Veckans utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Veckans runda håller till på Djurgården Stockholm.  

Vecka 38

Karin Wikström, utan titel, akryl på pannå, 2021. Courtesy: Liljevalchs.

Första stoppet: 
Liljevalchs +, Djurgårdsvägen 60

Karin Wikström, 23 sept–27 nov

Karin Wikströms målningar har beskrivits som bilddikter fyllda av vardagsobjekt och humor, vemod och drömdimensioner. I vissa verk lägger hon in text och hon blandar gärna allvar med en sorts stillsam komik. På Liljevalchs+ visas hennes mystiska naturskildringar fyllda av väsen och talande djur i Övre och Nedre galleriet från och med den 23 september. 

Om Liljevalchs

När Liljevalchs invigdes 1916 var det den första självständiga och offentliga konsthallen i Sverige. Liljevalchs mest kända konstevent är den årligt återkommande Vårsalongen, som i år firade 100 år. Huvudbyggnaden är ritad av arkitekten Carl Bergsten, och 2021 invigdes tillbyggnaden Liljevalchs +, ritad av Gert Wingårdh. Glasfasaden är formgiven av Ingegerd Råman och består av tusentals fönster i miniatyr, sammanlagt är 6 860 glaskoppar infattade i boetter av rostfritt stål och infogade i betongväggen.  


Louise Enhörning, Playground, 2022. Del av utställningen Current Forms #1 på Konsthallen. Foto: Louise Enhörning

Andra stoppet: 
Konsthallen, Allmänna Gränd 2

Samlingsutställningen Current Forms #1, t.om 2 okt.

Samtidigt som Konsthallen slog upp dörrarna den 31 augusti var det vernissage för samlingsutställningen Current Forms #1, curerad av Konsthallens koordinator och curator Slobodan Zivic. Medverkande konstnärer är Alexandra Karpilovski, Hanna Wildow, Snowboy, Rikke Landler och Louise Enhörning. Zivic kommer i återkommande grupputställningar att bjuda in kreatörer inom måleri, skulptur, digital konst, design och performativa uttryck som musik, dans och litteratur.

Om Konsthallen

Pinfärska Konsthallen ligger några få steg från färjelägret vid Gröna Lund och samlar restaurang, butik, bageri och konstplats under ett och samma tak. Bakom initiativet står Circus Venues, och Konsthallen är inhyst i en fastighet från 1880. Restaurangen serverar frukost, skaldjurslunch och skaldjursmiddag, i bageriet bakas bröd och bullar och i butiken säljs bageriets bakverk tillsammans med ett antal ekologiska speceriprodukter.


Isaac Grünewald, Nina i gul sweater, 1917. Foto: Norrköpings Konstmuseum, courtesy: Prins Eugens Waldemars Udde.

Tredje stoppet: 
Prins Eugens Waldemars Udde, Prins Eugens väg 6

Isaac Grünewald, Konst och teater, t.om 12 feb.

Målaren, grafikern, formgivaren och konstpedagogen Isaac Grünewald (1889–1945) var en av sin tids mest uppmärksammade konstnärer – kontroversiell och extremt produktiv. Utställningen Isaac Grünewald, Konst och teater visar måleri, skisser till scenografier och offentliga utsmyckningar, konsthantverk, illustrationskonst och film. Under utställningsperioden arrangeras visningar, konserter, barnpyssel och en hel massa annat. På Waldemars Udde visas även Konst och musik med Hugo Alfvén, Ljus över hav och land – Önningebykolonin på Åland, och en utställning med glaskonstnären, grafikern, målaren och professorn Ann Wolff

Om Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde var ursprungligen hem åt prins Eugen (1865–1947), en av sin tids främsta landskapsmålare. Ett urval av prins Eugens egen konst visas året runt, tillsammans med verk ut samlingarna och ett antal tillfälliga utställningar. Det arrangeras även aktiviteter som inte har direkt med konsten att göra, och helgen den 24–25 september är det dags för Trädgårdsdagarna, då museets växthus och trädgårdsmästeri öppnas upp för allmänheten. 


Tora Vega Holmström, Självporträtt med blå klänning, ca 1916, privat ägo. Foto Per Myrehed / Thielska Galleriet.

Fjärde stoppet: 
Thielska Galleriet, Sjötullsbacken 8

Tora Vega Holmström, Spegling är första steget mot konst, t.om 29 jan.

Art Notes-favoriten Tora Vega Holmström (1880–1967) får med Spegling är första steget mot konst sin första separatutställning i Stockholm sedan 1945. Hennes otroliga porträtt och landskapsskildringar växlar mellan olika stilar, och flera av målningarna berättar om för henne livsviktiga frågor som kvinnlig rösträtt, arbetarklassens villkor och posttraumatisk stress hos det första världskrigets överlevande kolonialsoldater. Missa inte!

