Havsbar 
Stora Saluhallen 13

Här serveras dagens fångst till lunch, ackompanjerat av västkusthjärta, salt och tångdoft.

Släck törsten

Bar La Lune
Vasa Kyrkogata 1

Lysande vinbar och restaurang i miniformat, i kanten av en lummig lund några lätta steg söder om Vasagatan.

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Den här gången snurrar vi runt inne i Stockholms city, från Kulturhuset Stadsteatern och ner mot strömmen.

KjARTtan Slettemark som pudel. Foto: Bengt Olsson / Kulturhuset Stadsteatern

Första stoppet: 
Kulturhuset Stadsteatern
Sergels torg

Gör det själv, t.om 11 aug  

I samlingsutställningen Gör det själv visas åtta konstnärer som värderar själva skapandet lika högt som det färdiga konstverket. Deras liv och skapande vävs ihop i ett slags DIY-kreerande, och omfattar allt från dagboksanteckningar, planscher och teckningar av vardagshändelser till textila verk; collage och vävnader som på olika sätt har skapats ur och utifrån livet. Konstnärerna har varit verksamma från 1960-talet och fram till i dag, har gått sina egna vägar och upptäckt nya möjligheter att skapa utifrån de förutsättningar som livet fört med sig. Punkigt, stökigt och passionerat.

Medverkande konstnärer: Charlotte Johannesson, KjARTtan Slettemark, Linnéa Sjöberg, Moki Cherry, Ragnar Persson, Renate Bauer, Sture Johannesson och Toxoplasma.

Curator: Jeanette Steinsland


Om Kulturhuset/Stadsteatern

Kulturinstitution som ståtar längs Sergels torgs en långsida, mitt i centrala Stockholm. Ett av norra Eruropas största kulturhus som erbjuder föreställningar inom teater, musikal, dans och performance; konst- och designutställningar, spelningar och konserter, litteraturscener och debattsamtal. Har ett antal bibliotek för olika åldrar, satsningar för barn och unga, caféer och restauranger samt en biograf. Siktar på att erbjuda något för alla, oavsett ålder, bakgrund, erfarenheter och plånboksstorlek.


Ksenia Pedan, från utställningen Habits of people, Issues Gallery, 2024.

Andra stoppet: 
Issues Gallery
Vattugatan 13

Ksenia Pedan, Habits of people, t.om 27 april

Ukrainska konstnären Ksenia Pedan arbetar med målning, skulptur och installation. På Issues visas målningar gjorda med kritor som Pedan gjort själv av pigment, olja och bivax – abstrakta och målade i tjocka lager. Tunna, uppfransade elsladdar är del av utställningen, som tillsammans med ett slags insektsskulpturer ”infekterar” rummet.

Om Issues

Drivs av curatorn och galleristen Oscar Carlsson. Grundades 2014 men adressen var länge flytande. Utställningar har dykt upp på olika platser i Stockholm, i privata lägenheter såväl som på restauranger och i gallerior. Sedan hösten 2021 är den fasta adressen Vattugatan 13 i centrala Stockholm, och fokus ligger på samtidskonst av en ung generation konstnärer.


Mamma Andersson, Rackospel, 2024. Foto: Galleri Magnus Karlsson.

Tredje stoppet: 
Galleri Magnus Karlsson
Fredsgatan 12

Mamma Andersson, Efter Hill, t.om. 20 april

Jag tror att han ritade och målade på samma sätt som man andas.

En av Sveriges största nu levande konstnärer, Mamma Andersson, visar den sista delen i en utställningsserie som utgår från den svenska konstnären C.F. Hill (1849–1911). 

Ibland önskar jag att min process var enklare – att den var lätt som en fjäder, att jag inte var så förankrad i berättelsen, att färg och form kunde stå på egna ben. Det fina med Hills sena teckningar är att det inte finns någon som helst kontroll. Det finns bara känslan av ett tillstånd som uttrycks av en konstnär så precist, så exakt, så känsligt, så fantastiskt”,  säger Andersson om sin relation till Hills arbete. På Magnus Karlsson visas verk som är mer avskalade än tidigare: stilleben och frusna scener mellan dröm och verklighet.


Om Galleri Magnus Karlsson

Magnus Karlsson grundade sitt galleri 1990 i Västerås. Efter att ganska snabbt ha fått ett rykte om sig som ett av Sveriges mest spännande gallerier inom samtidskonst, flyttade det till Riddargatan i Stockholm 1997. Under somrarna ställer Magnus Karlsson ut verk i en ombyggd lada på Gotland. Hellvi Kännungs, som sommarprojektet heter, är en plats för mer experimentella konstnärliga projekt och utställningar. Bland galleriets konstnärer finns några av Sveriges mest kända, som Sara-Vide Ericson, Klara Kristalova och Jockum Nordström.


Lena Cronqvist, utställningsvy från Lena Cronqvists Sex decennier på Konstakademien.

Fjärde stoppet: 
Konstakademien
Fredsgatan 12

Lena Cronqvist, Sex decennier t.om 27 april

Dörr i dörr med Mamma Andersson visas en annan av den svenska konstscenens viktigaste: Lena Cronqvist. I dag kan hon knappt måla längre, synen har svikit, men det är knappast så att man behöver önska mer än det sex decennier långa konstnärskap som visas upp: från teckning och grafik till målning och skulptur, från 1960-talet och fram till i dag. De breder ut sig i tre stora rum: flickorna, mödrarna, barnen i olika märkliga positioner och situationer, nästan alla ser ut som konstnären själv; utsatta kroppar, lemmar och uttryck som inte går ihop – hennes verk är fulla av undermeningar men själv vet hon sällan vad hon vill uttrycka förrän efter att bilden är klar (om hon har tur). På Konstakademin är tolkningen oavsett fri och Cronqvists värld oavbrutet fascinerande.

Om Konstakademien

Konstakademien grundades 1735, utvecklad ur en ritskola som anställda vid slottsbygget hade bildat några år tidigare. Konstakademien har som uppdrag att genom utställningar och andra aktiviteter ge konst och arkitektur vikt och stöd; att ”främja konsten i Sverige” för att ”fortleva och berika ett levande samhälle”.


Energipåfyllning:

Fika

Konstakademiens kafé
Fredsgatan 12

Det är sällan en bra idé att ge sig ut på caféjakt när suget redan stökar runt i kroppen. Sjunk ner i Konstakademiens kafé efter en runda med Cronqvist och pressa upp energin med ett fat hembakat.

Lunch

Medelhavsmuseet
Fredsgatan 2

Bagdad Café på Medelhavsmuseet har dagens lunch och en hel del annat; barnmeny och vinbar inte minst.

Släck törsten

Cork Vinbar
Stora nygatan 22

Trava över bron till Gamla stan och Cork Vinbar, som fokuserar på portugisiska viner och medelhavsmat. Allt en eskapist kan behöva i mars/april för att stå ut med ännu ett väderbakslag.  

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Den här gången tar vi oss till Gustavsberg en bit utanför Stockholm.

Installationsbild, Berlinde De Bruyckere, No Life Lost 2024. Courtesy: konstnären och Artipelag. Foto: Jean-Baptiste Béranger.

Första stoppet: 
Artipelag
Artipelagstigen 1

Berlinde De Bruyckere, No Life Lost t.om. 26 maj

På en höjd med utsikt över Baggensfjärden ligger konsthallen Artipelag, omgiven av tallar, skogsstigar och skulpturer utplacerade i naturen. Sedan 2019 finns den belgiska konstnären Berlinde De Bruyckeres bronsskulptur Rodt bland utomhusskulpturerna, ett litet rådjur liggande på en stenplatta. Bronsen återger noggrant djurets anatomi, som samtidigt ser ut att vara tömt på luft, kanske liv. Artipelag har fått ta emot samtal från vuxna som bett dem att ta bort skulpturen för att det inte är bra för barn som går omkring där att se den – som att vuxenvärldens tolkningar skulle vara detsamma som barnens. Hur man upplever De Bruyckeres aktuella utställning No Life Lost inne på Artipelag skiljer sig alldeles säkert också från person till person, mellan barn och vuxen. En stor häst möter besökaren, upphängd i en hov i taket och med öppen buk. Ett annat verk består av tjocka trädgrenar, målade i ljus beige och urvattnat rött, liknande köttben. Ett föl på ett bord, en kropp utan huvud runt en stång – det är starkt och drabbande, djuriskt och ibland äckligt. Men också finstämt, nästan sakralt, influenser kommer från katolicism, änglar, ekologi och krigshistoria. Allt står i en gratiskatalog som man för bästa upplevelse bör läsa när man går runt och tittar på verken. Det finns lager att veckla ut som mitt i all den sorgfyllda, brutala realismen ger utställningen stor poetisk skönhet.


Om Artipelag

Privatägd konsthall som öppnade sommaren 2012 och som ägs av Björn och Lillemor Jakobson, den ena grundare av Babybjörn, den andra med bakgrund inom konst och design. Förutom konstutställningar anordnas bland annat konserter och middagsevent, bland utställarna finns konstnärer som Anselm Kiefer, Tal R och Mamma Andersson. Uppmärksammad restaurang och café vars konditor gjort flera Nobelefterrätter.


Arbete i Gustavsbergs porslinsfabrik. © Villeroy & Boch Gustavsberg AB.

Andra stoppet: 
Gustavsbergs Porslinsmuseum
Odelbergs väg 5

Samlingsutställning Badrum för alla! t.om 28 april

Badrum för alla! är en genomgång av badrummets historia, från början av 1900-talet fram till i dag. Badrum blev standard i de svenska hemmen först på 1950-talet, innan dess var Sverige relativt smutsigt och underutvecklat när det kom till rumslösningar för sanitet och hygien. Badrum för alla! visar hur vi gick från ”lort-Sverige” till designade badrum för alla.

Om Gustavsbergs Porslinsmuseum

Porslinsmuseet är en del av Nationalmuseum och stöds av Värmdö Kommun. En grundsten i verksamheten är den stora Gustavsbergssamlingen som Kooperativa Förbundet donerade till staten år 2000 och som sedan dess förvaltas av Nationalmuseum. Fint museum som arrangerar massor av kurser för vuxna, skolprogram för skolklasser och har en gratis verkstad för barn. Under sportlovet v. 10 står verkstan öppen och uppdukad med mjuk stengodslera för barn och unga mellan 4 och 18 år.


Miljöbild Jetson Design.

Tredje, fjärde, femte stoppet: 
Konst, design- och antikvitetshopping x 3

1. Jetson Design, Skärgårdsvägen 14

Butik fullproppad med second hand-/vintage-designprylar. Har ibland konst- och designutställningar med öppna vernissager, konstnärssamtal och dj-kvällar. Förra våren visade Carl-Johan De Geer specialdesignade mattor, målningar och teckningar. Här kan du hitta keramiska objekt av Lisa Larsson, Stig Lindberg, Wilhelm Kåge och många fler; lampor, ljusstakar, tavlor, konstobjekt, krukor, bord, skrivställ, påskägg och det mesta annat. Ligger i en kyrka precis bredvid Våffelmakeriet och syns även på loppismässor och evenemang både i Gustavsberg och runt om i och kring Stockholm. Digital shop finns här: modernart-sthlm .

2. Gustavsbergs Auktionskammare, Chamottevägen 4

Auktionskammare med egen antikaffär/showroom. Bedriver slag- och onlineauktioner och tar även emot alltifrån enstaka objekt till hela dödsbon. Öppettider: @gustavsbergsauktionskammare

3. Guldkanten loppis, Hästhagsterassen 1

Kläder, leksaker, textilier, husgeråd, belysning, film, musik, spel, glas, möbler och fika. Drivs av Föreningen Guldkanten och alla intäkter går till kommunens pensionärer för att ”sätta guldkant på tillvaron i form av underhållning och fester”.

