Oumbärlig konsumtion september
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Stillbild från Pontus Hultén: Succéerna och Brilloskandalen, 2024. Courtesy: SVT K special.
Pontus Hultén: Succéerna och Brilloskandalen
Dokumentär av av Ann-Linn Guillou på SVT, K special
De flesta har säkert sett bilden på den stora, mönstermålade kvinnokroppen som ligger med särade ben i Moderna Museets entré och som bjuder in besökarna att trava in i hennes kropp just där genom de särade benen. Det är en av konstnären Niki de Saint Phalles ”Nanas”, en gravid kvinna som utgjorde utställningen Hon – en katedral på Moderna museet 1966. Pontus Hultén, som i år skulle fyllt hundra år, hade bara varit museichef i några år men hade redan gjort en kapitalgir och styrt in Moderna-skutan på ett helt nytt spår. Hultén var en visionär som öppnade upp för nya konstformer i utställningsrummen och som satte Moderna Museet i Stockholm på den internationella konstkartan. Den fängslande dokumentären utforskar både Hulténs stora framgångar och den både kontroversiella och fascinerande skandalen kring Andy Warhols Brilloboxar.
Se dokumentären här.
Stillbild från Ett jävla liv – en film om Bodil Malmsten, 2024. Courtesy: SVT, K special.
Ett jävla liv – en film om Bodil Malmsten
Dokumentär på Svt K Special
Jag borde inte rekommendera en dokumentär jag ännu inte hunnit se, men jag gör det ändå eftersom jag vill tipsa om allt som har med Bodil Malmsten att göra. Hon är en av de första författare/poeter som svepte mig av mattan och jag har läst det mesta som hon har skrivit. I beskrivningen av den här dokumentären står det att Malmsten trots sina framgångar hade svårt att känna att hon dög, ”en känsla som med tiden blev så stark att hon i medelåldern lämnade allt och emigrerade till Finistère vid franska Atlantkusten. I filmen berättar familj och vänner om hur Bodil Malmsten skrev för att besvärja sitt inre mörker. Med bland andra Eva Dahlgren, Plura Jonsson, Mauro Scocco och Kjell Andersson.” Det blir min nästa dokumentär att se, och leder säkert till ett års omläsning av samtliga av hennes böcker.
Se dokumentären här.
Death of an artist
Podcast från Pushkin Industries
De flesta har hört talas om Jackson Pollock, färre kan placera Lee Krasner. Men Krasner var också konstnär, hon var Pollocks fru och den kvinna som vi genom den här podcasten förstår gjorde honom berömd. Dessutom förändrade Krasner det mesta i den moderna konstens landskap. I den förra säsongen av Death of an artist fick vi följa en av mina favoritkonstnärer, Ana Mendieta, genom hennes konstnärskap och in i hennes ouppklarade död. Säsongen programleddes av curatorn Helen Mosworth, medan den här säsongen leds av Katy Hessel – curator, författare, programledare och grundare av Instagramkontot The Great Women Artists. De sex avsnitten ger en inblick i två av 1900-talets största konstnärer och hur deras vision fortfarande påverkar oss. Om kärlek, makt, alkoholism och död.
Lyssna här.
Stillbild från Sovjet Barbara – konstnären Ragnar Kjartansson i Moskva, 2024. Courtesy: SVT K, special.
Sovjet Barbara – konstnären Ragnar Kjartansson i Moskva
Isländsk dokumentär från 2023 av Gaukur Úlfarsson
För ett år sedan såg jag den isländske konstnären Ragnar Kjartanssons utställning Epic Waste of Love and Understanding på Louisiana i Danmark, och som många andra kritiker älskade jag den (skrev en text om utställningen, läs här). Mycket tack vare den upplevelsen drogs jag till den här dokumentären, som handlar om Kjartanssons arbete med installationen av en utställning på ett helt nytt konstcenter som ska invigas i Moskva. Det hela sker i december 2021, just före den ryska invasionen av Ukraina, och ska bland annat innehålla en rysk nyinspelning av den amerikanska såpoperan Santa Barbara. När invasionen av Ukraina inleds tvingas den Ryssland-vurmande Kjartansson inse vidden av de pågående maktspelen, och dokumentären skildrar politiskt inflytande, förtryck, historia och censur från insidan. Det är intressant, jobbigt och ögonöppnande även för ögon som inte varit lika naiva som Kjartanssons tycks ha varit.
Se dokumentären här.
Oumbärlig konsumtion augusti
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Mother, Couch
Film av Niclas Larsson, efter roman av Jerker Virdborg
En surrealistisk film om syskonrelationer, mammarelationer och gränsen mellan liv och död, med fenomenala skådespelarprestationer av bland andra Ewan McGregor, Rhys Ifans, Lara Flynn-Boyle och Ellen Burstyn. Filmen bygger på en roman från 2020 av författaren Jerker Virdborg.
Kan ses på bio
Modern Love
Podcast från The New York Times
Programledaren Anna Martin utforskar vanliga människors komplicerade kärleksliv baserat på en veckovis kolumn i New York Times. Ibland läser älskvärda kändisar som Maya Hawke, Liza Colón-Zayas och Peter Gallagher essäer och reflekterar personligt kring kärlek och relationer. Upplagt för okontrollerbara leenden och fyllda tårkanaler.
Lyssna t.ex här
Sampha
Artist
Någon som var på Samphas spelning på Way out West? Jag var inte där, och det är en sorg. Ingen sjunger som Sampha, inget låter riktigt som hans musik. Senaste albumet kom 2023 men en singel har släppts, och det går att lyssna på den eller vilken som av tidigare låtar om och om igen till dess att ett nytt album kommer. Till exempel (No One Knows Me) Like the Piano. Det är en av den brittiske artistens mer smäktande låtar, men vem vill inte känna tiden stanna och kastas in i ett känslosvall man inte vet hur man ska hantera ibland?
Lyssna t.ex här
Like Love
Bok av Maggie Nelson
Sedan jag läste Bluets för drygt tio år sedan har jag älskat författaren, poeten, skribenten och kulturkritikern Maggie Nelson på ett idoliserande sätt, som att hennes begåvning vilar på ett högre plan. Argonauterna och The Art of Cruelty har inte gjort min beundran mindre, så när hon nu ger ut kortare texter och essäer i volymen Like Love: Essasys and Conversations har jag redan slängt mig på köpknappen.
Köp t.ex här
Karolina Modig
Oumbärlig konsumtion maj-juni:
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
A Bookshop of One’s Own, Jane Cholmeley, 2024. Foto: Daunt Books.
A Bookshop of One’s Own
Bok av Jane Cholmeley
I februari släpptes boken A Bookshop of One’s Own, skriven av Jane Cholmeley, ena grundaren av den legendariska London-bokhandeln Silver Moon Bookshop. Silver Moon var Storbritanniens första feministiska bokhandel och öppnades för att lyfta litteratur av kvinnliga författare. Den blev med åren en viktig knutpunkt i kampen för hbtqi-frågor och -litteratur, och förde ut författare som Toni Morrison, Maya Angelou och även Margaret Atwood på den brittiska marknaden. Butiken var under perioder även närmast ett resurscenter som hjälpte kvinnor i behov av allt ifrån en fristad till råd om rätt bok till offer för sexuella övergrepp. A Bookshop of One’s Own berättar om bokhandelns 17 verksamma år utifrån anekdoter och berättelser om själva affärsrörelsen, om hur det var att driva kvinno- och hbtq-frågor under en tid då många rättigheter begränsades, och om de författare som representerades.
Innan butiken stängde 2001, efter hot, hat och tillslut alltför stor konkurrens från storföretag, hann den bli den största feministiska bokhandeln i Europa.
Köp till exempel här!
All the Stuff We Cooked, Fredrik Bille Brahe, 2021. Illustrationer: Masanao Hirayama. Foto: Apartamento.
All the Stuff We Cooked: 49 recipes
Bok av Fredik Bille Brahe
Med restauranger, caféer och barer som Atelier September, Apollo Bar och Kafeteria har Fredrik Bille Brahe blivit något av en ikon för hipsterdoftande mat- och dryckesälskare i Danmark. All the Stuff We Cooked är utgiven av spanska kreativitetsgenierna bakom Apartamento, och består av 49 enkla och/men omistliga recept som Bille Brahe lagade under Köpenhamns lockdown-månader 2020–2021. Med personliga foton och illustrationer av japanska Masanao Hirayama är det en liten räddare i vardagsnöden.
Köp t.ex. här
Stillbilder från Miniatyrmakaren - En film om Niki Lindroth von Bahr, av Tove Palén och Johanna Karlberg, SVT Play, 2024.
Miniatyrmakaren – En film om Niki Lindroth von Bahr
Dokumentär på SVT Play
Konstnären Niki Lindroth von Bahr skapar pyttesmå flingpaket, kaffekokare och dammsugarbakelser; nakenråttor som steppar under kvällsstädningen av en diner-restaurang, mördarsniglar som tar blodprov hos läkaren och samtidigt sjunger en melankolisk ballad, puppor som spyr på golvet medan en liten insektskör sjunger “fräls oss från död, ge oss ljus, blott en strimma” bredvid.
Niki Lindroth von Bahrs stop motion-filmer blir ofta roligare än hon själv tänker att de ska bli när hon skapar dem, och hennes ångestfyllda djur i samtidens kanske mest själlösa miljöer är också livsbejakande på ett nästan orimligt sätt.
