Konst / Utställning

Julens utställningar

Ta vara på långhelgerna och se utställningen du inte hunnit se eller kanske inte visste fanns. Vi listar tio utställningar på lika många platser i Sverige och en bit söderut som är värda både en omväg och en skippad lussebulle.


Detalj från Britta Marakatt-Labba, Historjá, 2003–2007 © Britta Marakatt-Labba / BONO

KIRUNA
KIN Museum
Stadshustorget 1

Britta Marakatt-Labba, I stjärnornas fotspår – Britta Marakatt-Labbas broderade världar, t.om 16 mars 2025

Med sina broderade berättelser har Britta Marakatt-Labba fört ut samernas historia och deras kamp för marken och kulturen i konstvärlden – med betoning på världen. De senaste åren har hon synts på de största institutionerna i Norden såväl som på betydelsefulla internationella biennaler och utställningar, däribland documenta 14 2017 och Venedigbiennalen 2022.

Utställningen I stjärnornas fotspår – Britta Marakatt-Labbas broderade världar är konstnärens största retrospektiv i såväl Sápmi som Sverige. Här visas över 70 verk, skapade under 50 års tid, där hon genom broderi, applikation, infärgning och obehandlat tyg väver samman personliga erfarenheter från livet i norr med den allt mer akuta klimatkrisen.


Christine Ödlund, Fyra dimensioner av ett träsk, 2023. Firestorm Foundation

SKÄRHAMN
Nordiska Akvarellmuseet
Södra Hamnen 6

Christine Ödlund, This Garden and its Spirits, t.om 2 februari

I Christine Ödlunds fascinerande akvarellkompositioner möts både det figurativa och abstrakta, det vetenskapliga och esoteriska. Ibland påminner verken om skolans botaniska planscher, ibland om gåtfulla landskap, alkemiska formler eller färgmönster.

Christine Ödlund är utbildad vid The Electronic Music Studio (EMS), vid Kungl. Konsthögskolan och vid Konstfack i Stockholm, vilket märks i verken där ljud mixas med bild – men även med natur och kultur, fysik och metafysik. Ödlund har målat bilder av ljus, spelat musik för nässlor och orkidéer och avlyssnat ormbunkarnas röster. I videoverk har hon registrerat den pågående aktiviteten i en kompost och hennes målningar, skulpturer och videoverk påminner om att naturen är ett kretslopp.

Ödlund har sedan många år tillbaka ställt ut både i Sverige och internationellt, och är sedan 2019 ledamot i Konstakademien.


Utställningsvy Gränsland, Vandalorum. Foto: Patrik Lindell / Vandalorum.

VÄRNAMO
Vandalorum
Skulpturvägen 2

Kustaa Saksi, Gränsland, t.om 11 maj

När Art Notes besökte Helsingfors i juni 2023 pågick en stor utställning med Kustaa Saksi på Designmuseum Finland. Vi gick dit och blev betagna av hans storskaliga textila verk, där han förvandlade migrän till slående mönsterkompositioner. Läs om vårt besök här.

Nu är det alltså dags för den svenska publiken att få möta Saksis verk. På Vandalorum i Värdamo skapar de en visuell värld där zoologins och botanikens organiska former möter svindlande geometriska mönster. Här framträder fascinerande platser mellan myt och verklighet, dröm och vakenhet, sans och vansinne.


Eric Magassa, Many hands make light, 2024. Foto: Lena Bergendahl.

MALMÖ
Skånes Konstförening
Bragegatan 15

Samlingsutställning: Transmissions

Curatorerna Tawanda Appiah och Ulrika Flink har fört samman tio konstnärer som förmedlar kopplingar mellan generationer via fotografi, ljud, video, installation, måleri och performance. Utställningen utgår från Black Archives Swedens samling Familjearkivet, som bevarar diasporans liv genom experiment, omsorg och kollektiv aktivering. Familjearkivet lägger fokus på och uppmärksammar olika aspekter av Svart historia såväl som nutid, som tenderar att ses förbi i offentliga arkiv.