Öppettider:
Måndag 26 feb kl. 11–17
Onsdag 28 feb kl. 11–19


Hans Malm, Odelbergs väg, 2005

Sjätte stoppet: 
Fotoparken
Skogsbovägen 9–11

Hans Malm, Sova med lampan tänd t.om 6 juni

Under en pappaledighet började Hans Malm fotografera i det folktomma samhället så snart hans tvillingar hade somnat på kvällen. Han använde en gammal analog kamera som han placerade på ett stativ. Under flera minuter absorberade filmens emulsion det rödgula bakgrundsljuset från himlen över fabriksområdet, det flaskgröna skimret från gatlyktorna och det blåa strålkastarskenet från bandy­planen och Domusparkeringen. Ibland hjälpte även månen till. Tack vare vatten­partiklarna och snökristallerna i luften uppstod färger som inte syntes med blotta ögat.  

Utställningen Sova med lampan tänd visar bilder från Gustavsberg 2005–2012. Fotografierna togs nattetid, i pausen mellan nedläggningen av den gamla porslinsfabriken och inflyttningen i de nya bostäderna på det före detta industriområdet. Projektet gavs ut i bokform med titeln Sleeping with the Lights OnKehrer Verlag 2013. Se mer på www.hansmalmfoto.se

Om Fotoparken
Permanent utomhusutställning för samtida fotografi i Gustavsberg. Värmdö kommun, Kultur- och Fritid samarbetar med curators och fotografer i Sverige och internationellt och skapar ungefär tre utställningar per år. Allmänheten kan ta del av utställningarna gratis, när som helst på dygnet, året om.


Energipåfyllning:

Fika

Café Villagatan
Villagatan 1

Smått magiskt café hemma hos en konstnär och hennes fru. Säljer blommor från trägården och växthuset står öppet för vindrickning.


Delselius Konditori
Skärgårdsvägen 158

Vinnare av bästa semlan i Nacka Värmdö-området 2024. Finns på flera ställen, men Gustavsberg står för originalet.

Lunch

Våffelmakeriet
Skärgårdsvägen 14

Våfflor mixat med second hand; i princip allt i butiken är till salu. Har lekrum för barn och hängmattor att hänga i utanför på sommaren.


Madam Flodbåt
Skärgården

Flytande crêperestaurang som dyker upp i Gustavsberg enligt schema. Crêpes, galettes och dryck. Driver även pizzabåten Flytande Deg.

Släck törsten

Craft Gustavsberg
Chamottevägen 8

Vin och gudomlig craftpizza. Ligger i samma byggnad som ateljéföreningen G studion.


Kattholmen
Odelbergs väg 4

Restaurang i hamnen med ostron, kåldolmar, spelningar och orangeri.

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta.

Det är dags för öppningsveckor på landets konstscener, bland annat i det så kallade galleridistriktet i Vasastan i Stockholm. Torsdagen den 11 januari kör vi en konstrunda i området där gallerierna ligger i princip dörr i dörr och staplade på varandra. Här är de utställningar som vi ser fram emot mest:

Anna Odell, stillbild från Rekonstruktion – Psyket. Courtesy: konstnären och Cecilia Hillström Gallery.

Första stoppet: 
Cecilia Hillström Gallery
Hudiksvallsgatan 8

Anna Odell, Rekonstruktion – Psyket, 11 januari–17 februari

Under hösten 2023 var konstnären Anna Odell artist-in-residence på Centrum för medicinsk humaniora vid Uppsala universitet. Där skapade hon en film som nu visas för första gången på Cecilia Hillström Gallery.

Anna Odells namn blev känt för många 2009, när Sveriges kultursidor tapetserades med texter om konstprojektet Okänd Kvinna 2009–349701, Odells examensarbete på Konstfack. Baserat på egna erfarenheter som patient inom psykvården ville hon med filmen bland annat synliggöra maktstrukturer inom vården och visa på samhällets syn på psykisk sjukdom. I Rekonstruktion – Psyket fortsätter Odell att påvisa strukturerna inom psykiatrisk vård. Hon utgår återigen från egna erfarenheter – den här gången att ha blivit gravid med en anställd på den vårdinstitution hon själv var inskriven på när det hände.  

Mer info: chgallery


Ann Edholm, Oswiecim III/2014–2022, 2022. Courtesy: konstnären och Galerie Nordenhake

Andra stoppet: 
Galerie Nordenhake
Hudiksvallsgatan 8

Ann Edholm, Trots allt / In Spite Of, 11 januari–17 februari

Knivskarpa kontraster får former att skjuta ut ur eller in i Ann Edholms verk, inte sällan i form av karaktäristiskt svarta långsmala taggar/pilar. Edholm är en pionjär inom den abstrakta konsten i Sverige och hennes verk är laddade med referenser från konsthistoria, filosofi och litteratur, samt ett personligt arv från efterkrigstidens Tyskland. I slutet av 2023 gav Edholm ut monografin Ängarnas avlägsna grönska, och utställningstexten förför med att ha med den polska författaren och journalisten Tadeusz Borowskis dikt Auschwitz sol, som framför allt kopplar till utställningens två verk Där mörker är och Celadon inom oss

Minns du Auschwitz sol
och ängarnas avlägsna grönska hur de lyftes till molnen av fåglar
och inte var grön bland molnen utan blek celadon. Vi såg ut i fjärran
och kände de avlägsna ängarnas grönska och molnen av blek celadon inom oss,
som om ängarnas oklara ton var vårt blod, vår slående puls,
som om världen bara fanns till genom oss och inte försvann så länge vi stod där.

Mer info: nordenhake


Galleri Duerr, 2024

Tredje stoppet: 
Galleri Duerr
Hudiksvallsgatan 6

Springbrunn, grupputställning, 11 januari–17 februari

”Den konstnärliga processen måste bidra med vitalitet och förnyelse även när omgivningen faller tillbaka i invanda och reaktionära mönster”, skriver Galleri Duerr i introt till beskrivningen av grupputställningen Springbrunn, som kickar igång såväl 2024 som galleriets tredje år i konstklustret vid Vanadislunden. Med vattnet från tinande snötäcken och islager som metafor lockar Galleri Duerr med en grupputställning där ett urval av galleriets konstnärer visas, såväl etablerade som nya talanger. Bland våra favoriter syns Martina Hoogland Ivanow, Karl Dunér, Anna-Ting Möller och Tove Kjellmark.

Mer info: duerr


Energipåfyllning:

Fika

Lillebrors Bageri
Rörstrandsgatan 10

Vi har tipsat om Lillebrors förut men eftersom semmeltiderna snart sköljer över oss kan vi inte göra annat än att tipsa igen. De har ju stans bästa? Obs: bered dig på kö.

Lunch

Take Ramen 
Gästrikegatan 2

Ramen, ramen, ramen och en och annan bao – inspirerade av Hongkongs och Kyotos bästa och tillagade med svenska råvaror. En minibit av ett utvidgat Japan i Vasatan.

Släck törsten

Nektar
Rörstrandsgatan 12

Otroligt vin, otrolig mat för den som vill, på Vasastans ledande uteätargata. I januari bjuds det på portugisiska veckor i samarbete med vinimportören Boa Pressão. Muito obrigado.

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Den här veckan svänger vi runt i Malmö.

Maya Strandberg, från utställningen I Am Sitting Here, Are You Sitting Here Too på Form/Design Center, 2023.

Första stoppet: 
Form/Design Center
Lilla torg 9

Maya Strandberg, I Am Sitting Here, Are You Sitting Here Too? t.om 14 januari

“Skulpturer som berör sorg och undersöker vår kroppsliga och själsliga förankring i världen” – så beskrivs Maya Strandbergs hantverk, men hur kan sådana se ut? Som böljande tång eller sjögräs, förankrade i en stadig, påsliknande form, i sin tur stadigt stående på sitt underlag. Som något materialmässigt hårt men formmässigt mjukt, till viss del natur – i och med lerans härkomst från vittrande berg – och till viss del människa – i och med rörelsen som Maya Strandberg arbetar fram i den där leran.

Strandbergs I Am Sitting Here, Are You Sitting Here Too? är Form/Design Centers sjätte utställning på temat 7 x konsthantverk. Temautställningarna avlöser varandra 2020–2024 med syftet att sprida kunskap om och stärka visningsmöjligheterna för konsthantverk i Skåne. 


Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är en plattform för arkitektur, design och konsthantverk, som dels riktar sig till en bred allmänhet i alla åldrar, dels utgör ett nav för branschaktörer. Grundades 1964 och drivs i dag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd. 


Anders Sunna, Installationsvy, Illegal Spirits of Sápmi, 2023 Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet ©Anders Sunna

Andra stoppet: 
Moderna Museet Malmö
Ola Billgrens plats 2–4

Anders Sunna, Illegal Spirits of Sápmi, to.m 28 januari

I ett halvt sekel har konstnären Anders Sunnas familj varit i konflikt med Sveriges myndigheter. I utställningen lllegal Spiritis of Sápmi – som visades för första gången på Venedigbiennalen 2022 – berättas i sex “kapitel” historien om familjens kamp för sin rätt att bedriva renskötsel från 1970-talet och fram till idag, med en målning per decennium. I det 20 meter långa verket är målningarna infogade i en träkonstruktion som även rymmer ett arkiv över alla de rättstvister som familjen varit involverad i, sammanlagt många tusen dokument.

Utställningen är curerad av Joa Ljungberg.


Om Moderna Museet Malmö

Sedan december 2009 finns Moderna Museet både i Stockholm och i Malmö. I Malmö ligger den i John Smedbergs elektricitetsverk från 1901, som är tillbyggd med en orange byggnad signerad Tham Videgård Arkitekter. Moderna Museet Malmö har ett självständigt utställningsprogram som visar både samtida konstnärer och moderna klassiker, varvat med urval ur Moderna Museets samling.


Installationsbild, Ingela Ihrman, Frutti di Mare, Malmö Konsthall, 2023. Foto: Helene Toresdotter

Tredje stoppet: 
Malmö Konsthall
S:t Johannesgatan 7

Ingela Ihrman, Frutti di Mare, t.om 14 januari

Vad innebär det att vara någon eller något? Hur formas ett jag i en kropp? Vilken betydelse har kroppen för hur vi ser på världen och hur vi blir sedda? När konstnären Ingela Ihrman drar på sig sina kostymer och inträder rollen som näckros, groda eller tarmtång i jätteformat, är det lätt att le. Och det är såklart helt ok – humor är en viktig väg för Ihrman att få fatt i de frågor hon undersöker: hur vi relaterar till varandra och till andra livsformer, vad som ligger i identitet och känslor som begär, lust, längtan och ensamhet. På Malmö Konsthall, som visar den hittills största presentationen av Ihrmans konstnärskap, möter allvaret i frågeställningarna humorn i hennes skulpturer, videoverk, texter och, inemellan, underbara performances med henne själv i en av dräkterna.


Om Malmö Konsthall

Malmö Konsthall är en del av Kulturförvaltningen i Malmö stad, och har sedan starten 1975 presenterat samtida konst som ska utmana och inspirera. Varje år visas tre till fyra utställningar som på olika sätt speglar vår samtid.


Energipåfyllning:

Fika

Flax
Sölvesborgsgatan 10

Sympatiskt fokus på ekologiska och självodlade råvaror från Malmö, och helt veganskt. Utnämnt till Malmös bästa café 2021 – enligt säkra källor gäller detsamma 2023.

Lunch

Far i Hatten
Amiralsgatan 35

Alltid trevligt, alltid gott, med ett generöst utbud av vin, betor, padrones, pizza et al.

Släck törsten

Opopoppa
Simrishamnsgatan 3

Naturvin, rolig öl och schyssta pizzaslices. Varje lönesöndag anordnas också Opopoppas Calzone Club med varierande och omistligt schema.

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Den här gången möter vi hösten på Skeppsholmen och tar sedan båten över till Djurgården.