I Miniatyrmakaren får vi komma helt nära skapandeprocessen och kika in i Lindroth von Bahrs fascinerande universum – och lyssna på när Jarvis Cocker ger röst åt en av råttkaraktärerna. En väldigt fin liten film, skapad av Tove Palén och Johanna Karlberg.
Titta här!
Lap-See Lam, Konstnären och den sjungande kocken, Sofia Curman, 2024. Foto: SVT Play
Lap-See Lam – Konstnären och den sjungande kocken
Dokumentär på SVT Play
Lap-See Lam är aktuell för världen med verket The Altersea Opera som fyller den Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen. Hon har de senaste åren blivit nominerad och vunnit såväl svenska som internationella priser, och är Sveriges både nationellt och internationellt mest uppmärksammade konstnär just nu. I dokumentären, skapad av kulturjournalisten och producenten Sofia Curman, följer Curman Lap-See Lam genom det stora genombrottet, som grundar sig i hennes beslut att 3D-scanna familjens kinakrog som föräldrarna utan förvarning plötsligt sålde. Resultatet är en aldrig sinande ström av konstverk där hon blandar avancerad VR-teknik med kinesiska folksagor och sin egen familjeberättelse. Det är en en hyllning till konstens kraft att ge oss nya perspektiv på det vardagliga.
Titta här!
Oumbärlig konsumtion mars–april:
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Elizabeth Ravn, Rebecca Triumphant (2023). Courtesy the artist and Deborah Schamoni. Photo: Ulrich Gebert.
The Art Angle: “What is Hypersentamentalism? On the New Tendency in Art”
Podcast från Artnet News
Det finns en ny strömning inom samtidskonsten och det finns ett nytt ord för strömningen, etablerat av Artnet News europeiska redaktör Kate Brown. “Hypesentamentalism” är beteckningen, och den omfattar coola konstnärer som målar av sina coola vänner i målningar som i många fall blir ett slags virala fenomen.
I The Art Angles avsnitt “What is Hypersentamentalism? On the New Tendency in Art” pratar konstkritikern Ben Davis med Brown om strömningen, som handlar om medvetet stiliserade eller lätt romantiserade bilder av vänner och kollegor som avbildas i intima relationer/situationer, där det också finns ett slags förtäckt men samtidigt självmedvetet fokus på konstscenen i sig. Davis och Browns diskussion om trenden rör sig vidare ut mot det kanske mest intressanta: större tendenser och strömningar inom kulturen som rimligtvis har spelat roll i utvecklingen mot den här specifika riktningen.
Lyssna här!
Stillbild från Café Bambinos avsnitt ”Zadie Smith skriver om historien”, 2024, med Karin Pettersson, Tone Schunnesson och Zadie Smith.
Café Bambino, “Zadie Smith skriver om historien”
Podd/vodd från Aftonbladet
Café Bambino, först och främst, är en underbar podd/vodd där Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson och författaren Tone Schunnesson kompletterar varandra med sin rätt så ljuvliga dynamik. I det senaste avsnittet gästas de av författaren Zadie Smith, hon pratar om sin nya bok Bedragaren (originaltitel The Fraud, svensk översättning Niclas Nilsson) – som bland annat väver samman Charles Dickens med Englands kolonialhistoria – och att lyssna till henne är en total joy. Hon lyfter vikten av att känna till sin historia, det faktum att revolution alltid har kommit ur total förödelse, att vår tid är mer lik den viktorianska eran än det progressiva 1950-talet, hur trött hon är på att diskutera framtid och utveckling med rika människor som inte har någon verklig relation till det faktiska värdet av offentliga trygghetssystem, hennes förståelse för OJ Simpson-rättegången på 1990-talet, och så vidare. Har inte själv läst boken (ÄN, är i slutfasen av Smiths tegelsten Om skönhet atm), men eftersom Smith både är en otrolig författare och en av vår tids visaste individer behöver den såklart läsas.
Lyssna/titta t.ex. här
Köp bok t.ex. här
Stockholms litteraturmässa 2023. Foto: Gustav Larsson
Stockholms litteraturmässa
Litteraturmässa på Kulturhuset
I den (min) olidliga väntan på nästa upplaga av Louisiana Literature arrangerar Kulturhuset en litteraturmässa den 13 april, mättad med författarsamtal på dagen och med lyrik, prosa, musik och barsamtal på Musikaliska Kvarteret på kvällen. Temat är “Konsten att läsa” och samtal hålls med bland andra Ingvild H. Rishøi, Marie-Louise Ekman, Daniel Boyacioglu, Peter Englund, Judith Kiros och Nioosha Shams. Författare pratar med författare, lika mycket om den senaste boken som om olika perspektiv på läsande och skrivande.
Kolla in programmet och samtliga medverkande här!
Oumbärlig konsumtion januari–februari:
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Legacy: Picasso
Podcast från Wondery
Podcasten Legacy programleds av intelligenta duon Afua Hirsch och Peter Frankopan, som i ett antal avsnitt går på djupet med extraordinära kvinnor och män som på ett eller annat sätt påverkat världen eller den sfär de verkat inom. En av dessa figurer är Picasso, som i podcastens allra senaste avsnitt skärskådas i all sin genialitet, idioti och komplexitet.
Lyssna här
The Happy Reader
Magasin och nyhetsbrev
The Happy Reader är ett underbart magasin uppdelat i två delar: en inledande djupintervju där läsande stjärnor som Tilda Swinton, Sarah Jessica Parker, Jarvis Cocker och Moses Sumney berättar om sina läsvanor; och en del som på så många sätt som möjligt går under skinnet på ett specifikt litterärt verk. I Tilda Swinton-numret kan man till exempel lära sig precis allt om Homeros Oddyséen , under rubriker som: “The game is to work out why – Five crossword clues to which the answer is ‘The Odyssey’”, eller “Let’s do this – Diary of a first read”. I väntan på nya går det att beställa gamla nummer, och man kan även prenumera på chefredaktören Seb Eminas nyhetsbrev, vilket jag i princip befaller er att göra.
Läs allt om The Happy Reader här
Umberto Eco: A Library of the World
Dokumentär av Davide Farrario
En drömmig liten dokumentär om den italienske filosofen och författaren Umberto Ecos privata bibliotek, som rymmer drygt 30 000 böcker. Eco själv guidar runt och ger tittaren en inblick både i boksamlingarna och hans egen sprakande hjärna. Om böcker, läsning och filosofiska spaningar om vår upplevda verklighet och vårt virvlande sinne.
Filmen finns att se via: SF Anytime
Trailer finns att se här: Youtube
Bio Fågel Blå
Nygammal biograf i Stockholm
Hösten 2023 återinvigdes den legendariska biografen Bio Fågel Blå, belägen på Skeppargatan 60 på Östermalm i Stockholm. Fågel Blå ritades av arkitekten Josef Östlihn och invigdes 1926. Under åren har den både visat porrfilm under namnet Geishan, och blivit folkkär under ledning av filmentreprenören Ulf Berggren, men fick trots publikens kärlek lägga ner 1999.
Nu har den alltså öppnat igen, med ambitionen att liknande Capitol Bio vid St Eriksplan kunna erbjuda mat och dryck som också ska kunna tas med in i biosalongen.
Programmet just nu visar Art Notes-favoriter som The Holdovers, Perfect Days och Pojken och Hägern. En måndag i månaden visas Bergmanfilm, en tisdag i månaden visas stumfilm och på helgerna kan man snart välja mellan noga utvalda barn- och ungdomsfilmer.
Boka biljett m.m. här
Frågornas bok
Bok av Pablo Neruda
Vem väcker solen när den sover på sin brinnande bädd?
Vart försvinner sånt man drömt om?
Var ligger mitten av havet? Varför är det inte dit vågorna drar?
Varje fråga i Pablo Nerudas Frågornas bok är en liten värld i sig; en som öppnar upp ens egen och tar en tillbaka till en tid som skimrande lite mer och som fylldes med frågor som man längtade efter att få ge sig ut och söka svar på.
Hur gör apelsinerna i apelsinträdet för att samsas om solen?
Den ursprungliga Frågornas bok består av 74 dikter med sammanlagt 320 frågor, och färdigställdes bara några månader innan den chilenske Nobelpristagaren dog 1973. Den har aldrig översatts till svenska i sin helhet, men finns nu i en komprimerad version med 70 utvalda frågor och bilder av den chilenska konstnären Paloma Valdivia.
Neruda väcker våra inre slumrande filosofer, för oss närmare naturen och gör vår blick större. Bland mycket annat är den ett sätt att få världen att bli lite mindre mörkt oförståelig, och lite mer skimrande förunderlig.
Finns att köpa här: Tranan.nu
Oumbärlig konsumtion:
Julklappsspecial
Några av Art Notes medarbetare ger sina bästa julklappstips inför den kommande slutspurtshoppingen!