Medverkande konstnärer: Ikram Abdulkadir, James Barnor, Theresa Traore Dahlberg, Nolan Oswald Dennis, Lydia Östberg Diakité, Makda Embaie, Manju Jatta, Linda Lamignan, Eric Magassa och Luvuyo Equiano Nyawose.


Astrid Göransson och Augusta Strömberg, från utställningen Ibland känt mig som om hjärtat vore tomt, 2024. Courtesy: Bror Hjorts hus.

UPPSALA
Bror Hjorts Hus
Norbyvägen 26

Astrid Göransson möter Augusta Strömberg,
Ibland känt mig som om hjärtat vore tomt, t.om 26 januari

I Bror Hjorts hus i Uppsala möts konstnärerna Astrid Göransson (f. 1956) och Augusta Strömberg (1866–1954). Strömbergs målningar kommer från tiden hon var inskriven på Uppsala Hospital och visas tillsammans med nya arbeten av Göransson.

Astrid Göransson, som tecknar, målar, skulpterar, animerar och filmar, såg Strömbergs målningar första gången 2015. Hon fascinerades omedelbart av Strömbergs konst och liv, som på grund av psykisk ohälsa inte fick kretsa kring den porträttateljé hon öppnade i New York 1896, utan slutade på Beckomberga 1954 efter över femtio års vistelse på olika svenska mentalsjukhus.


Installationsbild Lena Trapp, verk i bild från vänster:  We Call it Home, 2024, Deconstruction of Nothingness, 2024 och Carry Me Home, 2021. Foto: Hossein Sehatlou.

GÖTEBORG
Göteborgs konstmuseum
Götaplatsen 6

Emelie Röndahl och Lena Trapp, Stenastiftelsens kulturstipendium 2024, t.om 6 april

Konstnärerna Emelie Röndahl och Lena Trapp är 2024 års mottagare av Stenastiftelsens kulturstipendium inom bild och form, och visar nu sina verk i en gemensam utställning på Göteborgs konstmuseum.

I ett stämningsmättat, virtuellt rum har Lena Trapp skapat en gigantisk snäckskulptur av modern 3D-teknik, samt ett digitalt videoverk som liksom svämmar ut och över i det fysiska rummet. Producenten och musikern Christopher Berg, som tidigare jobbat med artister som Depeche Mode och Robyn, har här tagit fram ett undervattens-soundtrack till Lena Trapps miljöer och videoverk.

Textilkonstnären Emelie Röndahl utforskar och utmanar traditionell ryateknik. I stället för att klippa bort de överblivna trådarna i ryaväven låter hon dem hänga kvar och bilda ett slags snörvlande, blödande uttryck. Utöver ett tiotal figurativa ryamattor i storformat presenterar Röndahl två rörliga videoverk i utställningen, samt ett nyproducerat självporträtt i rya.


Gunilla Klingberg, Paviljongen, 2024. Foto: Emma Krantz/Skissernas Museum

Gunilla Klingberg, Sergelpaviljongen, Sergels torg, Stockholm, 2021. Foto: Sanna Lindberg.

LUND
Skissernas museum
Finngatan 2

Gunilla Klingberg, VRIDAVÄNDAVIRVLAVÄVA, t.om 20 april

Gunilla Klingberg har som en av Sveriges mest tongivande konstnärer flera storskaliga offentliga gestaltningar bakom sig. Bland de senaste finns två omtalade verk för stadsmiljöer i Stockholm: Virvelvind (2021) för Sergelpaviljongens fasad vid Sergels torg, och Den röda tråden (Katarina) (2025) för entréhallar och vänthall i Nya Slussens bussterminal i Katarinaberget.