Om Thielska Galleriet

Ute på Blockhusudden ligger Thielska Galleriet, som byggdes för bank- och finansmannen Ernest Thiels och hans fru Signe Maria Thiels konstsamling 1907. Det fungerade även som familjens hem fram till 1924 och ser i dag i stort sett ut som det gjorde då. Samlingen finns kvar och består av konstverk av bland andra Bruno Liljefors, Edvard Munch, Eugène Jansson, Carl Larsson, August Strindberg och Anders Zorn.


Yinka Shonibare, Wind Sculpture in Bronze I. Foto: Lo Kåhgedotter / PREKS.

Bonusstopp: 
Blockhusudden, invid Galärkykogården, vid Folke Bernadottes Bro, mittemot Sjöhistoriska museet, samt mellan Rosendals Slott och Ståthållarängen.

Skulpturer och minneskonst längs vägen.

På Djurgården finns en mängd konstverk att kolla in på vägen mellan de olika utställningsplatserna. Här några av dem som inte bör missas:

I närheten av Nordiska museet, invid Galärkyrkogården ligger Estoniaminnesvården, som utformades av konstnären Miroslaw Balka och invigdes på treårsdagen av Estonias förlisning. I närheten av Thielska Galleriet på Blockhusudden finns minnesmärket Gravitational Ripples, som utformades av konstnären Lea Porsager till minne av de svenskar som miste sina liv i tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004. Sedan 2020 arbetar också Prinsessan Estelles Kulturstiftelse, Preks, med att bygga upp en skulpturpark på Djurgården. En konstnär bjuds varje år in för att göra en platsspecifik skulptur. Hittills finns Alice Aycocks Hoop-La (2020) vid Folke Bernadottes Bro, Elmgreen & Dragsets Life Rings (2021) mittemot Sjöhistoriska museet, samt Yinka Shonibares Wind Sculpture in Brons I (2022), som är placerad mellan Rosendals Slott och Ståthållarängen.


Energipåfyllnad:

Rosendals Trädgård Rosendalsterrassen 12

Rosendals Trädgård är efter många års succédrift känd för de flesta, men har förmodligen fortfarande Stockholms godaste morotskaka. Driver sedan 2012 barnverksamheten Lek Odla Väx! – värt att kolla in.

Fika:

Luncha:

Skrotens café och skeppshandel Beckholmvägen 14 

Josefin Arrhénborg och Maria Rindstam varvar tillagning av räkmackor och hallonpajer med skrotning av båtar, bogsering och iläggning av ryssjor.

Konsthallen
Allmäna Gränd 2

Konsthallen serverar skaldjur och vin till både lunch och middag. Med sitt läge intill Djurgårdsfärjan är det troligtvis det bästa stället att både börja och avsluta helgens runda på. 

Foto: David Thunander

Drick vin:

Helgens utställningar

Art Notes guidar dig till var du ska gå, vad du ska se och var du kan äta. Veckans runda håller till i centrala Stockholm och ringlar sig från Sturegatan ner till Kungsträdgården. 

Vecka 37

Bild: Richard Nonas ateljé, Courtesy: Richard Nonas och Larsen Warner

Första stoppet: 
Larsen Warner, Sturegatan 28

Richard Nonas, Language of Place, 3 sept–29 okt

Den amerikanska skulptören och installationskonstnären Richard Nonas har en bakgrund som socialantropolog och skapar abstrakta skulpturer i material som trä, metall och sten. ”Det finns saker som språket inte kan säga så enkelt, som jag känner behovet av att säga”, har Nonas förklarat. ”Den enda visuella konst som intresserar mig är konst som uttrycker något som inte går att uttrycka direkt med ord.”

Om Larsen Warner

Premiärutställningen för Christian Larsens första galleri i Stockholm var med den amerikanska stjärnfotografen Sally Mann 1996. Efter ett par adressbyten bestämde sig Christian Larsen och galleriets director Darren Warren 2019 att börja arbeta närmare varandra, och i samband med flytten till Sturegatan samma år bytte galleriet namn till Larsen Warner. 


Courtesy: Julio Parc och Andréhn–Schiptjenko. Foto: Jean-Baptiste Béranger

Andra stoppet: 
Andréhn-Schiptjenko, Linnégatan 31

Julio Le Parc, 18 aug–1 okt

Julio Le Parc är en 93-årig pionjär inom så kallad opkonst och kinetisk konst. Opkonst, eller optisk konst, kan beskrivas som en form av abstrakt konst som skapar optiska illusioner för att lura ögat. Kinetisk konst är en experimentell konstform där det märks av en rörelse i konstverket. Iklädd sin karaktäristiska klarblåa labbrock arbetar Parc bland annat med klara färger, ljus och skugga för att skapa sina verk. 

