Keiken, Angel Yôkai Atâ / Angel Arcade, 2023. Courtesy HAM, Helsinki Biennal och Kirsi Halkola

Konst / Utflykt

Art Notes besöker: Helsingforsbiennalen

Helsingforsbiennalen
Nya riktningar kan uppstå
Curator: Joasia Krysa
Skanslandet, HAM, runt om i Helsingfors
2023.06.11–2023.09.17

Helsingforsbiennalen arrangeras dels på fastlandet och dels på en lummig ö i den finska skärgården – ett vinnande upplägg som spelar fint mot temat Nya riktningar kan uppstå.

Solen går i moln och vinden friskar i på kajen vid marknadsplatsen i Helsingfors, men nere i den lilla båten som tar oss över till Skanslandet är det varmt. Småpratet mellan besökarna börjar redan innan vi lämnat hamnen – biennalens succédebut 2021 har skapat ett stort internationellt intresse och journalister från hela Europa har kommit för att uppleva vad som av bland annat Time Out utnämndes till Europas coolaste konsthändelse. Efter 15 minuter stiger vi i land på det tidigare militärområde som numera det mest mångsidiga natur- och rekreationsområdet i Helsingfors skärgård. Det här är alltså också en av Helsingforsbiennalens två huvudscener, där ett femtontal konstverk placerats i grönskan och i de gamla krutkällarna.

Det är en naturskön miljö att vandra runt i och, visar det sig, en perfekt plats för en konstbiennal. Historien gör sig hela tiden påmind, den vackra omgivningen är inbäddad i gamla tiders strider, skyltar påminner om att minor kan ännu gömma sig i de förföriskt lummiga snåren. Det kopplar också på olika sätt till biennalens verk och tema: Nya riktningar kan uppstå, på engelska New Beginnings May Emerge.

Det är ett tema som känns igen. Moderna Museet Malmös nyligen avslutade utställning Skymningsland beskrevs med orden: ”Kanske befinner vi oss just nu på en otrygg plats, men denna plats föder också idéer och drömmar om andra möjliga världar.” Ralph Rugoff, konstnärlig ledare för Venedigbiennalens huvudutställning May You Live in Interesting Times 2019, uttryckte då: ” … in an indirect fashion, perhaps art can be a kind of guide for how to live and think in ‘interesting times’.” Frågorna har dykt upp och dyker upp i olika former i utställningar runt om i världen: Hur kan vi föreställa oss ett liv som funkar utifrån de utmaningar som väntar? Hur ser det livet ut, vad innebär det för förändringar, vad kan vi behöva ge upp, vilka utmaningar finns och vilka möjligheter? Hur ska vi navigera i politiska konflikter och hantera teknologins effekter. Kan vi sammanföra världar – teknologiska såväl som fysiska, mänskliga, urbana och naturliga – på sätt som vi inte tidigare föreställt oss?


”Det är en naturskön miljö att vandra runt i och, visar det sig, en perfekt plats för en konstbiennal. Historien gör sig hela tiden påmind, den vackra omgivningen är inbäddad i gamla tiders strider, skyltar påminner om att minor kan ännu gömma sig i de förföriskt lummiga snåren. Detta kopplar också på olika sätt till biennalens tema: Nya riktningar kan uppstå.”


Årets biennal visar ett trettiotal konstnärer och många av verken för en dialog med Skanslandets miljö och ekosystem. Litauiska Emilija Škarnulytės videverk Hypoxia är inspirerat av Östersjön och tar sig an frågor som utrotning, djuphavsgruvor och kartläggning av havet ur en framtida arkeologs tänkta perspektiv. Adrián Villar Rojas visar skulpturverk från serien The End of Imagination (2023), fästa vid träd, stenar och byggnader runt om på ön. Verken är inspirerade av den argentinska hornero-fågeln som anpassar sina bon till människobyggda omgivningar. Konstnären Lotta Petronella har tillsammans med köksmästaren Sami Tallberg och musikern Lau Nau skapat ett verk som omfattar helande, sång och näringsintag, där poesi, broderi och fjärilar står i centrum. Keikens vackra Angel Arcade står i form av ett litet andehus vid vattnet och fungerar med sin glimrande interiör som en portal mot en fiktiv värld, mellan Skanslandet och en metaverse.

Bakom andra personliga favoriter finns iransk-finska konstnären och forskaren Sepideh Rahaas videoinstallation Songs to Earth, Songs to Seeds (Sånger till jorden, Sånger till riskornen); spanska forskaren och konstnären Asunción Molinos Gordos ¡Cuánto río allá arriba!, där vackra vattenurnor stolt understryker vattnet betydelse för social frid, och samiska Matti Aikios videoverk Oikos, som bygger på Aikios samiska bakgrund och tar upp konflikter kring användning av naturresurser, naturvård och människans relationer med andra levande varelser.

Videoverken är många och gör sig onekligen bra i de mörka stenvalven. Både de och andra verk kan kräva lite tid och reflektion och man kan tjäna på att kliva iland på ön med viss känslighet i kroppen. Ha sinnet öppet för små, mer subtila signaler – för poesi och broderi, för inläsning, lyssning och eftertanke. Då rimmar också upplevelsen särskilt fint med biennalens titel, som är tagen från antropologen Anna Lowenhaupt Tsings tankar om att uppmärksamma själva ”konsten att lägga märke till små eller helt osynliga detaljer”.

