Konst / Inspiration

Salad Hilowle skriver om mormor

Konstnären Salad Hilowles författardebut Halima om de sina är en berättelse om en mormor och en röst från en tyst generation – ett dagboksalbum som öppnar upp en stor värld.

Så började det snöa, inte särskilt mycket men stilla och jämnt. Snön ger alltid ett lugn över Ålidhem, nästan ett sövande ljud. Då jag är orolig eller på något sätt ledsen brukar jag stilla mitt springande hjärta med minnen från barndomens värld. Det gjorde jag ikväll när jag sökte mig tillbaka till trädet i Somalia.”

Den 10 november släpptes konstnären, filmskaparen och numera författaren Salad Hilowles bok Halima om de sina. I boken skriver en mormor om sig själv och sitt liv för sina barn och barnbarn.

– Jag har varit inspirerad av fotografen, filmaren och författaren Sune Jonsson, som skrev Byn med det blå huset 1959. Det är en folklyrisk bok om folk som han själv inte känner till, där han berättar om sina grannar i en liten by i Umeå. Jag var själv där på residence för ett tag sedan, och under vistelsetiden är det tänkt att man också ska jobba lite med honom. När jag tittade i Jonssons arkiv fastnade jag för Byn med det blå huset, där han berättar om människor som man så sällan hör om. Han använder sig av dokumentärfiktion, en författartradition som jag kände att jag själv ville bli del av, och jag började fundera över om det inte hade varit intressant att berätta om en 80-årig somalisk mormor? Det är en generation som generellt är väldigt tyst; förutom en handfull kulturutövare är det inte många som har berättat något om sin uppväxt och sitt liv.


”Boken är som ett dagboksalbum, fragmentarisk. Det är mitt sätt berätta om likheten mellan Ålidhem och Mogadishu, genom min mormors historia.”

Salad Hilowle


 Salad Hilowle började prata med sin mormor: om hennes liv, om hur hon träffade hans morfar, om Somalia och Sverige – om de stora skillnaderna men också om de likheter som finns.

Ålidhem är för kallt ikväll. Mina vänner är ett till fem år bort. När jag tänker på att de är några år bort tänker jag på ålderdomshemmet. I Somalia tar vi hand om varandra och spärrar inte in folk, Jag har sett alltför många vänner låsas in. Min granne Nelly brukade tjata om att hon alltid är tre år bort innan de låste in henne.”

– Att vara en mormor, vare sig du är från Somalia, Sverige, Filippinerna eller Japan, handlar mycket om att vara till för sin familj. Vi pratade om hur det är att bli äldre och bortglömd, men också om att komma till Sverige 1988, och om Somalias arkiv.  

Texterna i boken är korta och den är rikt illustrerad med fotografier tagna av framför allt Salad Hilowle och hans familj. Det är en bok om att längta hem, om att längta till en svunnen tid men ändå känna att man skapat nytt hem med sina nära och kära.  

– Boken är som ett dagboksalbum, fragmentarisk. Det är mitt sätt berätta om likheten mellan Ålidhem och Mogadishu, genom min mormors historia.

Nomadlivet blir alltid glömt. Alla historier det inte finns några ord för. Det är fortfarande för tidigt att få någon att förstå. Det finns en värld där. Den är inte gjord av oro. Vi ska aldrig bli bortglömda.”

Alla citat är från boken Halima om de sina av Salad Hilowle. Boken ges ut på Volante förlag.


Karolina Modig


Bild 1, 4, 5, 6 är från boken Halima om de sina, Salad Hilowle, 2022. Författarporträtt: Louise Helmfrid.

Visa alla artiklar inom Konst / Inspiration