Fredrik Nielsen, Another Excuse 2023, del av Postnords frimärksserie Glaskonst 2025. Bokstavskombinationerna i övre vänstra hörnet står för fotografen Björns Petrén (BP) samt frimärkets formgivare Daniel Bjugård (DB). Bjugård har arbetat med Postnord tidigare och bland annat formgivit frimärkena på Kungen och Drottningen.
Konst/Utställning
Årets frimärken och Fredrik Nielsens förundran
Vi skriver 2025 och Postnord sätter svensk glaskonst på frimärken för utrikes post. Ett av åtta konstverk som fått stå modell är Another Excuse 2023 av Fredrik Nielsen. Art Notes Jenny Danielsson träffar konstnären över en kopp kaffe en grådaskig januaridag.
Fredrik Nielsens konst är allt annat än blek. Den beskrivs ofta som färgstark och oväntad. Visst kan man dricka vin ur eller ställa blommor i några av hans skapelser, men det är aldrig bruksfunktion som står i centrum. Han är en klassigt skolad glasblåsare, och även om han också arbetar i andra medier är det framför allt som en konstnär som arbetar i glas han gjort sig ett namn.
Varför glas, undrar jag, och får en kärleksförklaring. Fredrik berättar ingående om glasets förmåga att hålla färg, dess transparenta kvalitéer, volymen och till sist om utövandets fysiska utmaningar. Görandet som han beskriver sitter i kroppen. Under hela sin karriär har han helhjärtat omfamnat glasets alla möjligheter. Sammantaget måste det vara tonvis av het massa som formats genom åren, sedan han på 1990-talet började sin utbildning på den legendariska glasblåsarskolan i Orrefors, innan studierna på Pilchuck Glass School i USA och på Kungliga konsthögskolan i Stockholm.
Vi dricker morgonkaffe och pratar om vikten av att hålla sig i trim, och om behovet av bildningsresor. För visst måste man kalla dem så, besöken man gör till olika städer, utställningar och museum? De där upplevelserna som kryper in och skapar ens referenser. Fredrik har precis varit i Malmö och sett Lenke Rothman på Malmö konsthall. Han talar hänfört om hennes mod och känsla som konstnär, och beskriver hennes verk som veritabla tidskapslar som förmår spegla sin tid och ta med sig besökaren dit. Enastående, slår han fast. Han har en stadig blick och en omistlig drivkraft. Jag undrar vad som ligger bakom passionen.
– Jag drivs av förundran, svarar han.
”Konst får gärna vara estetisk tilltalade, men för mig får det aldrig bli ett självändamål. Lika lite som konst ska behöva lösa samhällsproblem, vara nyttig eller moralisk behöver konsten nödvändigtvis vara vacker. Tvärtom. Ibland kanske det är bra om konsten är dålig för dig? Konst som skaver kan vara suverän.”
Fredrik Nielsen
Fredrik Nielsen, Burnt out punks. Askfat med mobilnummer, tändare och cigarett, allt i glas.
Fredrik Nielsen arbetar med den platsspecifika installationen Näckrosvägen 134, Glitter Ball Showroom, Enköping, 2018. Foto: Stuart Mayes
Förundran är motsatsen till likgiltighet. Fredrik förtydligar att han drivs både av förundran inför materialet och görandet i sig. Han betonar vikten av att arbeta på, att hantera glasmassa, att utvecklas och att vara nyfiken. Han säger att konst inte har något med dekoration att göra. Ibland är det svårt att undvika att konsten också är snygg, tänker jag och poängterar att hans verk ofta också är otroligt vackra. Det kan väl vara okej, undrar jag stillsamt.
– Såklart. Konst får gärna vara estetisk tilltalade, men för mig får det aldrig bli ett självändamål. Lika lite som konst ska behöva lösa samhällsproblem, vara nyttig eller moralisk behöver konsten nödvändigtvis vara vacker. Tvärtom. Ibland kanske det är bra om konsten är dålig för dig? Konst som skaver kan vara suverän.
Hur känns det att se sin skulptur på ett frimärke?
– Det är lite märkligt och annorlunda. Mitt fokus ligger alltid på skulpturen. Den är stor och tung och jag är mer orolig att någon som hanterar den ska skada sig. Mer än att någonting annat är det alltid praktiska saker kring mina skulpturer som jag tänker på.
