Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 38
Konstverk/litografi av Max Book, från ed-art.se
Självlärda Max Book debuterade under 1980-talet och gjorde sig snart känd för ett uttrycksfullt måleri kryddat med både mörker och skruvad humor – märkliga tecken och motsägelsefulla, oförklarliga föremål kan titta fram lite var som helst i motiven. Litografin Ostuga finns hos ed-art.se i en upplaga på 150, för 2 500 kronor styck. Ed-art.se är dels en digital webbshop för nordisk konst i upplaga, dels en informationsförmedlare för allt du behöver veta inför att köpa ett verk på nätet, inklusive en förklaring till vad verk i upplaga egentligen är och innebär.
Bild: Max Book, Ostuga, 2004. Courtesy ed-art.se
Ostuga
Bok av Katy Hessel
2017 startade konsthistorikern Katy Hessel Instagramkontot The Great Women Artists, i frustation efter att ha insett hur extrem underrepresentationen av kvinnor på mässor, biennaler etcetera fortfarande var runt om i världen. Kontot har hunnit få 300 000 följare, en podcast med samma namn startades 2019, och nu har Hessel även släppt boken The Story of Art Without Men, som presenterar historiens stora kvinnliga konstnärer från 1500-talet och fram till i dag. Boken spelar på titeln till ”konsthistoriens Bibel”, The Story of Art av Ernst.H. Gombrich, som i sin första upplaga från 1950 inte nämner en enda kvinnlig konstnär.
Bild: Katy Hessel, The Story of Art Without Men, 2022. Courtesy: Waterstones
A Story of Art Without Men
Bokstöd från Public Studio via The Ode To
Public studios handgjorda bokstöd är framskulpterade i marmor och inget stöd är exakt likt ett annat varken i färg eller form. Public Studio består av konstnären Susanne Poltrago-Persson och hennes man Alexander Poltrago. Sedan starten 2012 har konstnärs- och designduon skapat marmorobjekt och möbler för både privata hem och offentliga platser. De distribuerar sina skapelser, som alla produceras i en liten, begränsad upplaga, från sin ateljé i ett naturreservat söder om Stockholm. Alla bokstöd är signerade och just de här hittas hos den digitala konsthandeln The Ode To.
Bild: Public Studio, Public Bookend, 2022. Courtesy: The Ode To
Public Bookend
Konstverk av Han Veltman i återvunnet trä
94-åriga Han Veltman säljer sina handgjorda trämasker via Jonas Franks Facebook-gruppsuccé Köp en tavla. Maskerna är tillverkade av återvunnet trä, kostar 2 500 kronor styck och har gått åt som smör – vill man ha en får man se till att hänga med i flödet av verk som postas i princip dagligen. Han Veltman flyttade till Sverige från Amsterdam 1951 och har sedan dess arbetat som illustratör, nyhets-/tingsrättstecknare, målare och skulptör. Ett antal verk säljs även via Veltmans hemsida.
Bild: Han Veltman, Masker, 2022. Courtesy: Köp en tavla
Han Veltmans masker
Podcast av New York Times Opinion
”Håll ett öga på svamparna” avslutade Margaret Atwood sitt timslånga samtal med journalisten och podcastledaren Ezra Klein. På temat berättelser, Bibeln och framtiden var det alltså Atwoods framtidsprofetia som sammanfattades i svampcitatet. Nu finns konversationen med som ett av podcastens lysande ”Best of”-samtal. Bland övriga favoriter finns avsnittet Are We Measuring Our Lives in All the Wrong Ways? där Klein pratar med filosofen C. Thi Nguyen. Nguyen menar att för att förstå samtiden behöver vi förstå hur spel fungerar, och den som lyssnar förstår snart att exakt så är det. ”This conversation is a gift” säger Ezra Klein själv om ett tredje favoritsamtal, där den Pulizer Prize-belönade författaren Richard Powers pratar om empati, om att vägra dö och om vad vi kan lära från träd.
Bild: The Ezra Klein Show, avsnitt: Margaret Atwood on Stories, Deception and the Bible, 2022. Courtesy: The New York Times Company
The Ezra Klein Show
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 37
Joyce Carol Oates, A Body in the Service of Mind
Dokumentär av Stig Björkman, på bio från den 16 september
I nio år faxade och mejlade regissören Stig Björkman Joyce Carol Oates och frågade om han kunde få göra en dokumentär om henne. ”Oh, Stig … No.” blev svaret, om och om igen. Men så plötsligt en dag sa hon ja, och nu finns dokumentären om en av USA:s mest produktiva och framstående författare att se på bio. Det är ett lågmält, rörande och på djupet inspirerande porträtt av Oates som person, författare, konstnär och tänkare.
Porslin av Ginori i samarbete med Luke Edward Hall
Allt konstnären och designern Luke Edward Hall rör vid blir kanske inte guld, däremot svulstigt på ett slags lekfullt, aristokrat-brittiskt sätt. Det är som att Hall är så i grunden välbeställd och hans självförtroende så osvikligt, att hans kreativitet flyger exakt så fritt att det han skapar kan älskas av alla. Oavsett om han samarbetar med Svenskt Tenn, italienska porslinstillverkaren Richard Ginori eller gör tröjor för egna märket Chateau Orlando blir det bra. Ginoriporslinet kanske bäst.
Ginori x Luke Edward Hall
Bok av Leopoldina Pallotta Della Torre
Den lilla samlingen intervjuer mellan författaren, dramatikern, manusförfattaren och regissören Marguerite Duras och den italienska journalisten Leopoldina Pallotta Della Torre, är ny på svenska men kom ut på italienska redan 1989. Att beskriva den som en intervjubok känns dock som att häda. Duras svar är en hel värld: de är lektioner i historia, ideologi, psykologi, relationer, utsatthet – allt. ”Författaren har två liv: ett, det på ytan, som får henne att tala, handla, dag efter dag. Och det andra, det verkliga, som följer henne överallt, som inte ger henne någon ro.”
Samtal med Duras
Stol i stengodslera av Simone Bodmer-Turner
Om du av en händelse sitter på en stor hög pengar som du inte vet var du ska göra av, är ett förslag att lägga dem på en stol av Simone Bodmer-Turner. De tillverkas på beställning och görs för hand av matt stengodslera. Det är en stol och det är en skulptur och den kräver definitivt sitt hem. Men den omfamnar också personen som sätter sig i den, och sin hårda yta till trots är det inte svårt att ana mjukheten. Finns att beställa på simonebodmerturner.com.
Chair I & II
Podcast av MoMa och WNYC Studios
A Piece of Work är från 2017, men har du inte lyssnat än är det dags nu. Komikern Abbi Jacobson går i tio sympatiskt korta avsnitt igenom det du kanske inte visste att du ville veta om samtidskonst på ett sätt som funkar för alla. Podcasten görs av WNYC Studios i samarbete med MoMa New York. Jacobson rör sig runt i museets samlingar och diskuterar olika verk med sina inte särskilt konstinsatta vänner – däribland Questlove och Tavi Gevinson – kompletterar med fakta från MoMas experter och kokar ner det hela till temaavsnitt som ger en crash course i allt från Marcel Duchamps betydelse till vad som egentligen är grejen med verk målade i en enda färg.
A Piece of Work
Tillbaka till senaste veckans konsumtion