Klingberg förankrar projekten i platsens historia och närmiljö samtidigt som hon tar dem in i samtiden med sitt konstnärliga uttryck. I utställningen VRIDAVÄNDAVIRVLAVÄVA presenteras fysiska och digitala förarbeten till projekten, samt nya verk som Klingberg skapat av material som hon har sparat från de konstnärliga processerna med de storskaliga verken.


Sigurdur Gudmundsson, Horizontal Thoughts (Study), 1970–71. Louisiana Museum of Modern Art.

Installationsvy, Havet, Louisiana Museum of Modern Art.

HUMLEBAECK
Louisiana
Gl Strandvej 13

Havet, t.om 27 april

I danska Louisianas stora utställning Havet mixas drömmar och mardrömmar, längtan och ångest, skönhet och skräck. Havet är en upptäcktsresa över och under ytan, där historia och nutid möts i skärningspunkten mellan konst och vetenskap.

Vi vet mer om ytan på Mars än om de hav som täcker mer än 70 procent av vår egen planet. Men ju mer vi dyker ner under ytan, desto mer otroliga saker verkar dyka upp. Och i vår fantasis rike översvämmas vi bokstavligen av bilder, berättelser och fantastiska varelser.

Havet är tänkt som en stor tematisk utställning där myter, historia och nutid smälter samman, och där konst, kultur och vetenskap möts. Utställningen består av tre övergripande teman: Havet mellan konst och vetenskap; Det sublima och mytologiska havet; Det antropocena havet


Käthe Kollwitz, Self Portrait, 1934. Courtesy: Statens Musem for kunst, 2024.

KÖPENHAMN
Statens museum for kunst, SMK
Sølvgade 48–50

Käthe Kollwitz – Mensch, t.om 23 februari

Tyska konstnären Käthe Kollwitz är känd för sina många grafiska verk där hon lyfter fram sociala perspektiv genom en rå och opolerad skildring av människans villkor. Krig, sorg, förtryck, död och fattigdom är återkommande teman i hennes intensiva och konfrontativa verk, men även omsorg, hopp och kärlek.

Kollwitz verkade som konstnär under de fem mest turbulenta decennierna i Tysklands historia: från 1890- till början av 1940-talet. Landet gick från industrialiseringens våldsamma omvälvningar till två traumatiska världskrig. Kollwitz använde sin konst som en röst för dem som led mest och som var mest maktlösa under denna utveckling.

I Käthe Kollwitz – Mensch presenterar SMK Käthe Kollwitzs hela bredd som konstnär: som grafiker, tecknare och skulptör, och ger en inblick i hennes verks sociala, politiska och historiska grundvalar.


Anastasia Savinova, Dialects of the Deep, 2023. © Anastasia Savinova, courtesy: Bonniers Konsthall.

Erik Thörnqvist, Standmaschine I, 2023. Foto: Jean-Baptiste Béranger. Courtesy: Bonniers Konsthall 2024.

STOCKHOLM
Bonniers Konsthall
Torsgatan 19

Anastasia Savinova och Erik Thörnqvist, Maria Bonnier Dahlins Stiftelses Stipendiater 2024, t.om 19 januari

Varje år delar Maria Bonnier Dahlins Stiftelse ut stipendier till unga svenska konstnärer för att stödja deras arbete. Stipendiater 2024 är Anastasia Savinova och Erik Thörnqvist, vars verk nu ställs ut i en gemensam utställning som breder ut sig i konsthallen. Genom sina konstnärskap utforskar de båda människans relation till omvärlden genom skulptur och installation, de delar ett intresse för arkitektur och en fascination för funna objekt men deras uttryck går åt helt olika håll.

De båda konstnärernas verk förbinder det stilla och det katastrofala, det personliga och det politiska, och ger nya perspektiv på vår plats i världen. Kanske lyckas de påminna oss om det ömsesidiga beroendet mellan människan, naturen och de rum vi skapar.

Visa alla artiklar inom Konst / Utställning