Rashid Johnson, Black and Blue, 2021 Stillbild ur film © Rashid Johnson

Första stoppet: 
Moderna Museet
Exercisplan 4, Skeppsholmen

Sju rum och en trädgård – Rashid Johson och Moderna Museets samling, t.om. 8 september 2024

Sju rum och en trädgård är den tredje aktuella utställningen där verk ur Moderna Museets samling visas utifrån olika teman (övriga två: Sömnlösa nätter och Rosa segel pågår parallellt).

I Sju rum och en trädgård har Rashid Johnsons verk placerats i Moderna Museets samtliga sju utställningsrum samt i en uppbyggd “trädgård” på vägen in till det första rummet. Här har Robert Rauschenbergs världsberömda get Monogram placerats på det knallgröna plastgräset, som ett naturbetesdjur i glasboxad lyxförpackning. Flera genom konsthistorien upphöjda verk är i utställningen placerade på sätt som får dem att träda fram i ett helt nytt ljus: i relation med Johnsons verk eller andra, för att på olika sätt spela mot varandra, väcka nya tankar, öppna för nya perspektiv och lägga en välkommen, granskande blick på den västerländska historieskrivningen.

Rashid Johnson, född 1977 i Chicago, utgår i sitt konstnärskap från ämnen som kulturell identitet, konsthistoria, litteratur, filosofi och personliga/individuella berättelser och minnen. Han studerade fotografi på the Art Institute of Chicago men arbetar idag även med skulptur, måleri, teckning, film och installation.

I Sju rum och en trädgård möter Johnsons konst verk av konstnärer som Louise Bourgeois, Robert Rauschenberg, Niki de Saint Phalle, Henri Matisse, Sol LeWitt, Klara Lidén, Marcel Duchamp, Cecilia Edefalk, Andy Warhol, Joan Miró, Salman Toor och Etel Adnan. Utställningen är inspirerad av hemmet som plats, som enligt Johnson är ”ett inre rum som du äger, får forma och definiera”. Precis som i ett hem hörs musik i rummen, bland annat jazz som var en stor influens för många abstrakta konstnärer, här finns färgen blå som en central färg för Johnson – en andlig färg; färgen på ett blåmärke som också är ett tecken på läkning; en färg som speglar bluesmusikens nyanser av melankoli och glädje.

Sju rum och en trädgård letar sig igenom historien samtidigt som den har en stark närvaro i nutiden och växlar mellan Johnsons personliga betraktelser och djupt politiska angelägenheter. Missa den inte!

Curator: Hendrik Folkerts



Om Moderna Museet

Har från 1958 visat konst från 1900-talets början samt foto från 1840 och framåt. Den nuvarande museibyggnaden stod klar 1998 och samlingen är drygt 130 000 verk stor. Det är ett av Europas ledande museum för modern och samtida konst, och visar ett antal utställningar per år. I ett manifest från 2020 fastställs bland annat att Moderna Museet även ska ”kämpa för konsten” och ”skapa utrymme för ett offentligt samtal som främjar kritiskt tänkande och möjliggör förändring”.


Ernst Josephson, Gåslisa, 1888-89. Foto: Lars Engelhardt/Prins Eugens Waldemarsudde

Andra stoppet: 
Waldemarsudde
Prins Eugens väg 6

Ernst Josephsson. Konst, poesi och musik t.om. 11 februari 2024

”Jag ska bli Rembrandt eller dö!” Konstnären Ernst Josephsson (1851–1906) hade inga låga pretentioner. Rembrandt blev han inte, men väl en av Sveriges mest nyskapande konstnärer under sin levnadstid. Rembrandt-ambitionen ropade han ut i 20-årsåldern, efter att fyra år tidigare börjat som konststuderande på Konstakademin i Stockholm.

Josephsson kom från en högborgerlig, judisk familj med ett brinnande kulturintresse. Många i familjen och släkten satt på höga position inom teater-, musik- och konstlivet, och Ernst Josephsson själv spelade piano, sjöng och skrev dikter redan som barn. Han var mycket intresserad av esoterism, deltog i spiritistiska seanser och var ledande i den så kallande Opponentrörelsen, som kritiserade Konstakademiens gammalmodiga undervisning. Han uppfattade sig som ett medium som kunde komma i kontakt med stora mästare, och ska även ha identifierat sig med Kristus. Josephson hade också problem med sin psykiska hälsa, led av schitzofreni och insjuknade efter ett psykiskt sammanbrott 1888.

Utställningen är den första stora monografiska utställningen med Josephsons konst på över tjugo år. Den är tematisk och visar därmed konsten utifrån ett antal teman i stället för kronologiskt. Förutom ett stort antal målningar och teckningar finns också dikter, originalnoter och ett soundtrack med musik som han själv komponerat.


Om Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde var ursprungligen hem åt prins Eugen (1865–1947), en av sin tids främsta landskapsmålare. Ett urval av prins Eugens egen konst visas året runt, tillsammans med verk ut samlingarna och ett antal tillfälliga utställningar. Det arrangeras även aktiviteter som inte har direkt med konsten att göra, bland annat familjesöndagar då barn får måla inspirerade av pågående utställningar.


Maria Friberg, Still lives 4, 2006. Foto: Maria Friberg

Tredje stoppet: 
Thielska Galleriet, Sjötullsbacken 8

Maria Friberg, Nästan där, t.om. 8 september 2024

Konstnären Maria Friberg arbetar främst med fotografi och video och är känd för sina verk som undersöker manlighet och grupptillhörighet – ofta med utgångspunkt i affärsmannen maktfulla men samtidigt utsatta och ensamma position. På Thielska Galleriet har hon – i likhet med Rashid Johnson på Moderna Museet – fått välja fritt ur museets samling, och låter de historiska verken av främst manliga konstnärer spela mot sina egna. Bredvid Fribergs verk hamnar de de historiska verken i ett nytt klart lysande ljus. Här finns humor och allvar, yta och djup, historia och samtid som spelar mot och pratar med varandra. Det är genomtänkt, träffande och mycket skickligt.



Om Thielska Galleriet

Ute på Blockhusudden ligger Thielska Galleriet, som byggdes för bank- och finansmannen Ernest Thiels och hans fru Signe Maria Thiels konstsamling 1907. Det fungerade även som familjens hem fram till 1924 och ser i dag i stort sett ut som det gjorde då. Samlingen finns kvar och består av konstverk av bland andra Bruno Liljefors, Edvard Munch, Eugène Jansson, Carl Larsson, August Strindberg och Anders Zorn.


Charlotte Gyllenhammar, Osagd, 2023

Bonusstopp: 
Blockhusudden, Galärkykogården, Folke Bernadottes Bro, mittemot Sjöhistoriska museet, mellan Rosendals Slott och Ståthållarängen, korsningen Fredrik Bloms väg/Rosendalsvägen

Offentliga skulpturer och minneskonst

På Djurgården finns en mängd konstverk att kolla in i det fria, här några av dem som inte bör missas:

I närheten av Nordiska museet invid Galärkyrkogården ligger Estoniaminnesvården som utformades av konstnären Miroslaw Balka och invigdes på treårsdagen av Estonias förlisning. I närheten av Thielska Galleriet på Blockhusudden finns minnesmärket Gravitational Ripples, som utformades av konstnären Lea Porsager till minne av de svenskar som miste sina liv i tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004. Sedan 2020 arbetar Prinsessan Estelles Kulturstiftelse, Preks, med att bygga upp en skulpturpark på Djurgården. En konstnär bjuds varje år in för att göra en platsspecifik skulptur. Hittills finns Alice Aycocks Hoop-La (2020) vid Folke Bernadottes Bro, Elmgreen & Dragsets Life Rings (2021) mittemot Sjöhistoriska museet, Yinka Shonibares Wind Sculpture in Brons I (2022) mellan Rosendals Slott och Ståthållarängen, samt Charlotte Gyllenhammars Untold/Osagd (2023) i korsningen Fredrik Bloms väg/Rosendalsvägen.


Energipåfyllning:

Fika

Flickorna Helin
Rosendalsvägen 14

Café och restaurang i den vackra byggnaden Skånska Gruvan. Uteservering med utsikt över Djurgårdskanalen, på vintern eldas det i öppna spisen.

Lunch

Mackverket Vrak
Djurgårdsstrand 17

Mackor med örtkryddade chips, pizza, snällt kaffe från DADA Coffée, naturviner, egentillverkad öl … Ni hör ju: livets goda samlat under ett tak (och ofta i en macka).

Släck törsten

Konsthallen
Allmänna gränd 2

Här finns mycket mer än dryck, nämligen skaldjur, butik och bageri; frukost, lunch och middag. Fokuserar man på just törsten utlovas en både överraskande och pålitlig vinlista.

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Den här gången kollar vi in säsongens öppningar i Stockholms galleridistrikt.

Slutet av augusti innebär öppningsfest bland Stockholmsgallerierna. Vissa har redan smygstartat, andra väntar till nästa vecka när danska konstmässan CHART är över. Men i det så kallade galleridistriktet i närheten av Vanadislunden i Vasastan öppnar många upp nya utställningar efter sommaruppehållet 24–26 augusti. Vi siktar på en konstrunda de luxe eftersom gallerierna i området ligger i princip dörr i dörr och staplade på varandra. Det här är vad vi planerar att se:

Martina Hoogland Ivanov, Med ögon känsliga för grönt, 2023. Courtesy konstnären och Galleri Duerr.

Första stoppet: 
Galleri Duerr
Hudiksvallsgatan 6

Martina Hoogland Ivanow, Med ögon känsliga för grönt, t.om. 23 september

Med en utställningstitel hämtad från Barbro Hörbergs sång Med ögon känsliga för grönt från 1973 blickar Martina Hoogland Ivanow både bakåt och framåt i tiden, och långt in i vår relation till naturen. Fotografierna som visas är plockade ur långfilmsdokumentären Second Nature, som är ett pågående arbetsprojekt för konstnären. Dokumentären följer en grupp människor som drömmer om att leva i gemenskap med naturen, inspirerade av jägare och samlare – en humoristisk samtids­dokumentation som belyser vårt irrationella beteende och sökande i utmanande tider.  

Mer information: Galleri Duerr


Lovisa Ringborg, The Living Room (Bed), 2023. Courtesy konstnären och Cecilia Hillström Gallery

Olivia Pettersson Fleur, från utställningen Atomic Snapchot, 2023. Courtesy konstnären och Cecilia Hillström Gallery

Andra stoppet: 
Cecilia Hillström Gallery
Hudiksvallsgatan 8

Lovisa Ringborg, The Living Room,⁠ t.om. 14 oktober

Lovisa Ringborg är en personlig favorit sedan många år tillbaka. Med sina fotografier och skulpturer skapar hon helt egna världar där det vilar en drömsk, laddad stämning. Även i det välbekanta lurar ofta något främmande, en känsla av att det är något som skaver. I The Living Room är det en interiör som spelar huvudrollen, ett rum som ser både bebott och öde ut. Små förändringar sker i motiven, skiften som får betraktaren att vilja gå närmre och betrakta i detalj. Fotografierna teamar upp med skulptur och stilleben.

Mer info: chgallery

Olivia Pettersson Fleur, Atomic Snapshot, t.om. 23 september

Föreställ dig vackra, vilda pixlar, så kanske får du upp en bild som snuddar vid Olivia Pettersson Fleurs uttryck. Pettersson Fleur målar på papper, river isär sina verk i tusentals bitar och sammanfogar dem igen som vackra mosaiker i lätt skeva mönster, på ett sätt som påminner om vävning eller lapptäcksteknik. De digitala associationerna flätas ihop med de traditionellt hantverksmässiga och mixas med en ordentlig dos vetenskap.

Mer info: chgallery


Patricia Treib, La Ripa, 2023. Courtesy konstnären och Galerie Nordenhake.