Encounters With Artists av Richard Cork
Tips från Malin Ebbing
När jag besökte London nyligen passade jag på att spendera en eftermiddag på Saatchi Gallery, belägget ett stenkast från mitt hotell vid Sloane Square i Chelsea. Galleriet, som grundades av Charles Saatchi 1985, visar just nu en imponerande retrospektiv från konstnärsduon och paret Christo och Jeanne-Claude. Som vanligt fastnade jag i galleriets shop där jag hittade några perfekta julklappar för den hängivna konst-aficionadon:
Encounters With Artists är konstkritikern Richard Corks underbara samling av möten med flera av 1900- och 2000-talets giganter, och åkte direkt ner i julklappssäcken. Bered er på bilfärder med David Hockney på engelska landsbygden, barrunda i Soho med Francis Bacon samt en uppsjö spännande samtal med konstnärer som Louise Bourgeois, Jasper Johns och Tracey Emin.
Köp till exempel här
Om du inte redan har Guerrilla Girls: The Art of Behaving Badly i din bokhylla är det en magnifik bok för att teleportera sig till Manhattan i mitten på 1980-talet, när den feministiska konstnärsgruppen Guerilla Girls utmanade Metropolitan Museum samt andra konstetablissemang att inkludera fler kvinnliga konstnärer i sina samlingar. Boken kommer även med en Guerilla-mask för den som blir inspirerad att ge sig ut och utföra egna aktioner för att utmana patriarkatet.
Köp till exempel här
Artful: Art School in a Box
Denna box från Ohh Deer – som riktar sig till såväl konstnoviser som aspirerande mästare –kommer packad med material som lera, akryl, penslar, spatlar och skissbok. Med följer även steg för steg-tuitorials samt intervjuer med konstnärer där de avslöjar sina bästa tips om hur de använder sig av specifika material. En ypperlig jullovsaktivitet mellan filmmaraton och julstök!
Köp till exempel här
Artful: Art School in a Box, från Ohh Deer
Guerrilla Girls: The Art of Behaving Badly
Tips från Sofia Edgren
I Flora Poetica – Edith Södergran i växtriket sätts Edith Södergrans poesi i tidigare outforskat sammanhang. Hennes dikter om växter och förgänglighet placeras här i dialog med konstnären och formgivaren Martin Bergströms bildvärld. Verken som spelar mot dikterna har skapats av hundraåriga herbarieväxter, växter som fysiskt blommade när Södergran levde och skrev. Boken avslutas med essän Edith Södergran i växtriket av fil.dr. Agneta Raikhainen, som också står för dikturvalet. I essän presenteras en summering av samtliga växter som nämns och figurerar i Södergrans dikter.
Köp till exempel här
Ursula av Hauser & Wirth
Tips från Jenny Danielsson
Klart att man älskar att läsa om konsten, och då helst på papper tänker jag.
Megagalleriet Hauser & Wirth ger ut tidningen Ursula, som givetvis är ett magasin om deras konstnärer, men det gör inte så mycket – de arbetar trots allt några oerhört intressanta konstnärer. Tidningen är också tjock nog för att inkludera riktigt bra artiklar som inte har med galleriet att göra. Den är även snygg och kommer ut tillräckligt sällan för att man faktiskt ska hinna läsa allt.
Köp här
Om året 2024 är året man känner att man vill hålla sig à jour med allt från museidebatter och kulturhistoria till berättelser om gammal och ny konst i utställningar och på marknaden, är det The Art Newspaper man ska läsa. Det är det överlägset bästa branschmagasinet och har ett nyhetsbrev värdigt den institution som publikationen har blivit.
Finns att signa upp på här
The Art Newspaper
Skulptur av Kajsa Melchior
Tips från Jonna Dagliden Hunt
Innan mitt lantställes väggar ens hunnit komma upp drömmer jag om vad som ska placeras i bokhyllan. Förutom böcker vill jag förgylla tillvaron med skulpturer: Kajsa Melchiors svulstiga sandskulpturer, Nils Gunnar Zanders små figurer i lera eller Joakim Ojanens tokiga lergubbar. Dessa små (och stora) ting bidrar med både själ och värme i dessa mörka tider.
Kontakta Kajsa Melchior , Nils Gunnar Zander eller Joakim Ojanen för köp
Skulpturer av Nils Gunnar Zander
Skulptur av Joakim Ojanen
Verk ur SAK:s medlemslotteri
Tips från Karolina Modig
Stöd konst vinn konst – ge bort ett medlemskap i SAK, Sveriges Allmänna Konstförening, och ge därmed också bort chansen att vinna helt fantastiska konstverk gjorda av några av Sveriges absolut bästa konstnärer. Kan vara värt att påminna om att några av de verk som lottades ut i SAK:s begynnelse nu befinner sig på Nationalmuseum. Eventuellt dina mest välinvesterade kronor 2023.
Fixa medlemskap här
Ett sammanvävt liv är mykologen Merlin Sheldrakes fantastiska bok om svampar, hur de liver runt och i oss, hur de kopplar oss och allt annat samman och vilken oerhörd roll de har för vår historia såväl som vår samtid och framtid. Du – och den du väljer att ge boken till – vill inte sakna den här dimensionen av livet, världen och universum.
Köp här
Claire Keegans Det tredje ljuset och Små ting som dessa är två tindrande noveller om livets vardagliga små- och storheter; om möten, relationer, kärlek och brist på den. Om medmänsklighet, elakhet, gemenskap, ensamhet och utsatthet. Innan jag hade läst något av Keegan hade jag förmånen att få lyssna på henne under Louisina Literature i augusti. Hennes torra humor och stora värme var fantastisk i sig, hennes litteratur är på ett plan anspråkslös men samtidigt små portaler in till kärnan av själva livet.
Köp till exempel här
Världen behöver hjälp att sluta brinna. Ge bort ett medlemskap eller en gåva signerad någon av de organisationer som arbetar för fred och som aktivt stöttar människor som drabbas av krig och konflikt, till exempel UNICEF, Läkare utan gränser. Rädda barnen eller Amnesty.
Ett sammanvävt liv av Merlin Sheldrake
Det tredje ljuset; Små ting som dessa av Clarie Keegan
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Dreaming walls – de sista gästerna på Chelsea Hotel, SVT Play
Dreaming walls – de sista gästerna på Chelsea Hotel
Dokumentär av Amélie van Elmbt och Maya Duverdier på SVT Play
Vad har Patti Smith, Jim Morrison, Robert Mapplethorpe, Dylan Thomas, Bob Dylan, Janis Joplin och Jimi Hendrix gemensamt? En rad saker, överjordisk coolhet kanske främst. De har också allihop bott på Chelsea Hotel, det legendariska New York-hotellet som varit en fristad för författare, poeter, konstnärer och musiker i över ett århundrade. Men för nio år sedan tog den mytomspunna eran slut när man drog i gång renoveringen till lyxhotell. Alla har dock inte lämnat hotellet – några excentriska gäster som bott på Chelsea hotel sedan 1960-talet håller sig kvar. Bland byggnadsställningar och målarburkar hasar de sig fram, dansar med byggjobbarna och berättar om platsens glory days.
Fantastiskt fin och finstämd dokumentär som finns att se här.
Karolina Modig
Foto: Roslyn Banish
City Arts & Lectures
Samtalsscen, podd och tvodd
Sedan 1980 har San Francisco-baserade City Arts & Lectures arrangerat föreläsningar och samtal på scen med startstruck-värdiga författare, kritiker, forskare, scenkonstnärer och kulturpersonligheter från hela världen. Samtalen kretsar kring den kreativa skaparprocessen och tankar om den värld vi lever i, och hålls i Sydney Goldstein Theater i San Franciscos Performing Arts Center. Samtalen visas även på Youtube och kan lyssnas på i poddformat. Känslan av samtalen är både stor och intim, som att lyssna på ett samtal mellan två visa personer i en fåtölj alldeles bredvid, men samtidigt känna världen öppna sig och se perspektiven flyga högre.
Karolina Modig
Historien om fru Berg
Bok av Ingvild H Rishøi
I fem noveller borrar sig den norska författaren Ingvild H Rishøi in i vardagen, den som vi alla kan känna igen, med markörer som vi alla kan minnas, men utifrån ett perspektiv där utsatthet, framför allt barnets, står i centrum. Barn som tampas med mammors svek, med en vuxenvärld som inte förmår skapa trygghet och en barnvärld som desperat försöker navigera i de vuxnas oduglighet. Tonen är enkel och vardagsnära på ett sätt, poetiskt omfångsrik på ett annat.
”Det är snön, den har kommit. Den lägger sig försiktigt. Ovanpå allt.
Så gräset blir helt vitt.
Och gruset blir helt vitt.
Och vitt är den finaste färgen.”
Omslaget är ett utsnitt av målningen Ateljén av konstnären Martin Jacobsson, och med boken följer ett “bokmärke” med en bild av hela målningen samt en beskrivning på baksidan. Jacobsson har även gjort omslag till Rishøis Vinternoveller (2018) och Stargate – En julberättelse (2021), varav den senare fick pris som en av årets vackraste böcker 2021.
Köp den i valfri fysisk bokhandel nära dig.
Karolina Modig
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Jordelivet – Ett år med Amanda Bergman. Foto: SVT Play
Jordelivet – Ett år med Amanda Bergman
Jag minns när jag hörde Amanda Bergman för första gången. Hon hade spelat in en cover under artistnamnet Hajen och lagt ut den på Youtube. Jag blev besatt, hennes röst och hela hon var som från en annan planet, en varmare och mjukare. Men det var inte helt lätt att vara besatt av Amanda Bergman då i början. Hon spelade in väldigt lite, bytte artistnamn för varje ny låt, det tog månader mellan släppen. Men så tillslut började hon sjunga i Amason, och sedan dess finns hennes röst att försvinna in i så fort behovet tränger på.
