Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 43–44
Next to Daisy’s, on top of the laundry
Bok av Joakim Ojanen, utgiven av Il’Editions.
Under två år har konstnären Joakim Ojanen dokumenterat sitt arbete i ateljén med två analoga kameror. I boken Next to Daisy’s, on top of the laundry, får man i stillbild se hur lerklumpar förvandlas till fantasieggande skulpturer, hur utställningar förbereds och konstverk skeppas i väg till världens alla hörn. Man kan ana årstidsskiftningarna utanför och hur ljuset ändras beroende på tid på dygnet och temperatur utanför. I 227 bilder bjuds man in till en skaparvärld som man inte vill vara utan. Jakob Ojanen, Joakims bror och även han konstnär, har skrivit en text till boken, som släpptes i 400 exemplar i samband med Joakim Ojanens soloutställning på Nanzuka i Tokyo. Finns att köpa här.
The Paris Review podcast
Podcast från The Paris Review
The Paris Review, det anrika litteraturmagasinet som publicerar texter och personliga intervjuer av och med stora författare, hade fram till och med november förra året en podcast. Det sista avsnittet av säsong 3 sändes för snart ett år sedan, men vi lyssnar oss bakåt och det är få saker vi hellre gör. Avsnitt 23 i säsong 3 inleddes med dikten The Trick Is to Pretend av Natalie Scenters-Zapico, uppläst av singer-songwritern och Art Notes-besattheten Phoebe Bridgers. Joan Didion blandades med fantastiska dikter och det hela avslutades med att Phoebe Bridgers framförde sin Garden Song. I väntan på nya avsnitt blir det ett efter ett av de gamla.
Helle Thygesen Art & Antiques
Digital konsthandel: hellethygesen.com
Helle Thygesens nyhetsbrev, som med ojämna mellanrum uppmärksammar en på vilka nyheter som har kommit in i hennes lilla och personligt curerade digitala shop med konst och antikviteter, är lika efterlängtat varje gång. Hon blandar upplageverk av samtida konstnärer med sällsynta Picasso-planscher, fulsnygga marmorerade fat, exklusiva brevklämmor, blommiga lampskärmar som du inte vet varför du dras till, och kuddar som hade kunnat vara plockade ur din farmors soffa. Just nu finns bland annat en Jean-Michel Basquiat utställningsposter, ett antal mönstrade kuddar, en oumbärlig ”brevbricka”, specialproducerade ramar och en bordslampa av Henri Delcourt i shoppen.
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 41–42
Death of an Artist
Podcast från Pushkin Industries, Somethin’ Else och Sony Entertainment.
Den 8 september 1985 föll den kubansk-amerikanska konstnären Ana Mendieta från sin lägenhet på 34:e våningen i Greenwich Village, New York, där hon bodde med minimalistskulptören Carl Andre, hennes man sedan åtta månader tillbaka. Strax innan hennes död hade parets grannar hört dem gräla högljutt. 1988 åtalades Andre för mordet på Mendieta, men friades, vilket skapade stor upprördhet i konstvärlden. I podcasten Death of an Artist diskuterar curatorn Helen Molesworth Mendietas konstnärliga arbete, liv och död, och vad som kan tyckas vara en häpnadsväckande cover-up. Det är såklart en spännande historia, men Helen Molesworth får också mycket snyggt in hur man kan tänka om och kring konstnären och verket – den där åtskillnaden mellan ett verk och en upphovsperson – och om hur man själv förhåller sig till det man läser och lär.
Jenny Danielsson
Hotel Ruth / Litz Art Space
Hotell och konstplats för samtida konst
På temat upplevelsekonsumtion finns det på Hotel Ruth i Vasastan en konstplats, eller ”art space” som de kallar det. Konstplatsen heter Litz och breder ut sig från lobbyn till restaurangen och ibland vidare upp på rummen. Litz har samarbeten med konstnärer, gallerier och samlare i Sverige och runt om i världen, och presenterar relativt okända namn blandat med väletablerade. Litz kallar sig även en plattform och katalysator som vill göra samtida konst mer tillgänglig, och som vill ”forma och utveckla konstscenen framåt”. På artnet.com går det att köpa en del av de verk som Litz visar på Hotel Ruth, av konstnärer som Linnéa Andersson, Fabian Warnsing, Denise Rudolf Frank och Francisco Mendes Moreira.
Jonna Dagliden-Hunt
After Yang
Film av Kogonada, med Colin Farrel, Jodie Turner-Smith, Malea Emma Tjandrawidjaja med fler
Kritikerna är inte riktigt överens när det gäller After Yang, bland några lysande femmor flyter många treor. För distanserad, tycker några, med ett för abrupt och banalt slut. Men gillar man mer lågmäld science fiction kommer Kogonadas After Yang som en efterlängtad liten present. Det är inte bara karaktärerna som får återupptäcka både sig själva och vad som är vackert i världen – även som tittare flyter man in i en annan dimension, som följer med en även efter att filmen tagit slut. De meditativa scenerna och rofyllda miljöerna staplas på varandra, liksom de vackert vandrande tankarna, det fina skådespeleriet och det stillsamma soundtracket. En lyckad meditation i filmformat på ämnet vad det är som gör oss till människor.
