Konst / Utställning
Julens utställningar
Ta vara på långhelgerna och se utställningen du inte hunnit se eller kanske inte visste fanns. Vi listar tio utställningar på nio platser i Sverige och en bit söderut, som är värda både en omväg och en skippad lussekatt.
Bill Nasogaluak, Sedna Caught in Jellyfish, 2014. Från utställningen Röster från Arktis. Courtesy: konstnären och Konstmuseet i Norr.
KIRUNA
Konstmuseet i Norr
Stadshustorget 1
Röster från Arktis, t.om 8 januari
På Konstmuseet i Norr får vi möta inuitisk samtidskonst som ger ett nytt perspektiv på klimatförändringarnas konsekvenser. I utställningen Röster från Arktis medverkar 20 konstnärer från arktiska Kanada och från Grönland, som i sin konst speglar de speciella levnadsvillkor som råder i Arktis. Genom verken märks en röd tråd av oro över pågående förändringar i klimat och miljö.
Carin Ellberg, gåendes längs stranden, 2020–2021 © Carin Ellberg.
SKÄRHAMN
Nordiska Akvarellmuseet
Södra Hamnen 6
Carin Ellberg, Det kan vara något som havet lägger upp framför mina fötter, t.om 29 januari
I utställningen Det kan vara något som havet lägger upp framför mina fötter visar konstnären Carin Ellberg upp sina senaste akvareller, skulpturala objekt samt ett par äldre verk. Några verk har skapats speciellt för utställningen och visas för allra första gången. Ellberg, som Art Notes träffade för en intervju tidigare i höstas och vars stil känns igen på en ofta mjuk färgpalett och linjer som slingrar sig som ornament genom målningarna, skapar även skulpturala objekt som blir som tredimensionella förlängningar av bildernas detaljer. Bland motiven återkommer fantasifulla former som påminner om snäckor, maneter, bläckfiskar och sjögräs – sådant som mycket väl skulle kunna spolas ut på en strand.
Sigrid Sandström, Janus (Swoon), 2022. Courtesy: konstnären och Vandalorum
VÄRNAMO
Vandalorum
Skulpturvägen 2
Sigrid Sandström, Under tiden, t.om 10 april
Sigrid Sandström är utöver konstnär även verksam som professor vid Bildkonstakademin vid Konstuniversitetet i Helsingfors. Till Under tiden har hon för första gången skapat verk på duk som är tänkta att upplevas från både fram- och baksidan. Fritt hängande i rummet intar de monumentala målningarna museets största lada. I utställningen visas även två grupper av målningar från det senaste året.
Kåre Henriksson, från utställningen Att bygga bilder.
ÖSTERSUND
Jamtli
Museiplan 2
Kåre Henriksson, Att bygga bilder, t.om 31 augusti
På Jamtli museum visas en minnesutställning med konstnären Kåre Henriksson, av många beskriven som Jämtlands största konstnär. Kåre Henriksson föddes i Östersund 1957 och gick bort i december 2021. I samarbete med Kåre Henrikssons familj och vänner har Jamtli satt samman en utställning med målningar, teckningar, grafiska blad och texter om att vara konstnär.
Eric Magassa, The Lost Series, Sao Paulo, 2019. Courtesy: konstnären och Göteborgs konstmuseum.
GÖTEBORG
Göteborgs konstmuseum
Götaplatsen 6
Eric Magassa och Jelizaveta Suska, Stenastiftelsens kulturstipendium 2022, t.om 12 februari
Konstnärerna Eric Magassa och Jelizaveta Suska är 2022 års mottagare av Stenastiftelsens kulturstipendium inom bild och form, och nu visar de sina verk – vissa av dem helt nya – i en gemensam utställning på Göteborgs konstmuseum. Magassa intresserar sig för människans sätt att vara i världen och att äga sin historia, och utforskar teman som förlust av identitet, språk och kultur, samt erfarenheter av urbanitet och exil. Suska använder sten, plastmaterial, guld och bärnsten till att forma fantasieggande smycken, som leder tankarna till meteoriter eller arkeologiska fynd.
Kari Kola, Cool Hill, foto Hendrik Zeitler.
Daniel Nilsson, från utställningen Hemmakontor.