Nu finns även dokumentären Jordelivet på SVT Play, som handlar lika mycket om musik som om Bergmans liv som bonde. Om utmaningarna med att vara musiker, bonde, partner och mamma på en och samma gång. Om jordelivet, skapandelivet och livet i stort med alla dess rimliga och orimliga sidor.
Titta här.
Karolina Modig
Reading Art: Art for Book Lovers
Bok om böcker i konsten
En bok om böcker i konsten. Om vad det kan betyda att inkludera en bok i ett konstverk, till exempel som symboliskt värde i olika tider. Reading Art lyfter fram konstverk med boken i centrum från en rad museer och samlingar, i en inspirerande hyllning till både det skrivna ordet och dess roll i den visuella världen.
Finns att köpa till exempel här: Paper Cut
Karolina Modig
Bild från penguin.co.uk
300,000 Kisses
Bok av Séan Hewitt och Luke Edward Hall
När Luke Edward Hall väl tagit sig in i ditt huvud sitter han kvar. Hans keramik, hans kläder, kuddfodral, böcker, tapeter … Hans hem och liv på den brittiska landsbygden lockar och drar, en kvarts miljon instagramföljare verkar tycka detsamma.
Poeten och författaren Séan Hewitt har kanske inte samma enorma supporterkrets, men hans ord är lika indragande. Att dessa två nu har skapat en bok tillsammans är inget att skämta bort.
I oktober kommer boken 300,000 Kisses: Tales of Queer Love from the Ancient World, där Hewitt och Hall samlat berättelser om queer kärlek i den antika världen. Berättelser som genom historien antingen ignorerats eller förträngts; än idag är bara några få berättelser allmänt kända, däribland den vilda romansen mellan Akilles och Patroklos och Sapphos trånande längtan. Men det finns en rik litterär tradition av queer grekisk och romersk kärlek. I 300,000 Kisses finns, utöver verk av Homeros, Sapfo och Ovidius, även dikter, tankeväckande dialoger, filosofiska avhandlingar – och en graffiti-text som räddats från Pompejis ruiner.
Boken går att förbeställa här eller här.
Karolina Modig
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Lina Wolff. Foto: Gustav Bergman/Salomonsson Agency
Lina Wolffs sommarprat
Sommar i P1 2023.07.09
Det är något med Lina Wolffs röst. Ljus och lite skör men full av integritet. Det är dialekten också, som är en särskild sorts vänlig, mjuk skånska. Jag faller för författaren Lina Wolffs sommarprat först på grund just av hennes röst, sedan på grund av att det handlar om språk, främst om Wolffs arbete med att översätta Gabriel García Márquez klassiska roman Hundra år av ensamhet. Om hur hon bestämde sig för att börja kommunicera med den bortgångne författaren i dagboksform för att få hans svar på om hon valt rätt formulering. Och om Madame le Professeur, språkläraren som spred rädsla men vars iskalla blick hade ett dolt ljus. Det här är Wolffs personliga resa genom språket och skrivandet, men jag sugs in som att den är min. Jag antar att det är en sådan sak som avgör om ett sommarprat är riktigt bra.
Lyssna här.
Karolina Modig
Art Oracles Cards
Orakelkort
Lider du av kreativ blockering, står du på tröskeln till ett stort livsbeslut, behöver du allmän guidning i tillvaron? Låt Frida Kahlo, Jean-Michel Basquiat, Henri Matisse eller någon av de övriga 47 konstnärerna i den här orakelkortleken leda dig rätt. Välj ett kort ur högen och ta emot konstnärens visdomar om hur du kommer vidare. Utöver de 50 briljanta orakelkorten får du en liten bok med konstnärsbiografier och instruktioner för hur du går till väga med din orakelguidning. Kan köpas på exempelvis PaperCut eller Moderna Museet.
Malin Ebbing
Kallocain
Bok av Karin Boye
Det här är Karin Boyes sista roman, den enda jag har läst. Hon skrev den när hon var 40, året efter dog hon. Färgad av utvecklingen i Tyskland och Sovjetunionen skrev hon en beckmörk skildring av en värld som stängt in sig själv, där medborgarna uppfostras till att tjäna staten och varje uns av personlighet, fria tankar och känslor anses ovärdiga, i förlängningen farliga. För att inte bara avslöja statsfientliga handlingar, utan även tankar, uppfinner Kemisten Leo Kall en drog som får människor att uttrycka sin innersta mening. Boken är en dystopi som handlar om statens förmåga att skapa total kontroll, men ännu mer om faran som lurar i våra egna hjärnor – vad vi gradvis kan övertygas att acceptera, hur otänkbart det än kan tyckas vara. En skrämmande analys av mänskligheten som hade kunnat vara skriven i dag.
Köps i fysisk bokhandel eller till exempel här.
Karolina Modig
Born To Stand Out
Sydkoreansk parfym
BTSO, eller Born To Stand Out, är det första sydkoreanska dofthuset och parfymmärket någonsin. Sydkorea har historiskt sett ingen ”parfymkultur” och alla dofterna är döpta efter kulturella tabun i landet. I märkets “Brand Persona”, som uttrycks i ett 12 punkter långt manifest, står bland annat: ”We belive art is the journey to a free soul”, ”We believe it’s better to fail in originality than to succeed in imitation” och ”We believe it takes nothing away from a human to be nice to animals (Tofu never screams)”. Parfymerna heter saker som Not Vanilla, Naked Neroli och Drunk Saffron, och finns att köpa på till exempel Cow Parfymeri. På https://borntostandout.com/ finns förutom dofter även en liten keramikkollektion, t-hirts, kepsar, printar och annat smått och gott.
Karolina Modig
Älskaren
Bok av Marguerite Duras
Har ni börjat gråta när ni öppnat en bok? Läst de första raderna och insett att det är just den boken ni behövde – inte på grund av berättelsen, dramaturgin eller något sådant, utan sättet den är skriven på: känslan i och sammansättningen av orden. Det hände när jag började läsa Älskaren – en kort, självbiografisk berättelse om Duras barndom och tonårstid i franska Indokina där hon bodde med sin mamma och två bröder. Det är en grym och passionerad berättelse om bardom och tonår, moderskap och dotterskap, förmedlad på ett naket sätt, fullt av smärta, vackert men utan minsta lilla smicker. ”Låt mig också säga, jag är femton och ett halvt år gammal. Det är på en färja över Mekongfloden.” Så börjar den. Ni kanske inte gråter, men läsa bör ni.
Köps i fysisk bokhandel eller till exempel här.
Karolina Modig
Oumbärlig konsumtion
Art Notes medarbetare delar med sig av sina sommartips och guidar till stort och smått att lägga ledighetens pengar och uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under sommaren.
Peter Frie, Big Yamu och Lars Englund, Stabil, i Galleri Arnstedts skulpturträdgård
Fenomenal samtidskonst i Skåne
Malin Ebbing tipsar om Galleri Arnstedt
Galleri Arnstedt har flera fantastiska solo- och grupputställningar som man inte får missa under sommaren! I år fyller galleriet dessutom 25 år och i samband med det visas deras jubileumsutställning, där man hittar stora namn som Marie-Louise Ekman, Helene Billgren och Andreas Eriksson.
Som bonus kan man även uppleva intagande skulpturer i olika material och former från ett 20-tal konstnärer i den tillhörande lummiga trädgården, tänk ett mini-Louisiana! Bland mina favoriter finns Peter Frie, Maria Miesenberger och Lars Englund, samt David Nilsons månformade verk Tellus Luna.
En spännande del av galleriverksamheten är att de tidigt började visa unga och lovande konstnärer från konsthögskolan i Malmö. Två av dem som debuterade på Arnstedt och som nu syns på toppgallerierna är Nathalie Djurberg och Ditte Ejlerskov.
Malin Ebbing
Grayson Perry silk scarf från Tate shop
Grayson Perry-mania
Jenny Danielsson tipsar om scarfs av och podd med Grayson Perry
Den brittiska konstnären Grayson Perry är känd för sin keramik och sin bildkonst, sina skulpturer och gobelänger – och för sitt sätt att klä sig. Under en tid delade han bostad med hattmakaren Stephen Jones och musikern Boy George. De hängav sig bland annat åt att konkurrera om vem som kunde bära den mest uppseendeväckande utstyrseln på Blitz, en tidigare New Romantic-nightclub i London. Perrys konstnärliga uttryck mixas på ett oemotståndligt sätt i de sidenscarfs med Perry-mönster som går att köpa via Tate och National Gallery i London.
Får man som jag inte nog av Perry kan man lyssna på honom i podcasten Grayson Perry - Playing to the Gallery, utgiven av BBC:s Radio 4 och The Reith Lectures, där han berättar om vad det är som gör honom till konstnär och diskuterar den samtida konstens begränsningar.
