Installationsbild I staden växer ett fält, Malmö Konsthall 2022. Foto: Helene Toresdotter

Konst / Utställning

Energi och solidaritet på Malmö Konsthall

I staden växer ett fält
Curatorer: Emily Fahlén, Asrin Haidari, Elena Tzotzi och Mats Stjernstedt.
Malmö Konsthall
2022.10.01 – 2023.01.15

Utställningen I staden växer ett fält samlar 50 Malmöbaserade konstnärer i en myllrande mix som spänner över både konstnärliga uttryck och generationer.

50 Malmöbaserade konstnärer, vars åldrar spänner över generationer, utgör utställningen I staden växer ett fält på Malmö Konsthall. Det är en av konsthallens största utställningar de senaste åren, och den myllrar av de många uttryck som speglar dels konstens mångfald, dels den samverkan som är en grundsten på stadens konstscen. I Malmö vimlar det inte av etablerade gallerier, men konst skapas och visas ändå – i ateljékollektiv och konstnärsdrivna utställningsrum. Det finns en bredd av småskaliga konstinitiativ som utmärker staden även internationellt.

Johan Nahojs verk ON HOLD lyfter just denna sammanhållning och solidaritet. Verket visar 23 av de 50 konstnärer som presenteras i utställningen, på lika många hyllor, eller ”scener”, som Nahoj har byggt för varje enskild konstnär.

”Bland deltagarna finns en gemensam inställning till konsten som något oumbärligt. Många har erfarit både framgång och tysta passager under tidens gång, men arbetet med konsten har hela tiden fortgått”, säger curatorerna bakom utställningen: Emily Fahlén, Asrin Haidari, Elena Tzotzi och Mats Stjernstedt.

Vernissagefesten arrangerades av organisationen Helamalmö, som verkar för social rättvisa och hållbarhet med särskilt fokus på barn och unga. Och det var som att nästan hela Malmö var på plats: ryktet säger 2 400 personer och publiksuccé.   


”Utställningen befolkas av mödrar, fäder, demoner, änglar och autonoma kamrater. Det sakrala är närvarande och det är också döden. Med hjälp av omsorgsfull materia uppstår förbindelser i en blågrön rymd.”


Uttrycken i I staden växer ett fält växlar mellan måleri, skulptur, fotografi, installationer, konceptuella uttryck och verk med politiska och sociala förtecken.

Här finns konstnärer som Sigrid Holmwood, som själv odlar växter till pigment. För de verk hon visar här, som handlar om Malmös häxprocesser under 1500-talet, har hon bland annant färgat vepor med krapprot, en växt som dåtidens kloka gummor använde för att framkalla missfall. 

Carola Grahn, född i Jokkmokk, visar en trädinstallation. ”Träden minns, ser och hör och ropar outtröttligt det vi inte låtsas om, eller det vi kanske har glömt.”, säger hon om verket Vidderna ropa, Trollpilen. Det består av en döende trollpil och är en reflektion över bruket av skog och natur, samt hierarkier kulturer emellan. ”Genom trädet ljuder en komposition av röster och läten som markerar samernas närvaro; en sorgsen jojk, hundskall och renbjällror som skramlar.”

Samaneh Roghani demonstrerar i sitt verk Perpetual Ultimatum parallellt med kvinnorna hemlandet Iran. Verket undersöker hur kvinnor genom aktivism kämpar för rättigheten till sina kroppar, jämlikhet och frihet.

”Utställningen befolkas av mödrar, fäder, demoner, änglar och autonoma kamrater. Det sakrala är närvarande och det är också döden. Med hjälp av omsorgsfull materia uppstår förbindelser i en blågrön rymd”, beskriver curatorsteamet – som består av Malmö Konsthalls chef Mats Stjerstedt, samt Emily Fahlén, Asrin Haidari, Elena Tzotzi – utställningen. De sammanfattar:

”En gemensam polyfoni av uttryck, röster och erfarenheter förmedlar en stark tro på konsten och en vilja att dela den vidare”.

Karolina Modig


Medverkande konstnärer:

Anna Andersson, Marianne Andersson Embäck, Sergio Augusto, Kah Bee Chow, Anita Christoffersson, Lars Embäck, Zardasht Faraj, Carola Grahn, Astrid Göransson, Sigrid Holmwood, Bo Hylander, Torsten Hylander, Andreas Johansson, Cia Kanthi, Tamara de Laval, LealVeileby, Iman Mohammed, Johan Nahoj, Mariella Otto, Rasmus Ramö Streith, Samaneh Roghani, Julia Selin, Magnus Thierfelder Tzotzis, Jonelle Twum, Thale Vangen, Charlotte Walentin, Amin Zouiten, Jon Åkerlind.

I Johan Nahojs verk ON HOLD medverkar:

Kah Bee Chow, Petter Dahlström Persson, Nils Ekman, Mattias Eliasson, Ingrid Furre, Helen Haskakis, Ingvild Hovland Kaldal, Ingela Ihrman, EB Itso, Gabriel Karlsson, Johan F Karlsson, Ellinor Lager, Youngjae Lih, Ariadna Mangrané, Marcus Matt, Jennifer Myerscough, David Nilson, Olof Nimar, Joana Pereira, Jennifer Sameland, Joakim Sandqvist, Selma Sjöstedt och Matti Sumari.


Marianne Andersson Embäck, Autonoma kamrater II, 2014.

Ingvild Hovland Kaldal, These pseudo-cats are such perfect imitations, 2017. Del av/Part of Johan Nahojs ON HOLD, 2022. Foto: Helene Toresdotter

1. Charlotte Walentin, Will-o´-the-Wisp 2 & 3, 2021. Installationsbild från I staden växer ett fält, Malmö Konsthall 2022. Foto: Helene Toresdotter.
2. Kah Bee Chow, Bottom Arrangement (Top), 2021–2022. Installationsbild från
I staden växer ett fält, Malmö Konsthall 2022. Foto: Helene Toresdotter
3. Jennifer Sameland, Dumpad på nyårsafton, 2018-2019. Foto: Andreas Larsson
4. Samaneh Roghani, Perpetual Ultimatum, 2022.
5. Mattias Eliasson, Visitants, 2022. Del av of Johan Nahojs ON HOLD, 2022. Foto: Helene Toresdotter
6.
Torsten Hylander, Utan titel, 2012–2022. Foto: Helene Toresdotter.
7. I staden växer ett fält, installationsbild, Malmö Konsthall 2022. Foto: Helene Toresdotter.
8. I staden växer ett fält, installationsbild, Malmö Konsthall 2022. Foto: Helene Toresdotter

Visa alla artiklar inom Konst / Utställning