Tredje stoppet: 
Galerie Nordenhake
Hudiksvallsgatan 8

Patricia Treib, Undulations, t.om. 23 september

Jag minns en uppgift från en konstskola jag gick en gång, som gick ut på att teckna mellanrum. Det kändes först abstrakt och svårt för oss alla, men snart insåg vi att det fanns vackra former och gömda lager i de där blanka ytorna. New York-baserade Patricia Treib har i sina målningar koncentrerat sig på just mellanrummen, och lyfter dessa ”icke-ting” till att bli någonting i sin egen rätt. En målning får ta max en dag att göra, och resultatet är vackert, meditativt och fullt av historiska och kulturella referenser.  

Mer information: Galerie Nordenhake


Hilda Hellström, Inhabited III, 2023. Courtesy konstnären och Berg Gallery

Fjärde stoppet: 
Berg Gallery
Hudiksvallsgatan 8

Hilda Hellström, For Future Reference, t.om. 23 september

Köpenhamnsbaserade Hilda Hellström arbetar med ett antal olika material och hantverkstekniker för att skapa sina verk, som rymmer referenser från geologi, arkeologi, alkemi och panteism, kulturhistoriska influenser och personliga erfarenheter. För verken i utställningen For Future Reference har hon utforskat olika gjutningstekniker, och hämtat stoff från framför allt just geologin. Hellström har ställt ut på bland annat Göteborgs konstmuseum, The British Craft Council, MAK (Museum für Angewandte Kunst) i Wien och Victoria & Albert Museum i London.

Mer info: Berg Gallery


Martin Wickstöm, installationsvy från tidigare utställningen Domestic Violence, 2020. Courtesy konstnären och GSA Gallery.

Femte stoppet: 
GSA Gallery
Hudiksvallsgatan 6

Martin Wickström, Last Song (Based on True Events), t.om. 30 september

Gillar du skarpa färger, kontraster och realistiskt måleri är det här något för dig. Martin Wickström plockar flisor ur det moderna samhället och förvandlar dem till poetiska reflektioner över världens mindre poetiska delar. Internationella politiska arenor, skimrande landskap, stadssiluetter och popkulturella hjältar dyker upp i de iögonfallande målningarna. Wickström finns representerad på bland annat Göteborgs konstmuseum och Moderna Museet.

Mer information: GSA Gallery


Olle Borg, från uställningen Primum Momentum, 2023. Courtesy konstnären och S.P.G.

Karin Allsin, från utställningen Trots allt, 2023. Courtesy konstnären och S.P.G.

Sjätte stoppet: 
S.P.G
Gävlegatan 10

Olle Borg, Primum Momentum

Matematik och alkemi är Olle Borgs två stora inspirationskällor, vilket känns helt rimligt när man ser hans konstverk. Geometriska mönster som repeteras och förskjuts, byggda på matematiska beräkningar och en hyfsat stor dos lekfullhet. Olle Borg är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och har ställt ut både i Sverige och internationellt.

Mer info: S.P.G

Karin Allsin, Trots allt

Karin Allsin utgår i sitt skapande främst från vardagliga föremål i hemmet. I en utställning på S.P.G 2017 var det värmeelement som stod i centrum, i andra utställningar har det varit bakplåtar, badrumsskåp eller kanske en spjälsäng. Allsin är en noggrann och precis hantverkare som tar sig an funderingar kring sitt eget liv, kring barndom och nostalgi, kosmologi och psykologi.

Mer info: S.P.G


Gustaf Nordenskiöld, från utställningen på Andys Galleri aug-sept 2023. Courtesy konstnären och Andys Gallery

Sjunde stoppet: 
Andys Gallery
Sankt Eriksgatan 128

Gustaf Nordenskiöld, Bless us sun, t.om. 23 september

Konstnären och keramikern Gustaf Nordenskiöld är barnbarnsbarn till polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld. I barndomshemmet fanns många av de föremål som utforskaren tog med hem från sina resor: mammutbetar, sydamerikanska masker, kinesiska lampor … Kanske har det präglat honom i hans konstnärskap, att se Gustaf Nordenskiölds verk är i alla fall alltid spännande. Själv kan han uppleva mycket keramik som tråkig och traditionell, och försöker förhålla sig till inpräntade föreställningar om skönhet och fulhet när han jobbar. I utställningen Bless us sun visar han stengodsskulpturer och inramade verk på papper.

Mer info: Andys Gallery


Energipåfyllning:

Fika

Lillebrors bageri
Rörstrandsgatan 10

Köp en krämbulle (eller vad som helst) på Lillebrors, ta den/det i handen och sluka på vägen mellan konstdestinationerna. Kön kan vara lång men njutningen varar längre.

Lunch

Günters korv
Karlbergsvägen 66

Korvkiosken på Karlbergsvägen är så ikonisk en korvkiosk kan bli. Grundaren Günter Schwartz gick själv bort 2007, men kiosken och korvarna finns kvar.

Släck törsten

Ambar
Tomtebogatan 22

Specialiserar sig på amberfärgade drycker som njuts med japanska smårätter. Alla rätt.

 

Veckans utställningar

Veckans utställningar har förvandlats till sommarens utställningar, med några oumbärliga tips som är aktuella hela ledigheten. Trevlig sommar!

Christine Ödlund, Plant Perception 1, 2015. Courtesy Antonia Johnson Family Collection

Skärhamn: 
Nordiska Akvarellmuseet
Södra Hamnen 6

Animal Kingdom, t.om. 10 september

På ett av Sveriges vackrast belägna museum visas i sommar några av konsthistoriens mest hyllade biologiska illustratörer tillsammans med utvalda samtidskonstnärer. Verk av sammanlagt 14 konstnärer och konstnärskollektiv från fem århundraden utgör samlingsutställningen Animal Kingdom, som tar avstamp i Carl von Linnés klassiska bok Systema naturae. Här syns bland annat flera verk av illustratörer som arbetade i skärningspunkten mellan konst och vetenskap, och verk av samtida konstnärer som tar sig an vår tids stora utmaningar.

Medverkande: familjen Rudbeck (1600–1700-tal), Maria Sibylla Merian (1647–1717), Barbara Regina Dietzsch (1706–1783), John James Audubon (1785–1851), Magnus & Wilhelm von Wright (1805–1868 & 1810–1887), Ernst Haeckel (1834–1919), Walton Ford (f. 1960), Mark Dion (f. 1961), Christine Ödlund (f.1963), Astrid Svangren (f. 1972), Carlos Amorales (f. 1970), Nathalie Djurberg & Hans Berg (f. 1978 & 1978), samt konstnärskollektivet teamLab (grundat 2001).

Om Nordiska Akvarellmuseet

Sedan år 2000 har Akvarellmuseet visat upp akvarellmålningens olika sidor genom utställningar, forskning, konstpedagogik och förmedling. Fokus ligger på den nordiska konstscenen med konstnärer som Heléne Scherbjeck (2000), Fredrik Söderberg (2020), Anders Zorn (2004) och Lars Lerin (2003), men här har man även kunnat se storheter som Louise Bourgeois (2010), René Magritte (2022), Salvador Dalí (2001) och Sol LeWitt (2002–2003).


Margot Wallard, Natten, 2014. Courtesy konstnären och Alma Löv

Östra Ämtervik: 
Alma Löv
Smedsby 108

Present Nature,⁠ t.om. 27 augusti

Även på Alma Löv står 14 konstnärer i fokus, som alla belyser natur och närvaro utifrån olika infallsvinklar. Till skillnad från på Akvarellmuseet är dock alla samtida, och flera av dem synliggör naturliga strukturer som vi inte alltid är medvetna om – mönster och detaljer som kräver att vi zoomar in eller tittar närmare: rörelser och biologiska processer som pågår, mikroorganismer, bakterier och enzymer som inte är synliga för blotta ögat. 

Det är konstupplevelser som skapats för att ge en förhöjd känsla av närvaro och förändra vårt sätt att se och känna inför världen.

Medverkande: Khadim Ali, Tone Bjordam, Marta Bogdańska, Karin Broos, Daniel Diamant, Ann Frössén, Peter Johansson, Mattias Klum, Roland Persson, Julia Selin, Ulrika Sparre, Matti Sumari, Margot Wallard, ASC

 
Om Alma Löv

Alma Löv Museum är ett samtidskonstmuseum bestående av ett tiotal paviljonger utspridda i naturen, samt huvudbyggnaden Paleis Oranjestraat med teatersalong, utställningssalar och café. Sedan 1998 har Alma Löv Museum presenterat utställningar med konstnärer från olika länder med olika bakgrund – konsthögskolestudenter blandat med väletablerade. Här finns en permanent samling med verk av bland andra Jonas Liveröd, Sonja Nilsson och Staffan Jofjell, och varje sommar arrangeras även konserter och andra kulturevenemang.


Roman Signer, Wasserstiefel, 1986. Foto: Marek Rogowiec. Courtesy Malmö konsthall

Malmö: 
Malmö konsthall
S:t Johannesgatan 7

Roman Signer, t.om. 10 september

Den Schweiziske konstnären Roman Signer har under drygt trettio års tid vänt och vridit på idéer om vad en skulptur är och kan vara. Utställningen på Malmö Konsthall är hans första stora i Sverige och presenterar verk från 1970-talet till i dag. Hans ”action sculptures” – skulpturer som händer – kan beskrivas som döda ting som kommer till liv: hus som börja flyga med hjälp av raketer, kajaker som lutar sig mot varandra som om de var i behov av närhet, tre målarfärgsburkar som sprutar färg på en figur ... Utställningen tar sig också utanför konsthallens väggar: fyra verk har installerats i den intilliggande Pildammsparken. Det är lekfullt och humoristiskt, tankeväckande och överraskande.


Om Malmö Konsthall

Malmö Konsthall är en del av Kulturförvaltningen i Malmö stad, och har sedan starten 1975 presenterat samtida konst som ska utmana och inspirera. Varje år visas tre till fyra utställningar som på olika sätt speglar vår samtid.


Nathalie Djurberg och Hans Berg, Only For the Wicked (Wreck), 2023. (Film still), © Nathalie Djurberg & Hans Berg; Courtesy Lisson Gallery; Gió Marconi; Tanya Bonakdar

Borås: 
Borås Konstmuseum
Kulturhuset, P A Halls Terrass

Nathalie Djurberg & Hans Berg, Only for the Wicked,⁠ t.om. 5 Nov

Only for the Wicked utspelar sig i underjorden. Konstnärsduons installationer, skulpturer, videoverk och mäktiga musik förvandlar museet till en gömd skattkammare med mörka passager, där verken träder fram ur dunklet som dyrbara klenoder. Utställningen presenterar flera helt nyproducerade verk, bland annat den leranimerade videoinstallationen Only for the Wicked, de förgyllda skulpturerna Portrait of a Wicked, 1, 2 & 3, samt installationen The Stone Garden.

Nathalie Djurberg & Hans Berg har haft framgångar både internationellt och på hemmaplan, med utställningar på bland annat Moderna Museet.

 
Om Borås Konstmuseum

Visar nationella och internationella utställningar med fokus på samtidskonst och rörlig bild. Museet ansvarar även för stadens offentliga konst, och arrangerade mellan 2008–2018 Borås internationella skulpturbiennal. 2021 utvecklades biennalen till att omfatta flera former av konstnärliga uttryck och bytte då namn till Borås Art Biennial.


Ailin Mirlashari, stillbild från have you ever wondered how the song of miljonprogrammen would sound like?, 2023. Foto: https://ailinmirlashari.com/work/ Courtesy Ailin Mirlashari

Småland: 
Kalmar, Virserum, Boda, Växjö, Värnamo och Jönköping och andra platser runt om i Småland

Smålandstriennalen, Små Land, t.om. 1 oktober

Som "en motor för möten mellan människor genom konst och kultur” beskrivs nya Smålandstriennalen, som vill motverka framväxande “vita fläckar” där allmänheten inte nås av konst och kultur. Under temat Små Land tar triennalen avstamp i frågor som växande klyftor, minskad demokrati, klimatlarm och globala krigstillstånd. Mindre och tillfälliga konstnärliga projekt mixas med större utställningar på konsthallar och konstmuseer runt om i Småland.