Lyssna på Perrys podcast här: Grayson Perry - Playing to the Gallery
Köp sommarens scarf i färg här: Tate Grayson Perry Silk Scarf
… eller i svartvitt här: National Gallery Grayson Perry Map of Days Scarf
Jenny Danielsson
Musée de la Vie Romantique. Foto: Le relais du Louvre
Romantisk Paris-oas
Anders Olofsson tipsar om Musée de la Vie Romantique, Paris
Strax intill de numera lite sjaviga kvarteren kring Pigalle ligger en bedårande 1800-talsvilla inne på en gård. Villan uppfördes av konstnären Ary Scheffer och är numera ett museum tillägnat 1800-talets parisiska kultur. Varje fredag höll Scheffer och hans dotter salonger där tidens stjärnor på kulturhimlen träffades: George Sand, Frédéric Chopin, Eugène Delacroix, Franz Liszt och många andra. Tillställningarna var omtalade, och recenserades till och med i morgontidningarna. Julimonarkins Studio 54, skulle man kunna säga. Idag är museet och dess trädgård en välbehövlig oas för stressade parisare och turister.
Adress: Hôtel Scheffer-Renan – 16 rue Chaptal
Anders Olofsson
Françoise Gilot 1953. Foto: AFP/Getty Images
Från musa till mästare
Karolina Modig tipsar om läsning av och om Françoise Gilot
Den 6 juni i år dog den franska konstnären Françoise Gilot, 101 år gammal. Gilot var en otrolig målare som lämnade efter sig 1 600 målningar och 3 600 arbeten på papper. I tidiga 20-årsåldern hoppade Gilot av en juridikutbildning för att hänge sig helt åt konsten, men redan då hade hon hunnit skaffa sig en filosofiexamen från Sorbonne och en engelskaexamen från Cambridge University.
21 år gammal träffade hon den 61-åriga Pablo Picasso och Gilot blev snart Picassos musa. De gifte sig aldrig men fick två barn tillsammans. När Gilot lämnade Picasso – som under deras relation också var gift med före detta balettdansören Olga Khokhlova och som misshandlade Gilot både fysiskt och psykiskt – övertalade Picasso alla konsthandlare han hade kontakt med att aldrig köpa Gilots konst. Han frånsade sig även all kontakt med deras gemensamma barn Claude och Paloma.
Elva år efter deras separation skrev Franoise Gilot boken Life With Picasso, som sålts i över en miljon exemplar över hela världen. All vinst som boken inbringat har gått till att hjälpa Claude och Paloma att få laglig rätt till Picassos arv.
Kolla in Gilots fantastiska konst här, läs boken Life With Picasso eller Alexandra Schwartz New Yorker-reportage How Picasso’s Muse Became a Master.
Karolina Modig
Foto: Utgårds lanthandel
Hamburgsund haven
Jonna Dagliden Hunt tipsar om Hamburgsund
Om somrarna hänger jag i Bohuslän och just nu bygger vi ett fritidshus utanför Hamburgsund. Förutom den storslagna naturen finns det mycket att upptäcka i området, som fika på konstskolan i Gerlesborg, pizza på Utgårds lanthandel eller glass i Pipershuset. Ni vet vart ni hittar mig!
Jonna Dagliden Hunt
Från The End of Yugoslavia, a collection from photojournalists that covered the balkans. Från War Photo Limiteds permanenta samling. Foto och courtesy War Photo Limited
Europas viktigaste museum
Anders Olofsson tipsar om War Photo Limited, Dubrovnik
Även denna sommar toppar kroatiska Dubrovnik listan över platser man inte ska besöka, såvitt man inte älskar att trängas med horder av turister. Men på en tvärgata till stadens berömda gågata Stradun ligger War Photo Limited, ett av Europas viktigaste museer. Museet grundades av fotografen Wade Goddard, som själv bevakat krigen på Balkan i början av 1990-talet. War Photo Limiteds mission lyder: ”to educate the public in the field of war photography, to expose the myth of war and the intoxication of war, to let people see war as it is”. Efter ett besök på museet känns det inte längre så angeläget att klaga på bolåneräntan och bensinpriset.
Adress: Antuninska 6, Dubrovnik
Anders Olofsson
Agnes Martin, stillbild från video av Chuck Smith, 1997
Agnes Martins visdomar
Karolina Modig tipsar om samtal med Agnes Martin
Att lyssna på konstnären Agnes Martin är som att få en crash course i livsvisdom. Ord för ord är det som att man tränger igenom samtidens brus och förvillande fokus på yta, framgång och olika former av kapital, för att landa rakt in i djupet av själen och själva essensen av att finnas till. Chucks Smiths intervju med Martin från 1997 är full av citat att transkribera och spara, att ta fram och begrunda när yttre påträgningar tycks ha krupit in under huden.
Välj att bli lite klokare i sommar och se antingen den korta versionen här: Youtube/AgnesMartin, eller stötta filmmakarna genom att hyra eller köpa den långa versionen här: Vimeo/AgnesMartin
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Hammer
Filmad dansföreställning på SVT Play
Det är viktigt att leka, säger stjärnkoreografen Alexander Ekman, som letar efter en plats där han kan göra just det, utan press. Men han tror också på det hårda arbetet, och det arbete han själv lägger ner ger onekligen frukt. Hans senaste verk Hammer med Göteborgsoperans Danskompani och med originalmusik av Mikael Karlsson, hyllades unisont av kritikerna när det hade premiär i höstas. Många ville se föreställningen, alla fick inte biljetter, men sedan en tid tillbaka går den att se på SVT Play. Även genom skärmen är det gränslöst vackert, dramatiskt, fängslande, obehagligt, drabbande – en spegling av vår samtid och våra falska lekar. Det handlar om altruism och egoism, om hur egot kan gödas och cementeras av uppmärksamhet och hur mjuk kollektivism snabbt kan skifta till hård individualism.
Visas på SVT Play till och med 12 oktober 2023.
Wiser Than Me
Podcast med Julia Louis-Dreyfus
Det var maj i Paris och jag hade blivit friad till och vi var på väg till Chez Georges för att äta parisiskt spartansk men underbar mat, sleva linser ur stora skålar och fira vad som just hänt. När vi går in sitter Julia Louis-Dreyfus där vid ett bord. Jag har aldrig varit ett Seinfeld-fan men blev så starstruck att jag flippade helt, slutade andas och fick gå ut från restaurangen för att inte ställa till en scen.
Louis-Dreyfus har en speciell sorts stjärnstatus och utstrålning som alstrar värme, och den märks också i henne nya podcast: Wiser Than Me där hon pratar med äldre otroliga kvinnor och låter dem strössla livsråd över lyssnarna. Jane Fonda, Fran Lebowitz, Isabel Allende … det är inblickar och bakom kulisserna-snack, det skvallras, det är varmt och intelligent, naket och generöst, genuint och fint.
I det första avsnittet berättar Jane Fonda bland annat att hon ångrar sina plastikoperationer, att Katherine Hepburn var en bitch, att Joe Biden borde skämmas och att hon längtar lite efter att dö. Och så delar hon med sig av sitt favoritcitat, av T. S. Eliot:
“We shall not cease from exploration. In the end of all our exploring we will be to arrive where we started and know the place for the first time.”
Stengodsbilar
Collectibles av Truls Mårtensson för Art Vox Club
Art Vox skulle kunna beskrivas som konstvärldens röst, för att de under tre års tid har arrangerat samtal och intervjuer, i live-, podd- och filmformat, om och med aktörer som på ett eller annat sätt är knutna till konstvärlden.
Under namnet Art Vox Items har de nu släppt sin första serie samlarobjekt i samarbete med keramikern Truls Mårtensson. Han har skapat samlingen AUTO VOX-25: 25 handgjorda fantasibilar i stengods.
”En och en skulle de kunna ses som konst, men när man placerar dem i en låda och sätter på en logga suddas gränserna ut, det gör dem konsumerbara”, säger Mårtensson.
Som två ytterligare led i samarbetet har möbelskaparna Massproductions skapat en hylla i trä att placera samlarobjekten i. Retrologgan är skapad av grafiska designern Sebastian Wadsted.
Kolla in bilarna här. Några finns fortfarande kvar att lägga vantarna på.
Oumbärlig konsumtion
Med anledning av konstmässorna Market och Market Debut som arrangerades i Stockholm 12–14 maj, tipsar vi om grafiska verk i upplaga av konstnärer som var aktuella på mässorna.
Market har sedan 2006 samlat gallerier från hela Norden, i år 47 stycken, som under tre dagar visar utvalda konstnärer på Liljevalchs.
Market Debut är ett initiativ från 2023 med sju nystartade gallerier som visar nordiska up-and-coming konstnärer på Spritmuseum.
Istungan
Fotopolymergravyr av Laleh Kazemi Veisari
Laleh Kazemi Veisari är född 1983 och verksam i Stockholm. Hon är utbildad på Konstfack och rör sig mellan teckning, måleri, grafik, skulptur och skrivande.
Laleh Kazemi Veisari visas på Market hos Belenius.
Istungan kostar 6 500 kr, säljs i en upplaga om 30 exemplar och finns att köpa här, genom Grafikens Hus.
Sweet Cyan Meets Peachy Punch
Digitalt pigmenttryck av Ditte Eljerskov
Ditte Ejlerskov är uppvuxen i Danmark och utbildad i Sverige vid Malmö konsthögskola. Återkommande teman i Eiljerskovs konstnärskap är populärkultur och mediekonsumtion, ofta med en feministisk vinkel. Hon kombinerar sin bakgrund inom klassiskt abstrakt måleri med ett konceptuellt tänkande, och resultatet kan bli både måleri, publikationer och tryck.