BORÅS
Borås konstmuseum
Kulturhuset, P A Halls Terrass
Borås Bright Art, Internationell ljuskonst i stadsrummet och på Borås Konstmuseum, t.om 23 februari
Årets Lars Tunbjörkpristagare Daniel Nilsson, Hemmakontor, t.om 23 februari
Borås Konstmuseum utforskar ljus- och projektionsbaserad konst i en stor utställning som visas i museet och i stadsrummet. Genom verken undersöks ämnen som hur vi uppfattar vår omvärld, filosofiska föreställningar, naturvetenskapliga fenomen, miljö samt sociala och samhälleliga händelser. Utställningen breder ut sig både inne på museet och på en mängd platser runt om i staden.
På museet visas även 2022 års Tunbjörkpristagare Daniel Nilssons utställning Hemmakontor. Priset hedrar fotografen Lars Tunbjörks minne och uppmärksammar konstnärer som verkar i hans anda. Under pandemin dokumenterade bildjournalisten Daniel Nilsson hur gränsen mellan arbetsliv och privatliv försvann. Serien Hemmakontor beskrivs som ett tidsdokument som med värme och humor skildrar en av de mest dramatiska perioderna i modern tid. Hemmakontor utsågs till Årets Vardagslivsreportage 2021 i Årets bild och har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands.
Otto Dix, Porträtt av journalisten Sylvia von Harden, 1926. Foto: Scala, Florens © Otto Dix / Visda.
HUMLEBAECK
Louisiana
Gl Strandvej 13
Det kolde øje. Tyskland i 1920’erne, t.om 27 februari
I danska Louisianas stora utställning Det kolde øje. Tyskland i 1920’erne har man samlat drygt 600 verk som spänner över måleri, fotografi, arkitektur, design, film och scenkonst från Weimarrepubliken i Tyskland (1918–33) – en turbulent och polariserad period där framtidstro och frigörelse blandades med ekonomisk kris och sociopolitisk oro. Här kan man hitta överraskande tydliga likheter med vår egen tid, bland teman som vandrar från nattklubbsliv, promiskuitet och prostitution, till arbetarklassens svåra arbetsvillkor, kvinnornas nya roll i samhället och överklassens dekadenta livsstil.
Henri Matisse, The Red Studio, 1911. Courtesy: Mrs. Simon Guggenheim Fund, The Museum of Modern Art, New York. © Succession H. Matisse/VISDA 2022
KÖPENHAMN
Statens museum for kunst, SMK
Sølvgade 48–50
Matisse: The Red Studio, t.om 26 februari
Superstjärnekonstnären Henri Matisses mästerverk L’atelier rouge, eller The red studio, hänger till vardags bredvid Picassos Les Demoiselles d'Avignon på MoMA i New York. Men just nu befinner sig tavlan, som på danska heter Det røde atelier, på Statens Museum for kunst, SMK, i Köpenhamn. Interiören föreställer konstnärens ateljé med alla de objekt och konstverk som fanns i däri. Till den pågående utställningen har curatorerna, MoMAs Ann Temkin och SMK:s Dorthe Aagesen, spårat upp de verk som avbildas i tavlan och placerat dem i utställningssalen ungefär så som de syns i målningen. Ett underbart och ambitiöst grepp som inte får missas.
Sara Eriksson, En vetsaga om metamorfosen, 2022, och Simon Wadsted, Vårbrytning, 2021. Foto: Jean-Baptiste Béranger, courtesy: Bonniers Konsthall.
STOCKHOLM
Bonniers Konsthall
Torsgatan 19
Sara Ekholm Eriksson och Simon Wadsted, Maria Bonnier Dahlins Stiftelses Stipendiater 2022, t.om 15 januari
Varje år delar Maria Bonnier Dahlins Stiftelse ut stipendier till unga svenska konstnärer för att stödja deras arbete. Stipendiater 2022 är Sara Ekholm Eriksson och Simon Wadsted, som nu ställer ut sina verk i en gemensam utställning som breder ut sig i konsthallen. Eriksson och Wadsted har båda nyss gått ut Kungliga konsthögskolan och kompletterar varandras konstnärsskap oerhört fint. Medan Eriksson skapar skulpturinstallationer i sten, lera, glas och vatten med kopplingar till naturen, ekosystem och geologi, målar Wadsted vardagsting, interiörer och stadsrum som skapar en känsla av att något dramatiskt ska hända, eller kanske redan har hänt.
Visa alla artiklar inom Konst / Utställning