Bland dessa utställningar finns konstnären Ailin Mirlasharis Middle Ground – And Making Sense of Everything Växjö konsthall. Mirlashari har skapat en drömsk mötesplats; ett magiskt vardagsrum med plats för samtal om identitet, kluvenhet, sorg, hopp och glädje. Mirlashari har en bakgrund som kultursocionom, aktivist och grundare av det feministiska nätverket StreetGäris, och är nyutexaminerad från Konstfack.

Om Smålandstriennalen

Smålandstriennalen 2023 är ett samarbete mellan konstinstitutioner, konstaktörer och mindre föreningar. Konstfrämjandet Småland startades 2022 på initiativ av Vandalorum, Smålands Konstarkiv, Kalmar konstmuseum, Virserums Konsthall, Växjö konsthall, Österängens Konsthall och The Glass Factory i samarbete med Linnéuniversitetet.


Carola Grahn Namahisvarri, 2023. Foto: Anders Norsell, Wanås Konst

Knislinge: 
Wanås Konst
Hässleholmsvägen

Carola Grahn, Trädgränsen,⁠ och Young-jun Tak, Wish You a Lovely Sunday, t.om. 5 Nov

I Trädgränsen tar konstnären Carola Grahn avstamp i en samisk världsbild och kosmologi, där människan inte härskare över naturen utan en del av den; där allting i universum är sammanvävt och där det andliga inte är skilt från den fysiska verkligheten – där gudar och förfäder lever i trädens grenverk, i sjöar, i djur och under stjärnorna. På Wanås har Grahn installerat flera nyproducerade, storskaliga och finurliga skulpturer som berör frågor om människans relation till och föreställningar om vårt samhälle och naturen vi lever i och av.

På Wanås pågår även utställningen Wish You a Lovely Sunday, sydkoreanska konstnären Young-jun Taks första i Sverige. Den har lånat sin titel från en videoinstallation där Young-jun Tak kombinerat två miljöer i Berlin: kyrkan Kirche am Südstern och queerklubben SchwuZ.

 
Om Wanås Konst

En internationell skulpturpark och ett “centrum för konst och lärande” som drivs av Stiftelsen Wanås Utställningar. I skulpturparken och den permanenta samlingen dyker ett antal konstverk upp längs skogsstigar, i träd och runt sjöar, som har skapats särskilt för Wanås Konst av internationellt erkända konstnärer som Jenny Holzer, Yoko Ono och Ann-Sofi Sidén.

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Den här gången är vi i Göteborg och insuper vilda kolorister, sensuella vrilar och dagsfärsk fångst.

Vecka 21–24

Ragnar Sandberg, Händer vid bardisken, 1937. Foto: Hossein Sehatlou, © Ragnar Sandberg/Bildupphovsrätt 2023

Första stoppet: 
Göteborgs konstmuseum
Götaplatsen 6

Göteborgskoloristerna, Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus, t.om. 7 april 2024

När jag gick på konstskola i Göteborg tyckte min målerilärare att jag målade fegt. För lite kräm i färgen, för lite pigment, för försiktiga penseldrag. Själv målade han som Ragnar Sandberg: färgstarkt, självsäkert, livsbejakande motiv i tjocka lager och kulörer som gärna skar sig mot varandra. Jag minns mormor och morfars Inge Schiöler-tavla – Schiöler växte upp i Strömstad och var högt ansedd även bland fiskarna i norra Bohuslän. Göteborgskoloristerna har utan att jag tänkt på det färgat stora delar av min uppväxt, och nu firar Göteborgs konstmuseum 100 år med en utställning med verk av drygt 60 konstnärer kopplade till konstnärsgruppen. Bland dem finns några, flera kvinnor, som inte ofta nämns som de mest framträdande i gruppen, men vars verk är minst lika färgrika, vilda och vackra som de övriga.


Om Göteborgs konstmuseum

Göteborgs konstmuseums samling omfattar främst västerländsk konst från 1400-tal till nutid med fokus på Norden. Göteborgs konstmuseum vill förändra sättet vi ser på och upplever konst genom att visa verk och konstnärer på nya, överraskande sätt. Museet är det tredje största konstmuseet i Sverige sett till antal verk i samlingen, som spänner över äldre, modern och nutida konst. Byggnaden är från 1923.


Klara Källström och Thobias Fäldt, från serien Wikiland, som berör medierapporteringen om Julian Assange.

Andra stoppet: 
Hasselblad Foundation
Götaplatsen 6

Klara Källström och Thobias Fäldt,⁠ 27 maj t.om. 24 september

På gatuplan under Göteborgs konstmuseum ligger Hasselblad Center. Här visas Klara Källström och Thobias Fäldts första retrospektiva utställning – ett konstnärskap som präglas av ett starkt samhällsengagemang och som cirklar kring media, makt och historieskrivning. På olika sätt undersöker duon dominerande mediala berättelser och hur fotografi används i förmedlingen av dem. Bland annat har de gjort ett omfattande arbete om Julian Assange och WikiLeaks, och belyser det faktum att det bara verkar finnas utrymme för en global mediaberättelse åt gången. De undersöker också bortglömda berättelser som nästan är utplånade från det kollektiva medvetandet.

 
Om Hasselblad Center

1937 startade Victor Hasselblad ett aktiebolag i eget namn och öppnade butiken Victor Foto på Kungsportsplatsen i Göteborg. 1948 presenterade han Hasselbladskameran i New York och intresset blev enormt, särskilt efter att NASA valde att använda kameran för att dokumentera sina rymdresor, däribland den första månlandningen. Efter Victor Hasselblads död 1978 bildades Erna och Victor Hasselblads Stiftelse, vars ändamål är att främja och bedriva forskning och utbildning inom naturvetenskap och fotografi. Hasselblad Center öppnade 1989.


Installationsvy, Sigve Knutson, Log Scriber, Nevven 2023. Foto: David Eng

Tredje stoppet: 
Nevven
Molinsgatan 11

Sigve Knutson, Log Scriber, t.om 28 maj

”Vril eller masurknöl (även i olika dialekter kallad ‘tjuk’, ‘knos’, ‘kosa’ eller ‘knose’) är en utväxt på träd, där träfibrerna går åt olika håll i stället för att gå lodrätt. Denna defekt, som kallas masur, beror troligen på ett genetiskt fel, även om orsaken inte är helt utredd.” Wikipedia beskriver den form som är i fokus i norrmannen Sigve Knutsons utställning: vackra, blankslipade, vaxade vrilar, som han placerat som totempålar, upphöjda på slingrande vindlande piedestaler. Här finns även tio underbara små miniatyrskulpturer i silver. Knutson säger sig i sitt arbete vara mest intresserad av att lära sig, och skapandeprocessen beskrivs som experimentell – men det ser ut som att det ska se ut just så som det gör i gallerirummet: vackert och sensuellt på det sättet att fingrarna helst bara vill glida över den blankpolerade vrilytan.


Om Nevven

Nevven är sedan 2015 en icke vinstdrivande konstplats som förenar ett galleri med en offentligt finansierad konstorganisation. Här visas konst från den europeiska konstscenen i olika utställningsformer och evenemang, i samarbete med olika offentliga institutioner. Nevven grundades av curatorn Mattia Lullini och konstnären Alina Vergnano. Yuying Hu, David Eng och Carl Martinsson arbetar med galleriet som galleriassistent, fotograf och produktionsledare.


Energipåfyllning:

Fika

Bar Centro
Kyrkogatan 31

Borde kanske egentligen stå som lunch, så kanske blir ni kvar för både kaka och risotto, espresso och vin? Kanske hänger ni hela kvällen, äter pizza, ser solen gå upp över Älvsborgsbron?

Lunch

Hedlunds Havsbar 
Stora Saluhallen 13

Här serveras dagens fångst till lunch. Mer västkusthjärta, salt och tångdoft får du inte inne i centrala stan.

Släck törsten

Bar La Lune
Vasa Kyrkogata 1

Lysande bra vinbar och restaurang i miniformat, i kanten av en lummig lund några lätta steg söder om Vasagatan.

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Malin Ebbing har varit i allas vår favoritstad Köpenhamn och tipsar om vårens bästa intrycksinjektion.

Vecka 17–20

Installationsvy, Athene Galiciadis, Measuring the World, Von Bartha 2023

Första stoppet: 
Von Bartha
Pasteurvej 8

Athene Galiciadis, Measuring the World, t.om 13 maj

Baselbaserade galleristen Stefan Von Barthas systergalleri i Köpenhamn är beläget i det gamla Carlsbergområdet och är ett relativt nytt tillskott på den danska galleriscenen.

I galleriet, som öppnade 2021, visas just nu skulptur och måleri av schweiziska Athene Galiciadis. Utställningen består till största del av skulpturgruppen Empty Sculptures, där organiska former och ett lekfullt val av färger och gestaltning för tankarna till såväl Niki de Saint Phalle och figurerna i Barbapapa som skönhetsestetiken från det antika Grekland. Ett roligt, utmärkande drag i Galiciadis uttryck är att flera av motiven i hennes målningar återkommer som grafiska mönster i de akrylmålade keramiska verken.


Om Von Bartha

Galleriet grundades på 1970-talet i Basel under namnet Galerie Minimax, av Margareta och Miklos von Bartha. Sedan 2008 drivs det av Stefan von Bartha. Gallerilokalen i Köpenhamn är från 1883 och var initialt en grindstuga med ett fyrtorn som tillhörde Carlsberg-bryggeriet. Von Bartha representerar samtida internationella konstnärer, bland dem Imi Knoebel, Superflex och Terry Haggerty.


Ivan Andersen, Muggen Atlas, 2023. Courtesy: konstnären och Galleri Bo Bjerggaard

Andra stoppet: 
Galleri Bo Bjerggaard
Flaesketorvet 85A

Ivan Andersen, Nothing Comes from Something,⁠ t.om 17 maj

Man tänker genast på den svenske konstnären Andreas Erikssons abstrakta landskapsmåleri när man möts av Ivan Andersens verk Terraengående: en pusselliknande komposition av rosa, grönt och marinblått. Men till skillnad från Eriksson är inte oljemåleri Andersens främsta material, i stället bygger han upp sina motiv – vilka rör sig mellan det abstrakta och det figurativa – genom att sammanfoga olika färgfält i en rad olika material, som textilier, papper och träslag.

 
Om Galleri Bo Bjerggaard

Grundades av Morten Korsgaard, Britt Bjergaard och Bo Bjergaard 1999 och flyttade till sin nuvarande plats i Koedbyn 2007. Galleriet representerar såväl internationellt etablerade konstnärer som Tal R och Georg Baselitz, som tunga danska konstnärer som Per Kirkeby. Ställer regelbundet ut på internationella konstmässor, bland dem Armory och Art Cologne.


Kaspar Oppen Samuelsen, Untitled (Saga og Marie-Louise), 2023. Courtesy konstnären och V1 Gallery

Tredje stoppet: 
V1 Gallery, Flaesketorvet 69

Kaspar Oppen Samuelsen, I Warp and I Wait, t.om 27 maj

Kaspar Oppen Samuelsen har en karnevalisk repertoar av figurer som återkommer i hans måleri – mytiska hybrider av människor och djur befolkar hans kompositioner som ständigt verkar vara i ett slags flux. Med material som gouache, pennor och klister på duk fångar Oppen Samuelsen en drömsk bildvärld, där fält av färgrika pigment blandas med orörd, obehandlad duk. Oppen Samuelsen har en bakgrund från Goldsmiths i London samt en MFA från Kongelige Danske Kunstakademin. Det här är hans andra soloutställning på V1 Gallery.