Ditte Ejlerskov visas på Market hos Anna Bohman Gallery.
Sweet Cyan Meets Peachy Punch kostar 11 250 kr, säljs i en upplaga om 20 exemplar och finns att köpa här, genom ed. art.
Lillen
Torrnål, sockerakvatint, träsnitt av Tal R
Tal R , eller Tal Rosenzweig, föddes 1967 i Tel Aviv. Han har en dansk mamma och en tjeckisk pappa och kom som ettåring med familjen till Danmark där han nu bor och arbetar. Han är en av Danmarks stora samtida konstnärer och är mest känd för sitt måleri, men arbetar även med bland annat skulptur och grafik.
Tal R visas på Market hos Galleri Bo Bjergaard.
Lillen (2019) kostar 750 €, säljs i en upplaga om 40 exemplar och finns att köpa här, genom Borch Editions.
Hänge
Litografi av Charlotte Gyllenhammar
Charlotte Gyllenhammar är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Royal College of Art i London, och anses vara en av Sveriges främsta konstnärer. Hon arbetar främst med skulptur, fotografi, video och installation, tidigare även med måleri. Hon slog igenom 1993 när hon hängde en 120-årig ek upp och ner över Drottninggatan i Stockholm.
Charlotte Gyllenhammar visas på Market hos CFHill.
Hänge kostar 4 000 kr, säljs i en upplaga om 150 exemplar och finns att köpa här, genom ed. art.
Risberg
Sandblästrad torrnål av Andreas Eriksson
Andreas Eriksson är född 1975 och utbildad på Konsthögskolan i Stockholm. Eriksson är mest uppmärksammad för sin målning, men arbetar även med fotografi, skulptur, film och grafik. Naturen, och framför allt träd, är en viktig inspirationskälla. Sedan 2014 är han ledamot i Konstakademien, han har representerat Sverige vid Venedigbiennalen och finns i flera stora museisamlingar.
Andreas Eriksson visas på Market hos Borch Editions.
Risberg kostar 2 500 €, säljs i en upplaga om 16 exemplar och finns att köpa här, genom Borch Editions.
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 14–16
Vernissage hos Gud
Film
Uppmärksammade filmen Vernissage hos Gud hyllar det okommersiella flummandet, är inspirerad av Hasse och Tages Äppelkriget och traditionell kamp mellan det goda och det onda, och beskrivs av filmskaparna själva som en Da Vinci-koden på LSD.
Filmskaparna går under namnet Konst AB och består av trion Ossian Melin, Filip Aladdin och Anton Hellström. Filmen kretsar kring konstskolerektorn Jack von Rosen (Magnus Krepper) som tillträder två veckor innan examensutställningen och som visar sig företräda ett uråldrigt sällskap som vill kommersialisera konsten. En av studenterna, Irma (Isabelle Grill/Hilda Krepper), får samtidigt i uppdrag av Gud att skapa det perfekta konstverket, och blir därigenom en måltavla för Jack och hans sällskap.
Vernissage hos Gud visas på biografer runt om i landet, bland annat på Bio Roy i Göteborg 7 april, Panora i Malmö 10 april, Klarabiografen i Stockholm den 12 och 18 april och Folket Bio i Umeå 25 april.
Samson Kambalu, Polaroid Nation: Pool Nation, 2022; Polaroid Nation: Black Star Escaped, 2022
Upplageverk från Art Monthly
Konst
Som prenumerant på strålande Art Montly får du förutom ett riktigt bra nyhetsbrev tillgång till en printshop som man inte skojar bort. Just nu finns upplageverk av favoritkonstnärer som Samson Kambalu, Mona Hatoum och Carey Young.
Prenumeration fixar du här , konsten köper du här.
A Week Abroad
Reseböcker
I resebokserien A Week Abroad delar lokalbefolkningen med sig av smultronställen och tips på sällsynta regionala produkter, väl bevarade restauranghemligheter, traditionellt hantverk, vilda landskap och naturskatter. Vill du åka till Puglia, Marseille eller Balearerna? Intervjuer, insidertips och en illustrerad löstagbar karta hjälper dig att leva en vecka som en aspirerande local.
Masayoshi Oya, Blue Nypon
Keramik av Masayoshi Oya
Konsthantverk
Formgivaren och keramikern Masayoshi Oya var 2022 års mottagare av Ulrica Hydman Valliens stiftelses stipendium – en prissumma 90 000 kr och en inbjudan att göra till egna experiment i hyttan hos Orrefors Kosta Boda.
Masayoshi Oya har arbetat med lera sedan han var liten och lockades till Sverige efter att ha sett ett tv-program om The Cardigans. Oavsett om han gör tallrikar eller unika konstobjekt inspireras han av japansk kalligrafi mixat med svenska folkdräktsmönster och annan traditionell estetik. Kolla in både konsthantverk i ett enda exemplar och matporslin som lyfter vardagen här.
Oumbärlig konsumtion
Asiatiska filmfestivalen pågår 4–30 mars på en rad biografer runt om i Sverige. Årets festival har fokus på klassiska asiatiska filmer som fortsätter att påverka dagens generation av filmskapare. Festivalens konstnärliga ledare Maria Razakamboly har handplockat fyra filmer för Art Notes läsare.
Vecka 10–13
A Touch of Zen (1971)
俠女
Av King Hu
A touch of zen anses vara ett mästerverk inom wuxia-genren – en kinesisk fiktionsgenre där inslag av kampsport, superhjältekrafter och andliga utveckling möts. Filmen är baserad på novellen The Magnanimous Girl av Pu Songling (1679) och handlar om en ung adelskvinna på flykt. När en grupp krigare försöker fånga in henne visar det sig att hon är förvånansvärt bra på att slåss. Det här filmen anses ha banat väg för andra storheter som Crouching Tiger, Hidden Dragon och House of Flying Daggers. Dessutom nominerades den till en Guldpalm vid filmfestivalen i Cannes.
🎫 Grand, Stockholm: 18 mars kl. 17.00
🎫 Spegeln, Malmö: 25 mars kl. 13:30
🎫 Bio Roy, Göteborg: 26 mars kl. 15:45
Forever A Woman (1955)
乳房よ永遠なれ
Av Kinuyo Tanaka
Kinuyo Tanaka var den andra kvinnan någonsin att regissera film i Japan. I Forever a Woman utforskar hon vad det kan innebära att gå emot konventionerna som mamma och kvinna i ett traditionellt Japan. Filmens huvudperson Fumiko Shimojo väljer att skilja sig från sin otrogne make och svär att hon aldrig ska gifta sig igen. I stället vill hon satsa på att skriva poesi och vara en bra mamma. Hennes dikter ges ut på förlag och når stora framgångar. Men när hon drabbas av en cancerdiagnos börjar hon grubbla över om hennes framgångar som poet beror på hennes talang, eller på hennes stormiga skilsmässa och sjukdomstillstånd.
🎫 Grand, Stockholm: 4 mars kl. 16.00
Filmen introduceras av Keiko Sampei, Japanska föreningens ordförande, som håller en introduktion om kvinnliga japanska poeter.
In The Mood For Love (2000)
花样年华
Av Wong Kar-wai
Wong Kar-wai räknas till en av de allra största mästarregissörerna och anses ha revolutionerat filmkonsten med sitt nostalgiska berättande. ’In the Mood for Love’ utspelar sig i Hongkong år 1962 och kretsar kring grannarna Chow och Su. De lämnas ofta ensamma av sina partners, och umgås då istället med varandra. När de börjar misstänka att deras respektive har en affär stärks bandet mellan dem, men de är fast beslutna att inte ta sin relation till nästa nivå. Filmen är återkommande på kritikers och filmskapares topplistor och vann dessutom en Palme d’Or vid filmfestivalen i Cannes år 2000.
🎫 Fyrisbiografen, Uppsala: 26 mars kl.15.30
The Moon has Risen
月は上りぬ
Av Kinuyo Tanaka
The Moon has risen kan i det närmaste beskrivas som en japansk Little Women. Filmen handlar om änklingen Asai och hans tre döttrar: Chizuru, Ayako och pojkflickan Setsuko. I filmen gestaltas hur samhället förväntar sig att de döttrarnas liv ska arta sig och hur det står i kontrast till hur de faktiskt vill leva sina liv. Fylld av drömmar och förväntningar.
🎫 Grand, Stockholm: 5 mar kl. 11.00
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 7–9
NORD2
Print i upplaga av Benoit Linero, från Craft Gallery/Milk Decoration
För alla fellow frankofiler har franska Milks publikationer, Milk Magazine och Milk Decoration, alltid samma magnetiska dragningskraft i tidningshyllan. Om Milk Magazine är för föräldrar som har eller önskar att de hade barn som bara vill klä sig i Bobo Choses och älskar träleksaker i dämpade färger, är Milk Decoration för oss som med jämna mellanrum drömmer om att bo på en bergssluttning i Provence där getter dansar med barn i knähögt gräs, i ett hus där inredningen går i fyra nyanser av terracotta och där utvalda designföremål från lokala talanger blandas med konst av till exempel Peter Doig. I väntan på det där huset kan vi nu i alla fall köpa konst i upplaga från Milk Decorations digitala galleri Craft Gallery. Till exempel det här: NORD2, av fotografen Benoit Linero, som är underbart bland annat för att det inte på något sätt påminner om svensk februari.
