Konst / Utställning

Hur ser en Gunnel ut?

Rossana Mercado-Rojas och Valeria Montti Colque
Curator: Ashik Zaman
Gunnel & Anita
Bas Konsthall 2022.09.17 – 2022.11.12

Konstnärsduon Rossana Mercado-Rojas och Valeria Montti Colque om fördomar, värdet av ett namn och att hylla livet genom familjen.

Jag har en vän som kallar sig Christina när hon behöver vara lite extra ordningsam på ett stoppa-huvud-i-sanden-och-gör-ditt-jobb-vis. Hon föreställer sig en äldre, prydlig kvinna som jobbar som exempelvis vd-assistent. Christinas budord stavas noggrannhet och alter egot rycker in när det känns för jobbigt att erkänna denna något ansträngda sida hos sig själv. Min vän råder alla att ha denna rediga kvinna – som egentligen är en sann dröm att arbeta med – med sig för eventuella tillfällen då hon behöver rycka in. Namnet behöver, på grund av personlighetens handlingskraft, ha ett visst schvung, och för mig föreslog hon namnen Yvonne, Viveka eller Anita.  

Namn bär onekligen på olika innebörder för olika personer. I utställningen Gunnel & Anita, curerad av Ashik Zaman på nya Bas Konsthall i Barkaby, behandlar konstnärsduon Rossana Mercado-Rojas och Valeria Montti Colque bland annat frågan om namn och vilken betydelse ett namn kan ha för bäraren. 

– Mitt förstanamn är egentligen Gunnel, vilket jag fick efter en familjevän som tidigt hjälpte min familj efter flytten hit. Det visade sig att Rossanas föräldrars smeknamn för henne sedan hon var liten är Anita. Det är två namn som man antagligen inte föreställer sig bärs av personer som ser ut som jag och Rossana. Det är också lite föråldrade namn, så det finns en humoristisk prägel i titeln – men det som är intressant är hur titeln får en av att tänka på fördomar och förutfattade meningar om identitet. I dagens multikulturella Sverige borde man knappast ta för givet att en Sven är blond och blåögd, men tesen är att det fortfarande kommer att hända, säger Valeria Montti Colque.

”Det är två namn som man antagligen inte föreställer sig bärs av personer som ser ut som jag och Rossana. Det är också lite föråldrade namn, så det finns en humoristisk prägel i titeln – men det som är intressant är hur titeln får en att tänka på fördomar och förutfattade meningar om identitet.”

Valeria Montti Colque

Att det statistiskt sett är lättare att få till exempel jobb i Sverige med ett svenskklingande namn, är tyvärr ingen överraskande fakta.

–  Vid ett tillfälle skämtade vi om hur det vore om jag i mitt konstnärskap går under namnet Rossana Mercado-Rojas, men i andra sammanhang under mitt smeknamn och min partners efternamn: Anita Holmström. Utställningstiteln Gunnel & Anita är tänkt att vara överraskande och får förhoppningsvis folk att tänka till och reagera kring fördomar, förklarar Mercado-Rojas.

I utställningen behandlar ni även överlappande frågor som bakgrund och identitet. Hur har ni närmat er dessa ämnen konstnärligt?
– Jag har arbetat med teman om bakgrund och identitet i mitt konstnärskap – så mycket att de känns ständigt närvarande. Ett exempel är ett specifikt nytt verk i utställningen som har formen av ett jättelikt draperi. Det är en spegel både gentemot dåtid och nutid genom våra personliga familjearkiv, där geografiska förflyttningar utgör en del. På en bild ser man min pappa när han först anlände till Sverige, på andra bilder när Rossanas mor- och farföräldrar gifter sig. Vi behandlar utställningshallen som ett hem och bjuder in besökarna att del av personliga minnen och föremål som kan hittas i ett hem, säger Montti Colque.

Rossana Mercado-Rojas tillägger att de båda arbetar mycket med att återskapa bilden av sina bakgrunder genom den personliga sfären, i stället för att tala om bakgrund utifrån ett allmängiltigare perspektiv.

– Våra familjer förekommer därför ofta i våra verk. Utställningen är en hyllning till livet genom familjen.

Berätta om några av de verk som vi kommer att få se.
– Jag har alltid drömt om att få arbeta med fontäner och vatten, så i utställningen har jag och Rosanna arbetat med att göra en fontän som är utsmyckad med keramiska objekt och skulpturer. Vi föreställde oss fontänen som en central plats som samlar folk i det offentliga rummet. Den kommer att vara en tydlig nod i utställningen och representerar genom vattnet livets essens, säger Valeria Montti Colque.

Vad vill ni förmedla till besökaren? 
–  Home is where the heart is! Det är ett budskap som genomsyrar utställningen både bildligt och bokstavligt. Jag och Valeria tar alltid med oss vårt hem vart än vi går. Är vi i ateljén är det vårt hem. Nu verkar vi i konsthallen och då gör vi det till vårt hem, med allt vad det kan betyda. Bas konsthall är en kommunal konsthall vilket innebär att det är folkets plats – en plats som tillhör alla. Det känns viktigt att komma ihåg, avslutar Rossana Mercado-Rojas.

Karolina Modig


Samtliga bilder är från utställningen Gunnel & Anita på Bas Konsthall. Courtesy konstnärerna och Bas konsthall.

Visa alla artiklar inom Konst / Utställning