Om V1 Gallery

Galleriet grundades 2002 av Jesper Elg och Peter Funch. V1 representerar en utvald grupp av nyexaminerade och etablerade konstnärer, med namn som Alicia Mccarthy, Sara Vide-Ericson och Oliver Sundquist. Sedan 2016 har V1 Gallery även systergalleriet Eighteen, som hittas på Slagtehusgade 18 c.


Runo Lagomarsino, Unlike All Other Empires (for Edward Said) (2016-2023), Europium (EU), glass, air and time, 2023, photo: Aurélien Mole

Fjärde stoppet: 
Nils Staerk
Glentevej 49

Runo Lagomarsino, The Persistent Action of Falling Tear,⁠ 27 april – 24 juni

Svenske konstnären Runo Lagomarsinos utställning kretsar kring det poetiska temat tårar, samt det extremt känsliga ämnet Europium som måste förvaras i totalt skydd från syre, eftersom den silveraktiga tungmetallen annars oxiderar snabbt. Konstnären ställer sig bland annat frågan: ”Är det möjligt att förvara tårar i detta tomrum?” Runo Lagomarsinos har visats på Venedigbiennalen, Palais de Tokyo, Guggenheim i New York samt LACMA i Los Angeles. 2019 mottog han Moderna Museets Vänners Skulpturpris.

 
Om Nils Staerk

Ett galleri för samtidskonst med internationell profil som grundades 1997. Nils Staerk deltar årligen på konstmässorna Art Basel, Art Basel Miami samt Zona Maco i Mexico. Bland konstnärerna finns namn som Paul Fägerskiöld, Rebecca Lindsmyr och Matthew Ronay.


Installationsvy, Javier Tapia, Hvidevarer, Lagune Ouest 2023

Femte stoppet: 
Lagune Ouest, Tagensvej 85

Javier Tapia, Hvidevarer, t.om 22 april

Den 22 april har Lagune Ouest finissage för den chilenska konstnären Javier Tapias utställning Hvidevarer. Kärnan i hans konstnärskap är att med en icke-västerländsk blick utmana och återskapa så kallad objektiv kunskap och narrativ kring hur konst och kultur visas. Tapia använder sig bland annat av readymades och collage som en del av sina installationer, där objekten och bilderna exempelvis hittas i gamla publikationer, i konstinstitutioners förråd, i foton och på marknader.

Lagune Ouest kommer i maj att delta på den svenska konstmässan Market Art Fairs nya sektionen Market Debut på Spritmuseum, med konstnärerna Moa Alskog och Emilie Bausager.


Om Lagune Ouest

Grundades 2021 av Nikolaj Stobbe med ambitionen att skapa nya utställnings och karriärsmöjligheter för främst lokala konstnärer. Genom kurerade utställningar vill galleriet förstärka rösten av en ny generation konstnärer.


Energipåfyllning:

Fika

Apotek 57 
Fredericiagade 57

Här hittar man bland annat surdegscroissanter, turkiska ägg, getostkaka och Kefir på hibiskus och hallon. Cafét är en del av designkollektivet FRAMA:s butik och menyn är baserade på ekologiska produkter i säsong.

Lunch

Pastis
Gothersgade 52

Sugen på lite fransk eskapism? I hjärtat av Inre Byen hittar man restaurang Pastis, där såväl estetik som maten går i sann Bistro anda. Extra plus för den soldränkta uteserveringen, perfekt för spaning av hippa Köpenhamnsbor.

Släck törsten

Bevi Bevi
Oehlenschlaegersgade 53

Avsluta konstrundan med en negroni eller testa någon av Bevi Bevis spännande utbud av naturviner. Missa inte deras hemmagjorda Arancello!

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Veckans runda rör sig från östra Östermalm, in mot kryptor, kroppar, hud och pseudovetenskap i centrala Stockholm.

Vecka 13–16

Justin Yoon, Goodbye to Spring, 2023. Courtesy konstnären och Galleri Belenius

Första stoppet: 
Belenius
Ulrikagatan 13

Samlingsutställning, You Were Bigger Than the Sky You Were More Than Just a Short Time, t.om 15 april

Curatorerna Ashik Zaman och Koshik Zaman har döpt sin utställning efter en fras i en Taylor Swift-låt, och har satt samman en utställning med sju unga konstnärer från den asiatiska kontinenten: Sally J Han, Nam Kim, Sahana Ramakrishnan, Ming Wang, Caroline Wong, Justin Yoon och Rachel Youn. Flera av dem är utbildade i Europa eller USA, och de uttryck som de förmedlar genom sina verk känns av flera anledningar som att de behövs i Stockholm och Sverige. Färgfälten som är målade i tuggummipasteller direkt på väggen både ramar in och sammankopplar verken. Det är myllrande, färgstarkt, fullt av symbolik, indragande, smart och väldigt härligt.


Om Belenius

Belenius grundades 2006 av Niklas Belenius och drivs idag av honom och Katarina Sjögren. Galleriet visar samtidskonst och representerar både framväxande och etablerade konstnärer från skilda generationer.


Installationsbild från utställningen Permutations på Odem Atelier. I bild skulpturerna FIG. 51-57 av Fabian Bergmark Näsman.

Andra stoppet: 
Odem Atelier
Humlegårdsgatan 13B

Fabian Bergmark Näsman och Botond Keresztesi, Permutations,⁠ t.om 22 april

Nere i kryptan under franska reformerta kyrkan visas skulptur och rumsliga installationer av Fabian Bergmark Näsman tillsammans med målningar av Botond Keresztesi. I några utrymmen nere i den fönsterlösa lokalen visas Keresztesis målningar mot inmålade väggar och tak i skrikande illgrönt och rött, där Bergmark Näsmans former byggts in i själva rummet. Det är som att ha blivit inbjuden till en extremt snygg och välcurerad svartklubb för konst mitt i centrala stan.

Utställningen är öppen på förfrågan, bokning sker via Odem Ateliers webbsida.

 
Om Odem Atelier

Grundades 2021 av Nikodem Calczynski i en underjordisk lokal under franska reformerta kyrkan på Humlegårdsgatan. Här visas både delar av Calczynskis privata samling av konstobjekt och tillfälliga utställningar. Utställningarna är framförallt inriktade på keramik och skulptur, men han visar även, enligt honom själv, ”balla och urspårade grejer”. Med Odem Atelier vill Calczynski också skapa en plattform för en särskild form av konstnärliga designföremål och möbler.


Mark Dion, Anatomy of Melancholy - Dodo, 2022. Courtesy konstnären och Saskia Neuman Gallery.

Tredje stoppet: 
Saskia Neuman Gallery
Linnégatan 19

Mark Dion, Systema Naturae, t.om 29 april

Amerikanske Mark Dion arbetar gärna med en undervisande, akademisk ton som kan känns igen från museer, arkeologi och vetenskap, för att utmana betraktarnas idéer om kunskap och sanning. Det här är Dions första separatutställning i Sverige och det är som att gå in i ett avskalat, underhållande och fascinerande kuriosakabinett. Här visas 45 teckningar och tryck på papper samt två nya skulpturer. Litografitrycket Paradoxa är framtaget i samarbete med Grafikens Hus, och spelar på Carl von Linnés vetenskap och pseudovetenskap genom att visa varelser som Linné ansåg olämpliga för sin flora- och faunakategorisering.

Om Saskia Neuman Gallery

Öppnade 1 september 2022 och är därmed ett av Stockholms nyaste gallerier. Har som mål att ge utrymme för nya konstnärskap på den svenska/nordiska scenen, och samtidigt lyfta fram konstnärer som kanske inte har fått det utrymme som deras konstnärskap förtjänar. ”Galleriet blir en plattform där jag kan visa svenska och nordiska konstnärskap och samtidigt får möjlighet att introducera nya från utlandet.”, sa Saskia Neuman i en intervju med Art Notes Jonna Dagliden Hunt i samband med öppningen i september.  


Sixten Sandra Österberg, Soaking Consequences, 2023. Courtesy: konstnären och Andréhn- Schiptjenko Stockholm-Paris

Fjärde stoppet: 
Andréhn–Schiptjenko
Linnégatan 31

Sixten Sandra Österberg, Time Of Nothingness; Everything Happens, t.om 29 april

Sixten Sandra Österbergs målningar är både föreställande och abstrakt upplösande. Ömt omslingrade kroppar; kroppar och hud; hud och piercingar. Det finns ett lugn över motiven, människor ser ut att vara i vila eller stilla i tankar. Österberg kallar själv sina målningar för collagepussel och de flesta motiven baseras på fotografier. Hon inspireras av Rembrandt, Goya och Gentileschi, och mer uppenbart av heavy metal, esoterism och tatueringskultur. Var så säkra: vi kommer att få se mycket mer av Sixten Sandra Österberg framöver.


Om Andréhn–Schiptjenko

Sedan starten 1991 har Ciléne Andréhn och Marina Schiptjenko etablerat sitt galleri på en ständig hög internationell nivå. För tre år sedan öppnade de även ett systergalleri i Paris. Bland konstnärerna finns namn som Gunnel Wåhlstrand, Siri Derkert, Xavier Veilhan och Theresa Traore Dahlberg.


Energipåfyllning:

Fika

Stora Bageriet
Sibyllegatan 2

Fantastiska bakverk. Här finns även frukost, lunch och naturviner för den som vill äta och dricka något större/annat.

Lunch

Cassi
Narvavägen 30

Genuint fransk utan så mycket som en tillstymmelse till krusidull. Obs: stängt på lördagar.

Släck törsten

Tyge & Sessil
Brahegatan 4

Vincafé med fokus på vin från små producenter som arbetar så nära naturen som möjligt. Avskalat men mysigt och ofta fullt.

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Veckans runda är en virtuell tur genom vad som troligtvis är en av de mest populära och hyllade utställningarna just nu.

Vecka 10–12

Johannes Vermeer, Girl Reading a Letter at an Open Window, 1657-58, olja på duk. Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden.

Virtuellt besök på:
Rijksmuseum, rijksmuseum.nl/

Johannes Vermeer, Vermeer t.om 4 juni

Den här veckan är konstrundan digital och fokuserar på en enda utställning: Vermeer på Rijksmuseum i Amsterdam. Det är den största utställningen någonsin med den holländske Barockkonstnären Johannes Vermeer och den är så populär att biljetterna är utsålda till sista dagen. The Guardian utnämner Vermeer till "one of the most thrilling exhibitions ever conceived", och DN:s konstredaktör Birgitta Rubin beskriver det första verket besökarna möter, Vy över Delft, så här: “Ett atmosfäriskt underverk, med en sällsynt harmonisk komposition och ett morgonljus som tycks stråla inifrån. Det bryter igenom molnen, får Nieuwe Kerks kyrktorn att glöda, medan husen närmast hamnkanalen kastar skuggor och ljusreflexer får vattnet att glimma.”

200 000 förköpsbiljetter hade sålts redan innan utställningen öppnade den 10 februari. Vid några tillfällen kommer museet att släppa extrabiljetter, men då gäller det att bevaka och haffa fort innan även de försvinner.

För alla oss som inte har lyckats få en biljett finns dock en tröst: Rijksmuseum är ett av de museum i världen som håller högst klass på sina på virtuella visningar. Just Vermeer kan upplevas från hemmet i sällskap av den brittiske författaren, komikern, regissören, manusförfattaren, programledaren och skådespelaren Stephen Fry, som håller i den guidade rundturen Closer to Vermeer. Här kommer du närmare verken än du skulle göra vid ett riktigt besök, och lär dig det mesta om Nederländernas stora stolthet.

Ta del av den guidade turen här.