Köp via Craft Gallery
56 Days in Arles
Bok av François Halard, utgiven av Libraryman
Fotografen François Halard brukar resa världen runt och med sitt kornigt pastellbleka uttryck fånga platser som inspirerar honom: ateljéer där konstnärer som Robert Rauschenberg, Cy Twombly och Louise Bourgeois skapat sina mästerverk, platser där historien fortfarande bultar mellan väggarna ... I den underbara lilla boken 56 Days in Arles har han tagit polaroidbilder i sitt eget hem, som han kallar för “hôtel particulier”, i den franska medeltidsstaden Arles. Här tillbringade han 56 dagar under pandemin – en tid han kallar för ”vårfängelset” – och skildrar genom fotografierna den tunna linjen mellan intimitet och klaustrofobi. Boken har givits ut i en limiterad upplaga om 1 000 exemplar och förordet är skrivet av konsthandlaren och curatorn Oscar Humphries.
Köp den via Libraryman.se
Kulturbarnen
Podcast av Ida Therén och Pontus de Wolfe
Musikern Pontus de Wolfe och författaren Ida Therén pratar om aktuella kultur- och nöjesfenomen, hur det är att jobba i kulturbranschen, skaparvånda och skaparflow, bra saker de upplevt och sådant som kunde varit bättre, när det är bäst att gå på museum, hur man gör för att skaffa de bästa och billigaste konsertbiljetterna, huruvida böcker, Carina Rydberg och naturligt åldrande kommer att trenda och det mesta däremellan. I varje avsnitt tar de upp ett antal ämnen från veckan som gått och dyker ner i analyser och tolkningar. Bubbligt, smart, roligt och insatt.
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 4–6
Kökskonst
Handgjorda köksföremål av Natalia Criado
Colombianska Natalia Criado utbildade sig till industridesigner i Milano och började där att utveckla sina tekniska designkunskaper inspirerad av estetik från hemlandets traditioner. På nataliacriado.com finns oumbärliga viktigheter för nästa bjudning, kolla särskilt in de handgjorda besticken, Ambar-vaserna, miniskedarna och oljebehållaren. Alla föremål är designade av Criado och producerade av hennes eget hantverkarteam.
Shoppa loss här.
Älskvärda stengodsfigurer
Julie Boucherat bor och arbetar i Baskien, mellan Bayonne och Biarritz. Där tillverkar hon stengodsfigurer och köksföremål med råa linjer, charmiga former och rika texturer. I hennes kreationer gömmer sig myter och traditioner; historien fungerar för Boucherat som en outtömlig inspirationskälla. Vid sidan om keramiken skapar hon även videoverk, musik och scenkonst. Mano Mani grundade Julie Boucherat 2019, och förutom hippurite01 på bilden är vi mycket förtjusta i polypier01, polypier 03, och pinastre.
Här kan du botanisaera bland Boucherats konstobjekt.
Time is Way Weirder Than You Think
Podavsnitt, The Ezra Klein Show
New York Times-journalisten Ezra Klein pratar med Dean Buonomano, professor i neurobiologi och psykologi vid U.C.L.A och författare till boken Your Brain Is a Time Machine. The Neuroscience and Physics of Time, om tidens utveckling, olika kulturers förhållande till tid, om vinster och baksidor med att leva i nuet, varför samma mängd tid kan upplevas så olika, och mycket mer. Det är ett samtal som får en att reflektera kring sitt eget förhållande till tid – kanske inte för första gången, men nu mot bakgrund av intressant fakta och komplexa resonemang.
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 1-3
Bok av Blake Gopnik
Skämt eller geni? Radikal konstnär eller social klättrare? Biografin Warhol – Livet som konst av den amerikanska konstkritikern Blake Gopnik, gräver på imponerande 1 185 sidor djupt i konstnären Andy Warhols liv och person och beskriver hur han kom att revolutionera populärkulturen. I åtta år har Gopnik gjort efterforskningar, letat i arkiv och intervjuat hundratals av Warhols vänner, älskare och fiender, och boken levererar en paradoxal bild av konstnären: ytlig och sofistikerad, glamourös och privat, orädd och blyg. Här får man också ta del av analys och reflektion över den dynamik mellan kommers och kultur som präglade Warhols konstnärskap. I november kom biografin på svenska, i översättning av Peter Samuelsson.
John Bauer och Ester Ellqvist – en mörk kärlekssaga
P4 Dokumentär
Mörk och sagoromantisk är den tredelade P4-dokumentären om kärlekshistorian mellan konstnärerna Ester Ellqvist och John Bauer. De var båda elever som stack ut på Konstakademin – en sprudlande, frispråkig stadsmänniska, en begåvad skogsromantiker med vacklande självtillit. Båda sågs som konstnärer med en lovande framtid. John Bauers framgångar med sagoboksserien Bland tomtar och troll låg och väntade i framtiden, men när de som nygifta återvände till Småland och slog sig ner vid sjön Bunn utanför Gränna började mörkret sänka sig över Bauer.
På Jönköpings museum visas sedan våren 2021 även utställningen Följa John, om John Bauers konstnärskap.
Louisiana channel
Konstvideor
Om du suktar högkvalitativ rörlig bild om konsten erbjuder Louisianas videokanal 499 välproducerade videor, som du kan förlora dig i under en dag eller två. Intervjun med den tyska konstnären Katharina Grosse är en favorit.
Jenny Danielsson
P1-intervju av Martin Wicklin
Som 48-åring debuterade författaren Elsie Johansson med diktsamlingen Brorsan hade en vevgrammofon, och några år senare slog hon igenom med boktrilogin om Nancy. I den här underbart livsbejakande söndagsintervjun berättar Johansson för Martin Wicklin om att lämna sitt arbete efter 30 år på Postverket för skrivandet, om att växa upp i ett fattigt statarhem, om att inte älska sin man, om föräldrar som inte älskar varandra och om den djupa kärlek hon hittade för några år sedan och som hon som 91-åring fortfarande upplever med sin man Tore. Hon berättar också om skammen över dagens Sverige, om det verkliga skälet till att hon grät när hon fick sitt första förlagskontrakt och om varför hennes lyckligaste tid är nu.
Kungliga slotten
App för utflyktsmål
Har du lyxen att fortfarande njuta av lite ledighet? Appen Kungliga slotten är en skatt om man behöver nya utflyktsmål. En promenad i parken och ett besök till Rosersbergs rekommenderas – slottet har i princip stått orört sedan 1860!
Jenny Danielsson
Oumbärlig konsumtion: julklappsspecial
Art Notes medarbetare ger sina bästa tips inför den kommande julklappsrushen – för inköpslistan eller den egna önskelistan.
Vecka 50–52
Bok av Sorin Masifi
Staten Systrarna Dikten kretsar kring sorgen över en syster, men också relationen mellan människan och staten. Varje rad i hela den här maffiga samlingen har egen tyngd och gravitas.
”Da [smeknamn för mamma på kurdiska] brukade säga
döden är oss närmare än ögonfransarna
Men jag är inte rädd för att dö, sa hon
Jag är rädd för att vara kvar”
Sorin Masifi (f. 1982 i Kurdistan), till vardags bibliotekarie på Rinkebys bibliotek, har arbetat med den här samlingen, som också är hennes debut, i nästan ett decennium. Och det märks verkligen. Allt upplevs otroligt genomarbetat och riktigt brinner av skönhet, vrede, sorg och längtan. Citat av andra författare, främst från den kurdiska diasporan, blandas med Masifis egna tankar om exil, politik, sorg och motstånd. Jag spår att vi kommer att fortsätta prata om Sorin Masifi under 2023 och många år därefter. Läs Staten Systrarna Dikten nu och du har chansen att vara i alla fall hyfsat tidig på bollen.
Ida Theren är författare till den kritikerrosade romanen Att omfamna ett vattenfall (Natur & Kultur, 2020) samt kulturkritiker. Tillsammans med musikern Pontus de Wolfe driver hon podcasten Kulturbarnen om aktuella frågor kring kultur och nöje, och om livet som kulturarbetare. Nya avsnitt kommer varje måndag.
Jonna Dagliden Hunt tipsar:
Ljusstakar av Sven Möller
Hantverk från Konsthantverkarna
Jag tycker om att ge bort unika objekt, och på konsthantverkarna.se kan man hitta högt och lågt i olika priskategorier, alltid med fokus på hantverk. Jag tycker att det är extra roligt med keramiken – kolla till exempel in ljusstakar i råbränd keramik av Sven Möller. Det är ett tips jag själv fick från inredarna Christian och Ruxandra Halleröd och de står högt på min egen önskelista i jul.
Jonna Dagliden Hunt är journalist och redaktör med fokus på design, kultur och samhällsfenomen. Hon är bland annat redaktör för The New Era Magazine och skriver för publikationer som Monocle, Wallpaper* och Wired.
Erika Sahlqvist tipsar:
Bettan
Barnbok av Marie Norin och Elisabet Ericson
Bettan är en underbar bilderbok för barn, som har något så ovanligt som två vuxna kvinnors relation i fokus. På ett humoristiskt sätt får läsaren ta del av hur den gränslösa Bettan våldgästar huvudpersonens hem. Boken, som är ett färgsprakande konstverk i sig, lär oss något viktigt om att sätta gränser och våga säga nej.