Stolen Focus; Why You Can’t Pay Attention – and How to Think Deeply Again
Bok av Johann Hari
Har du svårt att fokusera på konsten framför dig, hålla koncentrationen genom en hel skönlitterär bok, titta på en serie utan att ta upp telefonen? Johann Hari förklarar att det absolut beror på vår ökade skärmtid, men också på en massa andra saker som har hänt i samhället de senaste åren. Bland annat att pressen på människans effektivitet har ökat, att fler upplever ekonomisk stress, att bara de rikaste har blivit rikare, att vi sover mindre och äter för mycket socker, att miljöförstöringen påverkar oss mer än vi erkänner. Och så vidare. Det låter deppigt men Hari deppar inte, han säger att vi har löst lika stora problem förut. Men att vi nog gör bäst i att lösa de flesta av dessa utanför nätet.
Mette Homar
Konstverk i oljepastell
Danska Mette Homar har legat på Art Notes radar i några år nu och fortsätter att fascinera med sina färgrika vindlande landskapsskildringar. Mette Homar gör alla sina verk i oljepastell på 300g papper, de stora verken är cirka 186x114 cm och de små mäter 150x114 cm. Priser sätts vid förfrågan, så passa på innan ännu fler får upp ögonen för henne. Kontakt via hemsidan. Instagram: @homar
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 39–40
Den ensamma staden
Bok av Olivia Laing
”Det är så mycket som konsten inte kan göra. Den kan inte göra de döda levande igen, inte försona vänner som bråkat, bota aids eller bromsa klimatförändringarnas framfart. Och ändå har den några märkliga funktioner, en underlig förmåga att bygga broar mellan människor, inklusive människor som aldrig träffats men som ändå genomsyrar och berikar varandras liv. Den har förmågan att skapa närhet, den kan läka sår, och vad mera är, den kan göra tydligt att alla sår inte behöver läka, och att alla ärr inte är fula.” Så skriver författaren och kritikern Olivia Laing i sin bok Den ensamma staden – Om konst, ensamhet och överlevnad från 2016, som handlar om konst och ensamhet med nedslag i några konstnärskap, däribland David Wojnarowicz, Andy Warhol, Henry Darger och Edward Hopper. En fantastisk bok.
Roseship & Lemon
Litografi av Emily Gernild, från Edition Copenhagen
När Art Notes besökte konstmässan Chart Art Fair i Köpenhamn i slutet av augusti listade vi ett antal favoriter bland de utställande gallerierna och konstnärerna. Bland dem fanns Galleri Bo Bjerggaard, som visade bland andra danska Emily Gernild. Litografier av Gernild finns att köpa via Edition Copenhagen, en av världens mest etablerade förmedlare av litografiska print. Bland alla de stora konstnärer som säljs via Edition Copenhagen finns ytterligare ett par Chart-favoriter: danske Alexander Tovborg och svenska Mamma Andersson. Här finns även en tredje dansk: John Kørner, som var del av ett samarbete med Tivoli – läs mer även om det här: Art Notes besöker Chart Art Fair.
Till sängs
Podcast av Malena Ivarsson och Samanda Ekman
Podcasten Till sängs rullade tidigare på P1 under namnet Till sängs i kulturen, men sedan i våras driver Malena Ivarsson och Samanda Ekman den i egen regi med stöd av Jungstiftelsen. Varje avsnitt avhandlar relationer i någon form, alltid med avstamp i kulturella och filosofiska referenser. I avsnittet Erotiska bråk från den 10e september blandas frågor om bråk i relationer med hänvisningar till grälande par som Elizabeth Taylor och Richard Burton, Börje Ahlstedts och Christina Schollins karaktärer Carl och Lydia Ekdahl i Fanny och Alexander; grekiska bråkgudinnor och komikern Larry David.
Besos plates
Tallrikar från Dora Daar
Besos betyder kyssar och vad annat behöver man när hösten kommer och världen verkar bli allt räddare för det mesta. Dora Daar är ett Barcelonabaserat skaparcommunity som grundats av Nat Sly och Pepi de Boissieu, utifrån tanken att om hemmet är i harmoni så är vi det också. ”Your home should be a bridge towards higher living” och det vore ju onekligen härligt. Allt de säljer är producerat lokalt, för hand och med hänsyn till miljön. Tallrikarna Besos är handgjorda i Portugal och inget motiv är helt identiskt ett annat.
Finns att köpa här: doradaar.com
Instakonto: Dora Daar
Glimmer
Smycken av Mette Wille
När danska Mette Wille satt framför tv:n som liten och såg Heidi Klum välja ut vinnare i modetävlingen Project Runway, var hon säker på att hon själv en dag skulle stå där och höra Klum läsa upp hennes namn. När hon hade sökt alla designutbildningar hon kunde komma på och inte kommit in på en enda, släppte hon drömmen om Klum och började fundera i andra riktningar. Hon visste att händerna skulle vara hennes verktyg, hon plockade hjärtmusslor på Fanø strand i västra Danmark, som hon målade och använde som örhängen eller gjorde till halsband, och började så småningom som guldsmedslärling. I dag har hon hittat sitt eget universum, och vi andra hittar hennes smycken via Wette Mille.
Tillbaka till senaste veckans konsumtion