Ett antal av biennalens verk är placerade runt om i stan, flera på Helsingfors stads konstmuseum HAM. Här är verken större, de breder ut sig och tar plats i museisalarna. Jag fastnar länge framför konstnären, odlaren, yogaläraren och doulan Tabita Rezaires Deep Down Tidal. Det kretsar kring data som finns lagrad i havet och sätter de teknologiska informationssystem som vi placerat under ytan i relation till kolonialismens bestialiska kryssande över världshaven. ”Cyberspace is not in the sky, it lies on the water, in submarine fiber cables”, uttrycks det bland annat i filmen – men också ”praise and gratitude to the water.” Här blir omfattande, inte alltid uppenbara effekter av digital utveckling och politisk apati tydlig, och historien blir återigen besvärande närvarande i nutiden. Precis som på ön väcks funderingar kring hur vi ska kunna lära oss undvika att återupprepa historiens misstag.

Vattnet är för övrigt en stark gemensam nämnare, både för besökarens upplevelse och för många av verken, som visar ömsom på människans förgörelse och ömsom på möjlig återuppbyggnad. Ett angeläget uppmärksammande på de nya riktningar som skulle kunna uppstå, både i det stora och det lilla.

Karolina Modig


Mer under Helsingforsbiennalen:

Koreografen Sonya Lindfors nya samarbetsprojekt, eventet common moves äger rum på olika platser runt om i Helsingfors och fokuserar på frågor om representation och maktstrukturer, svarthet och kroppspolitik, möjliga framtider och drömmen om avkolonisering.

Golden Snail Opera (Gyllene snäckoperan, 2017) spelas med liveartister i juni och augusti på centralbiblioteket Ode. Verket kretsar kring odlingen av äppelsnäckor, som är risböndernas värsta fiende över hela Asien. Traditionellt har snäckorna utrotats med gifter men nu plockar en ny generation bönder dem för hand och försöker få så mycket information om dem som möjligt, så att risodlingarna kan bidra till den biologiska mångfalden.

Forskargruppen för Critical Environmental Data har tagit fram en sexdelad Ljudguide till stadens natur som kan upplevas på olika håll i Helsingfors och online. 

Museum of Impossible Forms anordnar en föreläsningsserie på kulturcentret Stoa, samt en sommarskola med kvällsföreläsningar och samtal öppna för allmänheten.

Studerande på Aalto-universitetets masterprogram ViCCA (Visual Cultures, Curating and Contemporary Art) anordnar en serie evenemang som tar upp biennalens teman.


Före och efter konsten:

Fika: Salutorget
En nybakad sockermunk med kaffe på Salutorget är en genuin gammal Helsingfors-tradition. Hit har till och med president Niinistö tagit sin franska kollega Emmanuel Macron när han var på besök.

Lunch: Gamla Saluhallen, Södra kajen 125
Här kan man handla finska specialiteter som sikrom och rökt renkött eller äta lunch på plats. Testa Story Restaurant och deras krämiga laxsoppa med rågbröd.

Middag: Nolla, Fredrikinkatu 22
Nolla är en av de första zero waste-restaurangerna i världen och rätterna lagas på lokala och ekologiska, säsongsbetonade råvaror. På drinklistan finns kvalitetsviner från små producenter och hantverksöl som bryggs i restaurangens eget mikrobryggeri.

Bastu: Löylu
En av Finlands mest välkända bastur är ritad av Ville Hara och Anu Puustinen från  Avato. Ligger nere vid hamnen i Helsingfors och rymmer tre vedeldade bastur samt en utomhuspool, spaområde och restaurang.


1. Emilija Škarnulytė, Hypoxia, 2023. Courtesy HAM, Helsinki Biennal och Kirsi Halkola
2. Adrián Villar Rojas, från serien The End of Imagination, 2023. Courtesy HAM, Helsinki Biennal och Viljami Annanolli
3. Lotta Petronella, Sami Tallberg och Lau Nau, Materia Medica of Islands, 2023. Courtesy HAM, Helsinki Biennal och Sonja Hyytiänen
4. Keiken, Angel Yôkai Atâ / Angel Arcade, 2023. Courtesy HAM, Helsinki Biennal och Kirsi Halkola
5. Sepideh Rahaa, Songs to Earth, Songs to Seeds (Sånger till jorden, Sånger till riskornen). Courtesy HAM, Helsinki Biennal och Kirsi Halkola
6. Asunción Molinos Gordo ¡Cuánto río allá arriba!, 2023. Courtesy HAM, Helsinki Biennal och Sonja Hyytiänen
7. Matti Aikio, Oikos, 2023. Courtesy HAM, Helsinki Biennal och Kirsi Halkola
8. Tabita Rezaire, Deep Down Tidal, 2017. Courtesy HAM, Helsinki Biennal och Kirsi Halkola

Visa alla artiklar inom Konst / Utflykt