Om Rijksmuseum

Öppnades den 31 maj 1800 som Nationale Kunstgalerij och låg då i Haag. Flyttades 1808 till Amsterdam, där det inrymdes i det kungliga slottet och förenades med stadens konstsamling. Visar nederländsk 1600-talskonst och har en samling som innehåller några av världens mest kända tavlor, däribland Rembrandts Nattvakten.


Energipåfyllning:

Fika

Stroopwaffles

En av Nederländernas mest kända efterrätter. Hittas i var och varannat gathörn i Holland, har man tur även i butik här.

Snacks

Holländska ostar

Kex, Gouda och Edamer ger Stephen Fry-turen till en fest för ännu fler sinnen.

Släck törsten

Inhemska droppar

Kanske ingen självklar kombination med ost, men för att få till den autentiska Nederländska stämningen är det en Grolsch eller Heineken som gäller.

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. I veckans runda snurrar vi runt i Göteborg.  

Vecka 7–9

Installationsbild från Małgorzata Mirga-Tas utställning Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm på Göteborgs Konsthall. Foto: Hendrik Zeitler.

Första stoppet: 
Göteborgs Konsthall
Götaplatsen 7

Małgorzata Mirga-Tas, Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm t.om 16 april

När Art Notes Erika Sahlqvist såg polsk-romska konstnären Malgorzata Mirga-Tas stora textilverk Re-enchanting the World i den polska paviljongen på Venedigbiennalen i höstas, spådde hon att vi kommer att få se mer av Mirga-Tas konst. Hon hade helt rätt, och kanske skedde det snabbare än hon då vågade hoppas. Nu finns nämligen hennes färgstarka bildberättelser på Göteborgs Konsthall – storskaliga textilverk skapade av kläder som hon fått av vänner och familj eller hittat på secondhand-butiker nära sitt hem i byn Czarna Góra, i den polska delen av Tatrabergen. I motiven finns konsthistoriska referenser, personliga betraktelser, romsk aktivism och historiska symboler kring den romska identiteten, historien och gemenskapen. Här finns konstnärens mamma, syskon, kusiner och vänner skildrade; framför allt kvinnors vardagsliv lyfts fram för att synliggöra deras viktiga roll både i det privata och det offentliga. Spring och se!

Om Göteborgs Konsthall

Bredvid Göteborgs konstmuseum, som ståtar högst upp på Avenyn och Götaplatsen, finns Göteborgs Konsthall. Konsthallen visar fyra till sex utställningar per år, både internationellt uppmärksammade konstnärskap och konstnärer som ännu inte har nått ut till en bred publik.


Installationsbild från utställningen Overgrowth på Nevven.

Andra stoppet: 
NEVVEN
Molinsgatan 11

Overgrowth, t.om 26 februari

I samlingsutställningen Overgrowth på Nevven visas konstnärerna Ali Gallefoss, Oda Iselin Sønderland och Tadashi Toyama. Norska Ali Gallefors mixar konst och design, material och tekniker, medan Oda Iselin Sønderland – också hon från Norge – främst arbetar med akvarellfärg. Hon blandar egna erfarenheter med berättelser från andra kulturer i ett uttryck som ger associationer till både magiska varelser och japansk anime. Tadashi Toyama är baserad i Nagano, Japan, och arbetar med färg på duk. Han mixar verklighet med fiktion, natur med kultur, och låter färgen visa vägen. Fin mix av uttryck som inte bör missas!


Om NEVVEN

Nevven är sedan 2015 en icke vinstdrivande konstplats som förenar galleri med en offentligt finansierad konstorganisation. Här visas konst från den europeiska konstscenen i olika utställningsformer och evenemang, i samarbete med offentliga institutioner. Nevven grundades av curatorn Mattia Lullini och konstnären Alina Vergnano. Yuying Hu, David Eng och Carl Martinsson arbetar med galleriet som galleriassistent, fotograf, och produktionsledare.


Lap-See Lam, Phantom Banquet Ghost (2019). Installationsvy Bonniers Konsthall, 2022. Courtesy the artist and Galerie Nordenhake Stockholm/Berlin/Mexico City. Foto: Oskar Omne.

Tredje stoppet: 
Röhsska Museet
Vasagatan 37–39

Lap-See Lam, Det regnar drakfjäll, t.om 26 mars

Alla drar i Lap-See Lam. Hon nomineras till internationella priser och ställer ut på Sveriges största konstinstitutioner; hennes verk köps in över hela världen. Efter en separatutställning på Bonniers Konsthall i Stockholm våren 2022, är hon nu alltså aktuell på Röhsska museet i Göteborg. Lap-See Lam tar avstamp i sin egen bakgrund och den Kinakrog som hennes föräldrar drivit i Stockholm, och dyker ner i kulturutbytet mellan Kina och Europa. Här finns VR-installationen Phantom Banquet (2020) och skuggspelet Drömmarnas kaj (2022), samt möjligheten att få en inblick i designprocessen bakom den nya skulpturen Det regnar drakfjäll (2022). Dyk in i Lams värld, där även den göteborgska drakbåten finns med på ett hörn. Det är oavbrutet fascinerande.

Om Röhsska Museet

1916 slog Röhsska upp dörrarna och är i dag Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk. Genom sina samlingar, utställningar och program vill museet sprida kunskap om hur mode och design har påverkat oss genom historien och påverkar oss in i framtiden. Fram till 2018 delade Röhsska årligen ut världens till prissumman största designutmärkelse, Torsten & Wanja Söderbergs pris.


Björn Wessman, Kjellan, 2022. Courtesy: konstnären och Galleri Hammarén

Fjärde stoppet: 
Galleri Hammarén
Erik Dahlbergsgatan 14

Björn Wessman, Pangea, t.om 25 februari

”Kanske väver jag min egen världsbild lik kartorna vi som sjuåringar såg nedrullade i skolan. Förundrade över de kolorerade kontinenternas mystär sög vi storögda i oss av färgrikedomen. Att de spridda delarna av världen en gång för miljontalsår sedan hängt samman som en enda stor kontinent, Pangea, var ett mysterium.” Så skriver Björn Wessman själv om sitt konstnärskap. Nu ställer han ut sina färgsprakande landskapsskildringar på Galleri Hammaren och man vill leva i varenda en.


Om Galleri Hammarén

Galleri Hammarén öppnades 2018 av Pontus Hammarén, som tidigare bland annat har varit chef för Borås konstmuseum. Galleriet visar framför allt måleri av svenska konstnärer – många av dem hör till landets mest kända, som Lena Cronqvist, Ann Edholm och Ernst Billgren.


Fredrik Nielsen, Suitcase In My Hand, 2022. Courtesy: konstnären och Galleri Hammarén.

Femte stoppet: 
Wetterling Gallery
Kungsportsavenyn 31–35

Samlingsutställning, t.om 18 februari

Sedan i september finns Wetterling Gallery förutom i Stockholm även på Avenyn i Göteborg. Just nu visas en samlingsutställning med tolv av galleriets konstnärer, bland dem favoriter som Liva Isakson Lundin, Amy Simon och Fredrik Nielsen.

Samtliga deltagande konstnärer: Linda Bäckström, Anna Camner, Ylva Ceder, Nathalia Edenmont, Liva Isakson Lundin, Dina Isæus-Daggfeldt, Peter Johansson, Love Lundell, Malin Molin, Fredrik Nielsen, Anna Pajak och Amy Simon.

Om Wetterling Gallery

Björn Wetterling öppnade sitt galleri i Stockholm redan 1978, och den 22 september 2022 slog den nyblivna 75-åringen även upp dörrarna till ett galleri på Avenyn i Göteborg.


Energipåfyllning:

Fika

Ahlströms konditori
Korsgatan 2

Klassiker som har försett göteborgare med kaffe och bröd och himmelska bakelser sedan 1901.

Lunch

Bar Bulot
Stora Saluhallen 15

Lunchvinbar som jobbar med det bästa som finns runt dem, levererat från bönder som de känner sedan länge. ”Inga regler gäller – bara smaken får styra”, säger de, och det märks på allra bästa sätt.

Släck törsten

Bikt
Kyrkogatan 20–22

Bikt öppnade i augusti och la sig på topp direkt. Inte bara för törst utan även för finsmakarhunger. Öppet lunchtid och kväll på vardagar, på lördagar bara kväll.

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. I veckans runda utforskar vi Malmö.  

Vecka 4-6

Collage av Barbara Breitenfellner, WVZ 251, 2013, courtesy: The Cowgirl Gallery.


Första stoppet: 
The Cowgirl Gallery, Falkenbergsgatan 4

Collage Exhibition, t.om 26 februari

I utställningen Collage Exhibition visas svenska konstnären Julia Åberg (f. 2000) tillsammans med de båda Berlinbaserade konstnärerna Barbara Breitenfellner (f. 1969) och Isabel Reitemeyer (f. 1966). Alla tre visar collage, och alla tre skildrar de kvinnan så som hon har porträtterats genom åren i modemagasin, reklam och andra mediekanaler – men teknikerna och deras avstamp från skilda generationer gör att uttrycken ändå varierar. På The Cowgirl Gallery visar Breitenfellner bara collage, men arbetar annars även med installationer och silkscreentryck; Reitemeyer klipper gärna bort viktiga delar ur bilderna för att styra betraktarens tolkning åt ett visst håll, och Julia Åberg beskriver sina collage som eviga berättelser som förflyttar sig genom historiens lager.

Om The Cowgirl Gallery

The Cowgirl Gallery är ett konstgalleri och en kaffebar, som varje månad visar nya utställningar och som varje vecka bjuder på livemusik. Här kan man även bli medlem i en bioklubb, shoppa keramik, tidningar och affischer, och ta del av arrangemang som diktläsningar och diverse konstnärliga workshops. Grundades 2021 av 23-åriga Selma Modéer Wiking.


Som del av öppningskvällen för Rina Eide Løvaasens utställning på REDAN Galleri visades ett performance av Chollada Phinitduang: What Is Real Intuitional Adaption When There Are Sediments To Reality?

Andra stoppet: 
REDAN Galleri, Amiralsgatan 9

Rina Eide Løvaasen, Chances Are Great That A Delicacy Of Perception And Essential Truth Are Not Attainable, t.om 25 februari

På Redan Galleri visas en så kallad rumslig installation av Rina Eide Løvaasen. Här syns en målad gremlin i en vattenrutschkana, en glasskulptur innehållandes uran och plastavfall, och dansande kroppar filmade under resor till platser som rasar mot utradering. Eide Løvaasen binder samman populärkulturella och historiska motiv med kemi och astrofysik, och lyfter frågor om hur stor vår uppfattningsförmåga egentligen är. Här finns även ett målat verk i flera delar, vars sammanlagda yta uppnår hela 37 m2. Rina Eide Løvaasen har arbetat med projektet Chances Are Great That A Delicacy Of Perception And Essential Truth Are Not Attainable under fem års tid och tanken är att det aldrig ska visas i komplett form. Tidigare versioner har visats på bland annat LNM, Oslo, Kunsthall Grenland, och Belenius i Stockholm.


Om REDAN Galleri

Redan Galleri grundades 2018 och har sedan dess verkat dels som pop up-galleri dels i egen lokal. I januari 2023 flyttade Redan från en lokal på Möllevången till Amiralsgatan 9. Här produceras utställningar med lokala såväl som internationella konstnärer, med en underliggande strävan att vara ”en positiv och välkomnade kraft inom kulturlivet”.


Frida Orupabo, Untitled, 2020


Tredje stoppet: 
Malmö Konsthall, S:t Johannesgatan 7

Flight, t.om 9 april

Utställningen FLIGHT presenterar verk av konstnärerna Kudzanai Chiurai (Zimbabwe), Frida Orupabo (Norge) och Eric Magassa (Sverige). Utifrån olika perspektiv, material och tekniker cirklar deras verk kring frågor om vad som händer när vi tittar närmare på vår historia och dess mörkaste vrår. Utställningen uppmärksammar vårt koloniala förflutna och hur det fortfarande märks i vårt samhälle idag. Genom konstnärernas verk får besökaren möjlighet att ifrågasätta hur och vad vi ser när vi blickar tillbaka på historien, och fundera över vårt förhållande till det som hänt. Utställningen är curaterad av Tawanda Appiah.