Another Excuse 2023 presenterades på en lastpall klädd i rostfritt i utställningen Generation Glas på CF Hill i Stockholm 2023. Därefter tog den en sväng om Fredriks galleri, Wetterling i Kungsträdgården, för att packas om för att visas i Norge på en utställning. Sen tog den en sväng till New York och visades på konstmässan Salon och därefter var den med på en utställning i London. Idag är Another Excuse 2023 inköpt av norska oljefonden och ingår i nyöppnade Kunstsilos samling. Den glimrande lastpallen är i sin tur såld till en privatperson tillsammans med en annan skulptur.
Vad kan du säga om titel? “Another Excuse 2023”, en ursäkt till 2023 – för vad?
– Det kan vara en ursäkt för vad som helst, men för mig handlar det om en ursäkt för att fortsätta arbeta. Varje skulptur är en övning, ett undersökande av form och volym.
Det är uppenbart att Fredrik älskar sitt arbete och det dags för oss att fortsätta dagen. Han har redan hunnit vara på gymmet och ska direkt till studion. Det tuffar på, tänker jag och sätter mig framför datorn för att skriva den här texten. Att skicka brev har förresten aldrig varit dyrare. Kanske betyder det att någon kommer att stirra lite extra på märket och bli nyfiken på bilden? Man kan ju hoppas. Konst kan ha en alldeles särskild förmåga att förundra.
Jenny Danielsson
FREDRIK NIELSEN:
Fredrik Nielsen (f. 1977) är en klassiskt skolad glasblåsare. De första heta glasmassorna formandes under 1990-talet på den legendariska hantverksutbildningen i Orrefors. Därefter följde studier på Pilchuck Glass School i USA och på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Genom åren har Nielsens glaskonst tagits med storm och han är i dag är en av Sveriges uppmärksammade glaskonstnärer. Hans studio, Garage Stockholm, ligger intill tågspåren i stadsdelen Årsta. Hans verk finns i flera offentliga samlingarna, hos privatpersoner och i Nationalmuseums samling. Genom åren har han också arbetat med offentlig konst: i Uddevalla står hans telefonnummer i rosa neon på Kungsgatan och snart invigs en större installation i en skola i Botkyrka.
Fredrik Nielsen, Hold back. Installationsbild, Car Crash One + One, Wetterling 2024. Foto: Jean-Baptiste Béranger.
Studioarbete. Foto: Daniel Larsson
Fredrik Nielsen, Studioarbete på Garage Stockholm. Foto: Daniel Larsson.
Fredrik Nielsen, One + One, Lonely Twenties, detalj. Foto: Jean-Baptiste Béranger
Rasmus Nossbring, Graceless Gathering och Simon Klenell, Tube With Discs Composition. Del av Postnords frimärksserie Glaskonst 2025.
Frimärken ur Postnords frimärksserie Glaskonst 2025:
1. Åsa Jungnelius, Mother of Pearl.
2. Frida Fjellman, It’s ok.
3. Gunnel Sahlin, Hothouse, 2025.
4. Per B. Sundberg, Object with Hole, Fabula.
5. Ulla Forsell, Fylla på.
6. Fredrik Nielsen, Another Excuse 2023.
Utgivningsdatum: 9 januari 2025
Motiv: Verk av åtta nutida glaskonstnärer: Frida Fjellman, Ulla Forsell, Åsa Jungnelius, Simon Klenell, Fredrik Nielsen, Rasmus Nossbring, Gunnel Sahlin, Per B. Sundberg.
Designer: Daniel Bjugård
Foto: Jonas Lindström/Orrefors Kosta Boda, Linn Ahlgren/Nationalmuseum, Björn Petrén/CFHILL, Pelle Bergström/Galleri Glas, Emma Engkvist/Orrefors Kosta Boda samt Sander Copier/Orrefors Kosta Boda
Glaskonst säljs i häfte om fem frimärken med fem motiv, och i rulle om 100 frimärken (1 motiv, valör inrikes brev)
Frimärkena har tagits fram för utrikesporto, men är även giltiga för att skicka brev inom Sverige.
Visa alla artiklar inom Konst/Utställning