Erika Sahlqvist är skribent och marknadsansvarig på Bonnierägda NOA Gallery. Hon är medgrundare av Asiatiska filmfestivalen samt rådgivare till flera andra filmfestivaler med tema Asien. Erika har även en magister i estetik med fokus på AI-konst och kreativitet.
Malin Ebbing tipsar:
Grafik
Konstverk från Grafikens Hus
I Grafikens Hus konstshop hittar man underbara grafiska sviter från konstnärer som Helene Billgren och Liv Strömquist. Överst på min egen önskelista står Helene Billgrens pga William och Looking for the Loch.
En rolig nyhet är även att Grafiken Hus ska börja samarbeta med Kungl. Konsthögskolan för att utveckla grafiken som konstart.
Malin Ebbing är är skribent och konstvetare med en master i fine & decorative art från Sotheby’s Institute of Art i London. Hon har arbetat i auktionsbranschen under flera år och skriver för publikationer som New York-baserade Cultbytes, Perfect Guide och Barnebys.
Bäck tipsar:
Vinlåda
Utvalda viner från Hilly Stuff
Hilly Stuff drivs av sommelieren Johan Jepson och serietecknaren Martin Kellerman. De importerar viner från vinproducenter som odlar naturnära och värnar om druvor och växtplats. Senaste lanseringen innehåller tre viner från Thomas Harteneck: ett vitt, ett orange och ett moget årgångsbubbel. Upplagan är 100 exemplar och varje låda innehåller ett numrerat print signerat av Martin Kellerman. I shopen på hillystuff.se kan man läsa mer om vinerna och initiativet, samt köpa originalmålningar och konsttryck gjorda av Kellerman.
Instagram: @hilly_stuff
Bäck är en designstudio bestående av Clara Lidström och Josefin Gahmberg, som arbetar med framför allt grafisk design, art direction och branding. Bäck ligger bakom designen av artnotes.se.
Vernissage av Objekt och Kroppar i vila och rörelse på Moderna Museet i Stockholm 2016. Foto: Åsa Lundén, Moderna Museet
Jenny Danielsson tipsar:
Konstklubbmedlemskap
Medlemskap i museernas vänklubbar
Ge bort ett medlemskap i Klubb Moderna eller Nationalmuseets vänner – de har båda fina samarbeten och det behövs inte många besök på ett år för att det ska löna sig.
Jenny Danielsson är konstvetare, skribent och grundare av Konstkompaniet. Hon driver även podcasten The Art Word och utställningsplatsen kl 9, som visar konst i en glasmonter på t-banestationen Östermalmstorg i Stockholm.
Mikael Lundblad tipsar:
Handbok för medborgare i universum
Bok av Ulf Danielsson
Fysikprofessor Ulf Danielsson sammanfattar i sin Handbok för medborgare i universum vad vi vet om livet och universum på ett underhållande sätt, men ändå med stor seriositet. Boken är dessutom illustrerad av konstnären Johannes Heldén.
Ur baksidestexten:
”Texten sammanfattar den kunskap som en livsform samlat på sig om dess värld och sätter in den i ett större existentiellt sammanhang. Genom att dela med sig av utomjordiska livsformers erfarenheter hoppas [den Intergalaktiska intresseorganisationen] IIO med Handboken kunna ge oss människor på planeten jorden det stöd vi behöver för att överleva som civilisation och art.”
Mikael Lundblad är är fotograf och filmare vars specialintressen sträcker sig från konsthantverk till paleontologi, löpning, arkitektur, boxning och en växande samling konst- och fotoböcker. Han arbetar med internationella magasin som Condé Nast och Milk Decoration, samt kommersiella kunder som Google, H&M Home och Swedese.
Karolina Modig tipsar:
Everybody: A Book About Freedom
Bok av Olivia Laing
I en av mina favoritböcker, Den ensamma staden (The Lonely City) från 2018, resonerar författaren Olivia Laing sig fram till olika förhållningssätt till ensamhet genom konstnärer som Edward Hopper, Andy Warhol, Henry Darger och David Wojnarowicz. I Everybody: A Book About Freedom från 2021 tar hon sig an kroppen, och utforskar hur våra kroppar trots allt de bär kan vara sådana ständiga kraftkällor, som kan motstå förtryck och omforma världen. Det gör hon dels genom den avhoppade psykoanalytikern Wilhelm Reichs liv, dels genom några stora namn från det senaste århundradet, däribland Nina Simone, Sigmund Freud, Susan Sontag och Malcolm X.
Extratips:
- Signerat exemplar av Tove Kjellmarks bok The Horse, the Robot & the Immeasurable, som släpptes i samband med hennes hyllade utställning Hästen, roboten och det omätbara på Färgfabriken i Stockholm i höstas. Förutom en mängd bilder finns här texter av bland andra filosofen Jonna Bornemark, författaren och curatorn Jonatan Habib Engqvist och Liljevalchs nya chef Joanna Sandell.
- I Way Gallerys shop kan man hitta printar, originalverk och små lustiga oumbärliga objekt.
- Vinylskiva, förslagsvis härifrån. Att sätta på musik utan att behöva röra mobilen, och att lyssna på musik som raspar och låter mer som en livespelning än topproducerad perfektion, är bättre än mycket annat
Karolina Modig är Art Notes grundare och chefredaktör.
Bonustips:
Myssy knit kit
Stickningskit från Myssyfarmi
Myssyfarmi är ett stickningsfokuserat designföretag som etablerats på en gård i finska Pöytyä. Det handfärgade garnet kommer från lokalt betande finska får och mössorna stickas av äkta finska farmödrar. Allt är ekologiskt och enligt dem själva är ”ingenting coolt i Pöytyä. Förutom när vintern kommer.” Julklappstipset är dock inte en färdig farmorstickad mössa, utan ett DIY-stickningskit för en så kallad Hile Hood – en luftigare Balaclava-variant. Kanske det bästa du kan köpa för att få både värme och hjärnlugn.
Bonustips:
Archetypes-smycken
Smycken av Krista Kretzschmar
Den japanska estetiska filosofin Wabi Sabi är ett uttryck för det organiska, icke-perfekta och föränderliga. Det, tillsammans med psykiatern Carl Jungs utforskande av det undermedvetna, har inspirerat Krista Kretzschmar till hennes senaste smyckeskollektion Archetypes.
”Jag har alltid fascinerats av tanken om att konst och smycken är en förlängning av hur man är som person, att det i grund och botten finns en ”urpersonlighet” som bestämmer ens tycke och smak. Carl Jung definierade det som arketyper som representerar beteendemönster som utgör ett särskilt sätt att vara. De är också kulturella symboler och bilder som existerar i det kollektiva undermedvetna”, säger Krista Kretzschmar.
Varje verk skapas för hand i begränsad upplaga. Det är absolut lyx, men önska går.
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 48–49
Bok från Phaidon
Den klarorangea boken Artifacts : Fascinating Facts about Art, Artists, and the Art World, sammanställd av Phaidons redaktörer, är ett underbart litet kuriosakabinett för konstälskare och nästan konstälskare som gäspar av för mycket och för teoretisk konstvetenskap men som har en nyfikenhet på konstvärlden och människorna i den. Här får man ta del av oumbärlig fakta om vad konstnärer har döpt sina husdjur till, vilka konststjärnor som har blivit utkastade från sina konstskoleutbildningar, vilka som inte alls har någon konstutbildning, vilken konstnärs verk som har stulits flest gånger, vilka konstnärer som har varit tillsammans, yrken som kända konstnärer har haft innan de blev kända konstnärer, och mycket, mycket mer.
The White Lotus
Tv-serie från HBO Max
Det här kanske är att slå in en vidöppen dörr, men säsong två av The White Lotus är ett lika stort måste som ettan, och den växer för varje avsnitt. Här droppas sanning på sanning om världen vi lever i utan att det blir floskligt, och de kommer ofta från de mest oväntade karaktärerna. Komisk och smart med en spänningsnerv som ligger och dallrar allt mer intensivt under ytan.
Quality of Life (igen), Lenke Rothman
Bok från Sveriges Allmänna Konstförening, SAK
Varje år ger SAK ut en årsbok, och det här året har man valt att belysa ett äldre konstnärskap, närmare bestämt Lenke Rothmans (f. 1929, d. 2008), i en utvidgad återutgivning av Rothmans till stora delar självbiografiska publikation Quality of life från 1980. ”Hennes verk trotsar tiden”, menar SAK:s redaktion, och det är bara att hålla med. Här blandas bilder på hennes collage, teckningar och fotografier med kortare texter och poesi.
”Titta det är fullmåne” sa K. ”Då ska man önska sig något” svarade jag. ”O det var fel av mig! Jag skulle inte ha sagt något – man får inte säga något, man skall bara se” sa K. Plötsligt fanns jag mellan glädjen i att få tillfälle att önska mig något – som kanske skulle gå i uppfyllelse – och så den förskräckta ångern hos K., att egentligen skulle hon inte fått göra mig uppmärksam på att det var fullmåne. Jag kände igen någonting namnlöst men verkligt inom mig, där vi stod vid busshållplatsen med fullmånen nu både ovanför oss och emellan oss.”
Så börjar inledande Gråt inte. Sedan är det bara att hänge sig.