Om Malmö Konsthall

Malmö Konsthall är en del av Kulturförvaltningen i Malmö stad, och har sedan starten 1975 presenterat samtida konst som ska utmana och inspirera. Varje år visas tre till fyra utställningar som på olika sätt speglar vår samtid.


Alberta Whittle, RESET (stillbild från film), 2020. Sambeställd och samproducerad av Frieze och Forma. Med tillstånd av konstnären och The Modern Institute/Toby Webster Ltd., Glasgow.

Fjärde stoppet: 
Moderna Museet, Ola Billgrens plats 2-4

Skymningsland, t.om 9 april

I grupputställningen Skymningsland utforskar elva konstnärer med olika bakgrunder och uttryckssätt upplevelsen av att stå på tröskeln till det okända – att inse att vardagslivet inte kommer att kunna fortsätta som tidigare, att inte ha en aning om vad som väntar i dess ställe, men att försöka göra plats för idéer och drömmar om andra möjliga världar. Medverkande konstnärer: Isabelle Andriessen, Alberta Whittle, Rose-Marie Huuva, Yael Bartana, Anna Ling, Aernout Mik, Sandra Mujinga, Stina Siljing, Ingrid Elsa Maria Ogenstedt, Ida Persson och Jonas Staal. Utställningen är curaterad av Joa Ljungberg. 


Om Moderna Museet Malmö

Sedan december 2009 finns Moderna Museet både i Stockholm och i Malmö. I Malmö ligger museet i John Smedbergs elektricitetsverk från 1901, som är tillbyggd med en orange byggnad signerad Tham Videgård Arkitekter. Moderna Museet Malmö har ett självständigt utställningsprogram som visar både samtida konstnärer och moderna klassiker, varvat med urval ur Moderna Museets samling.


Energipåfyllning:

Fika

Flax 
Sölvesborgsgatan 10

Malmös bästa café, om man får tro både Malmö Gastronomy Awards 2021, och en hel radda frälsta Malmöbor. Fokus ligger på ekologiska, självodlade råvaror från Malmö, och allt är helt veganskt.

Lunch

Far i Hatten
Folkets Park

Lunchen övergår kanske i middag på Far i Hatten – vi hänger oavsett på låset när de öppnar kl. 16. Ett givet ställe för allt som är trevligt i livet, till exempel vin och pizza.

Släck törsten

Opopoppa
Simrishamnsgatan 3

Naturvin och roligt öl. Om det var längesedan Far i Hatten-pizzan intogs, finns chansen att fylla på med ett par pizzaslices även här.

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Under veckans runda rör vi oss i Vasastan i Stockholm.  

Vecka 2-3

Från utställningen Kraftverk – hantverk i en ny tid, Sven-Harrys Konstmuseum 2022–2023. © Sven Harrys Konstmuseum


Första stoppet: 
Sven Harrys Konstmuseum, Eastmansvägen 10

Kraftverk – hantverk i en ny tid, t.om 22 januari

Fram till den 22 januari visas Kraftverk – hantverk i en ny tid, en utställning där 17 hantverkare från tio olika yrken flyttar in på museet och välkomnar besökarna in i sina tillfälliga verkstäder. Utställningen är ett samarbete mellan Sven-Harrys Konstmuseum och Stockholms Hantverksförening, som fyllde 175 år 2022. På plats på museet finns yxmakare, tatuerare, florister, skräddare, tapetmakare, illustratörer, papperskreatörer, muralmålare, skomakare och dockmakare, och besökaren kommer att få se, känna, lukta, lyssna och smaka på hantverkarnas olika skapelser och världar. Se Sven Harrys webbsida för aktuellt schema och tider för när de olika hantverkarna finns på plats.

Om Sven Harrys Konstmuseum

Sven Harrys Konstmuseum invigdes 2011 och inrymmer museum, konsthall, museibutik och en takterrass med skulpturpark. Grundaren Sven Harry Karlsson började samla konst på 1960-talet och samlingen är nu del av museet. Här finns bland annat flera verk av Carl Fredrik Hill, Helene SchjerfbeckErnst JosephsonAugust Strindberg och Ylva Ogland. Interiören i museidelen är en kopia av interiören på herrgården Ekholmsnäs vid Kyrkviken på Lidingö, där Karlsson bodde en längre period. Mattorna på golven är tillverkade av Märta Måås-Fjetterström och möblerna formgivna av bland andra Georg HauptGio Ponti och Åke Axelsson. På takterrassen finns skulpturer av Lena CronqvistEric GrateDan WolgersMartin Holmgren och Axel Wallenberg.


Konstverk hos The Ode To. Foto: Viktor Sjödin

Andra stoppet: 
The Ode To, Odengatan 84

Blandade verk från utvalda konstnärer

Varje torsdag klockan 12–18 öppnar online-galleriet The Ode To dörrarna till sitt showroom på Odengatan, där man kan få en glimt av hur allt som lockar bakom skärmen ser ut i verkligheten. Här finns konstnärer som Sofia Tufvasson, Sofi Gunnstedt, Emma Wiik, Sofia Eriksson och Sara Lundkvist; skulpturala konstverk som gränsar till design- och bruksföremål blandas med ett växande utbud målningar och teckningar. Passar inte torsdagseftermiddagar kan ett besök i The Ode To:s showroom även bokas på förfrågan.  


Om The Ode To

The Ode To grundades 2018 av vännerna Helena Carlberg och Anna Lukins utifrån en gemensam passion för konst och inredning. Carlberg och Lukins beskriver sig som ”dina ögon i konstvärlden” och fokuserar främst men inte enbart på kvinnliga konstnärer och konsthantverkare som skapar unika, handgjorda verk specifikt för The Ode To.


Vika Prokopaviciute, Double Hyperboloid Spin, 2021. Courtesy konstnären och Coulisse Gallery


Tredje stoppet: 
Coulisse Gallery, Sigtunagatan 15

Approach, t.om 4 februari

Den 13 januari öppnar utställningen Approach, med konstnärerna Lucas Dupuy och Vika Prokopaviciute, curerad av Jeanette Gunnarsson. Både Dupuy och Prokopaviciute målar enligt curatorn fram fysiska rum och arkitektoniska konstruktioner i sina verk, och fyller dem med känslor och möjliga associationer. Jeanette Gunnarsson beskriver Approach som ett samtal mellan två världar fyllda av handlingar, rörelser, stämningar och känslor.


Om Coulisse Gallery

Coulisse öppnade för ungefär ett år sedan och fokuserar främst på unga konstnärer och designers. Grundaren Filip Zieciak vill lyfta kreatörer som bryter ny mark och berätta historierna som ligger bakom designföremålen och konstverken. Tidigare utställningar har bland annat visat Hank Grüner (läs vår intervju med Grüner här), Laurids Galée , Anja Fredell, Haidar Mahdi , Sara Sjöbäck , Nina van Bart och Joel Billekvist,

Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Veckans runda rör sig genom London.  

Vecka 51-52

Kamla Ibrahim Ishag, Two Women (Eve and Eve), 2016. Courtesy the artist. Photo: Mohamed Noureldin Abdallah Ahmed. © Kamala Ibrahim Ishag.


Första stoppet: 
Serpentine South Gallery, Kensington Gardens

Kamala Ibrahim Ishag, States of Oneness, t.om 29 jan.

Den 83-åriga sudanesiska konstnären Kamala Ibrahim Ishag har en av sina största utställningar någonsin i London. Ishag beskrivs ofta som en pionjär inom den sudanesiska modernismen och hör även till en av de mest inflytelserika kvinnliga konstnärerna från den afrikanska kontinenten. På Serpentine Galleries ställer hon ut ett urval verk där det andliga och jordiska möts. Uttrycket är organiskt och bär spår av hennes stora trädgårdsintresse. Framför allt ger utställningen en inblick i ett konstnärskap som historiskt sett inte har fått den uppmärksamhet det förtjänar.

Om Serpentine South Gallery

Serpentine South Gallery grundades 1970 och är inrymt i en före detta tepaviljong byggd på 1930-talet av arkitekten James Gray West. På två platser bara 5 minuter från varandra, i Londons Kensington Gardens, arrangerar Serpentine ett gratisprogram med utställningar, arkitektur, utbildningar, live-evenemang och tekniska innovationer, i parken och utanför, hela året runt.


Soheila Sokhanvari, Wild at Heart (Portrait of Pouran Shapoori), 2019. Credit: Soheila Sokhanvari, courtesy: Kristin Hjellegjerde Gallery.

Andra stoppet: 
Barbican, Silk St, Barbican, London

Soheila Sokhanvari, Rebel Rebel, t.om 26 feb.

Rebel Rebel är en smärtsamt aktuell utställning. Den iranska konstnären Soheila Sokhanvar har porträtterat och hyllat feministiska ikoner från tiden före den iranska revolutionen år 1979. I utställningen syns kvinnliga kulturpersonligheter som längtade efter att kunna leva sina liv i frihet. Porträtten blir en påminnelse om hur flera generationer iranska kvinnor har kämpat för ett bättre liv i den brutalt repressiva Teokratin Iran. 

Om Barbican

Barbican är ett stort byggnadskomplex nära City of London och East End, som förutom bostäder innehåller kulturcentret Barbican Centre. Området byggdes 1965–76 på ett 140 000 m² stort tomtområde, som hade förstörts under andra världskriget. Barbican Centre är det största kulturcentret i Europa, med plats för konserter, teater, filmvisning och konstutställningar. Symfoniorkestrarna London Symphony Orchestra och BBC Symphony Orchestra har sin hemvist här, liksom musikhögskolan Guildhall School of Music & Drama.


Lucian Freud, Bella and Esther, 1988. Private collection © The Lucian Freud Archive. All Rights Reserved 2022/ Bridgeman Images.


Tredje stoppet: 
National Gallery, Trafalgar Square

Lucian Freud, New Perspectives, t.om 22 jan.

På National Gallery pågår en gigantisk utställning med mer än 60 målningar av Lucian Freud, som räknas till en av 1900-talets främsta porträttmålare. Utställningen fokuserar på hur Freuds manér utvecklades och förändrades under karriärens gång. Här får konstverken chans tala för sig själva utan att överskuggas av Freuds minst sagt stökiga och ocharmiga biografi.

Om National Gallery

National Gallery är en konsthistorisk dröm i fysisk form. Här finns över 2 000 målningar av bland andra Rembrandt, Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh och Michelangelo. National Gallerys samlingar tillhör staten å den brittiska allmänhetens vägnar. Det är fritt inträde till huvuddelen av samlingarna. National Gallery är ett av världens mest besökta museer, och slås bara av Louvren i Paris, British Museum i London och Metropolitan Museum of Art i New York.


Energipåfyllning:

Fika

Cakes & Bubbles
70 Regent St.

Här serveras Fika med stort F. Albert Adrià räknas till en av världens bästa konditorer och det med råge! Testa hans cheesecake så förstår du varför.

Lunch

Shake Shack
24, Market Building, Covent Garden

Här finns världens godaste vegoburgare: shroom burger. Kaffe på maten köps med fördel på Arabica Covent Garden som ligger bredvid.

Släck törsten

Mr Fogg’s Gin Parlour
1 New Row

För den som inte lockas av Londons alla pubar kan denna ginbar rekommenderas. Här finns mer än 200 sorters gin!


Tidigare utställningar

Vecka 45–48 2022

Veckans konstrunda
November

Vecka 39–44 2022

Veckans konstrunda
Oktober

Vecka 37–38 2022

Veckans konstrunda
September