Om Andréhn–Schiptjenko

I drygt tre decennier har Ciléne Andréhn och Marina Schiptjenkos galleri varit en självklar och mycket väl ansedd del av konstscenen. För tre år sedan öppnade de ett systergalleri i Paris och 2019 flyttade de in i lokalen på Linnégatan. Bland konstnärerna finns namn som Gunnel Wåhlstrand, Siri Derkert, Xavier Veilhan och Theresa Traore Dahlberg.


Nisrine Boukhari, The Day Before, installationsvy. Foto: SKF/Konstnärshuset.

Tredje stoppet: 
SKF/Konstnärshuset, Smålandsgatan 7

Maria Mahfooz, Nisrine Boukhari och Soni Sagan, Prisernas Plats samt Shahrzad Nikzad, I am Looking for a Garden, 20 aug–24 sept

I Stora galleriet visas samlingsutställningen Prisernas Plats med Maria Mahfooz, Nisrine Boukhari och Soni Sagan. De reflekterar i sina verk kring möten i det offentliga rummet och hur de upplevs beroende på vem man är och var man kommer ifrån. I övre galleriet visas Shahrzad Nikzads utställning I am Looking for a Garden, som i teckningar, målningar och naturföremål lyfter hopp och ljus i en kaotisk värld.

Om Konstnärshuset

Konstnärshusets gedigna historia går tillbaka så långt som till 1896. Sedan starten har husets verksamhet delats mellan fest och konst, med konstnärerna själva som ägare. Här finns utställningsplatserna Stora galleriet, Övre galleriet och Loungen, samt filialen Eldhunden.


Courtesy of Love Lundell och Wetterling Gallery. Foto: Jean-Baptiste Béranger.

Fjärde stoppet: 
Wetterling Gallery, Kungsträdgården 3

Love Lundell, Orfeus Källare, 18 aug–24 sept

Orfeus Källare är Love Lundells fjärde utställning på Wetterling Gallery. Här går han ifrån sina tidigare myllrande och superdetaljerade verk, till målningar där färgfälten är större och karaktärerna tar mer plats. Verken är fortfarande uppbyggda i collageform, men nytt är att vissa av dem är helt abstrakta, utan föreställande figurer. 

Om Wetterling Gallery

Redan 1978 slog Björn Wetterling upp dörrarna till sitt galleri, som är beläget längs Kungsträdgårdens ena långsida. Wetterling öppnar i september även ett galleri i Göteborg, deltar i internationella konstmässor och har nyss lanserat en onlineshop för upplageverk. Bland konstnärerna finns såväl väletablerade amerikaner som Mike & Doug Starn och Frank Stella, som svenska begåvningarna Liva Isakson Lundin och Anna Camner.


Liselotte Watkins, La Gita. Courtesy: Liselotte Watkins och CFHill.

Bonusstopp: 
CFHill, Västra Trädgårdsgatan 9

Liselotte Watkins, La Gita och Rudolf Nordström, Days, Years & Centuries, 2–30 sept

Efter många år som framgångsrik modeillustratör har Liselotte Watkins sedan en tid tillbaka valt att fokusera helt på sin konst. Under arbetet med La Gita har hon letat inspiration i spanska målare som Francisco de Zurbarán och Diego Velázquez.

Rudolf Nordström, kanske mer känd som dj:n och musikproducenten Mr. Tophat, har de senaste två åren rest runt och målat landskap som en sann 1800-talsmålare. Hans studier av ljusets och naturens skiftningar har skett på platser som Kenya, Salamanca, Lion-sur-Mer och Gotland.

Om CFHill

Har du energi kvar i kroppen kan du efter Wetterling snika runt hörnet och upp till Västra Trädgårdsgatan. På tre pampiga våningsplan i port nr 9 finns CFHill, som arrangerar utställningar med världsnamn som Hilma af Klint, Andy Warhol och Yayoi Kusama, samt unga, oetablerade konstnärer från hela världen. 

Rudolf Nordström, Days, Years & Centuries. Courtesy: Rudolf Nordström och CFHill.


Energipåfyllnad:

Stora Bageriet
Sibyllegatan 2

Här finns ett urval fantastiska bakverk, samt frukost, lunch och naturviner för den som är extra sugen.

Fika:

Ät lunch:

Taverna Brillo
Sturegatan 6 

Utöver goda pizzor har Brillo ett eget konstprogram med utställningar och livesamtal. Samtalen filmas och läggs ut digitalt under namnet Brillo Vox. 

Tyge och Sessil
Brahegatan 4

Vincafé med fokus på vin från små producenter som arbetar så nära naturen som möjligt. Serverar även mellanrätter och söndagsmiddag.

Släck törsten:

Tillbaka till senaste veckans konstrunda