Installationsbild, El Royale III, El Royale, Loyal Gallery 2025.

Konst / Utflykt

Art Notes besöker: Los Angeles

Los Angeles: Jenny Danielsson har konsthoppat i LA, besökt Frieze Art Fair, svenska Loyals pampiga El Royale-utställning och en rad andra; imponerats av utbud och ambitioner och mötts av hopp efter katastrofen. Läs hennes guidning till konsten i änglastaden, inklusive matmåsten och survival-tips.

Solen skiner och palmerna vajar. Jag är i Los Angeles under stadens mest hektiska konstvecka. Frieze är navet, den internationella konstmässan som arrangerades här för första gången 2019. I år har man placerat sitt gigantiska tält med rejäla bås, mjuka mattor och fin belysning intill Santa Monica Airport. Allt känns effektivt, polerat och pustat.

Vad kan man förvänta sig av en konstmässa i en världsstad? Är svaret mycket måleri presenterat av några av vår tids viktigaste gallerier, ett och annat spektakulärt konstverk och en rätt tjusig publik så hade Frieze Los Angeles allt. En väl orkestrerad mässa är onekligen ett bra tillfälle för både spekulanter och nyfikna att se mycket och för galleristerna att sälja och träffa nya kunder.  

Los Angeles har alltid en fantastik konstscen, och den lokala konstscenen möter tillresta mässbesökare med otaliga öppningar, specialutställningar och events. Stockholmsgalleriet Loyal intar för tredje gången i ordningen lobbyn på El Royale, ett ovanligt tjusigt lägenhetskomplex i härlig old Hollywood style i ett av stadens allra vackraste områden. Liksom tidigare år presenterades en mix av konstnärer, i stort amerikanska konstnärer som visats även på galleriet i Stockholm.


”På lilla nystartade konstmässan Post-Fair träffar jag Brad Eberhard som för ett par år sedan startade det konstnärsdriva galleriet Alto Beta i Altadena. Han har bott i området länge och hemmet står intakt, men galleriet, som också var hans studio, har brunnit ner till grunden. Fem års arbete gick förlorat. Han berättar att han är mitt uppe i att förstå vad som har hänt.”


Parallellt med Frieze pågår också konstmässan Felix. Ett sextiotal gallerier intar lika många hotellrum på the Roosevelt Hotel i hjärtat av Hollywood. Det är ett kul koncept, men för sjunde gången i ordningen känns det förutsägbart med konst i badrummen. Samtidigt är det hög stämning, massa folk och bara härligt att slå sig ner vid poolen bemålad av den brittiske konstnären David Hockney. 

Los Angeles som stad har inget centrum eller givna parametrar. Man får snoka sig fram och är det konst man är intresserad av är det svårt att inte imponeras. Här finns en del institutioner och enastående gallerier. Många liknar mer konsthallar. På Marian Goodman Gallery presenteras verk av Bruce Nauman som lika gärna kunde tagit plats på vilket stort museum som helst. Utställningen Pasadena Years presenterar video, verk på papper och återskapar installationer han arbetade med under åren han levde i Los Angeles 1969–79.

Ett av Los Angeles mest kända och framgångsrika gallerier är Regen Projects som etablerades i slutet på 1980-talet. När jag är på plats presenteras en utställning med nya verk av Los Angeles konstnären Doug Aitken, samma konstnär som förresten också visar en enorm multimediainstallation på Marciano Foundation. På Regen träder man in i en slags apokalyps där kaktusar står i iskylen och kronhjortar brottas i neon. Det hela är mystiskt och oroväckande och som så ofta på gränsen till kitschigt. Kanske är det detaljerna som gör att det ändå fungerar? Aitken har en enorm känsla för finish och temat undergång ligger olyckligtvis i tiden. När den här texten publiceras har Aitken bytts mot New York-baserade konstnären Georgia Gardner Grays färgflödande oljor och live-performances i utställningen Chrysalis.

Lisson Gallery med säte i London visar skulptur av Kelly Akashi. I mitten står en sfär i glas med blommor. Ett par blad har singlat ner. En skulptur i form av en stor kotte i brons har placerats på en virkad duk. Det är materialkänsligt deluxe och ytterst finstämt. I pressreleasen berättar man att konstnärens hem och studio har brunnit ner.

Det är som känt fler än Akashi som berörts av bränderna. I början av året evakuerades 200 000, 29 dog, 23 000 hektar brann upp och över 1 800 byggnader och bostadshus förstördes. På lilla nystartade konstmässan Post-Fair träffar jag Brad Eberhard som för ett par år sedan startade det konstnärsdriva galleriet Alto Beta i Altadena. Han har bott i området länge och hemmet står intakt, men galleriet, som också var hans studio, har brunnit ner till grunden. Fem års arbete gick förlorat. Han berättar att han är mitt uppe i att förstå vad som har hänt. Samtidigt letar han ny lokal och om allt går som det ska öppnar galleriet snart på ny adress.

Bränderna förstörde mycket och det kommer att ta lång tid innan allt är återställt. Men den övergripande känslan är ändå att det är viktigt att jobba på. Från Frieze har man rapporterat goda försäljningsresultat och många gallerier väljer att donera en del av försäljningsintäkterna till stöd för drabbade. Konstnärer har kunnat ansöka om stöd från nystartade LA Arts Community Relief Fund som samlat in pengar från ett stort antal organisationer och privatpersoner. Det hela arrangerades snabbt och av allt att döma ytterst effektivt. Los Angeles tuffar på. Det är inspirerande.

Jenny Danielsson

Installationsbild, El Royale III, El Royale, Loyal Gallery 2025.


Ta dig runt:
Det är en myt att man måste ha egen bil i Los Angeles. Uber och Lyft är enastående samåkningstjänster, och för den som har mindre pengar och tid går det bussar kors och tvärs över hela staden. En resa kostar $1,75. Antingen köper man sin biljett med cash på bussen eller fixar en reskassa via TAP. Kartappen i telefonen fungerar förresten utmärkt för både busstider och som reseplanerare.

Ät:
Är man i sällskap Downtown och behöver få olika matönskningar tillfredsställda är Grand Central Market perfekt. Här finns allt från vietnamesisk nudelsoppa till mandlar i lösvikt. I Hauser & Wirths komplex i Downtown ligger Manuela, en typiskt trevlig lite dyrare restaurang som håller gulliga hönor på gården. Är man mer sugen på att sitta vid en bar och äta utsökt japanskt går man över gatan till Yunomi handroll.

Intill galleriet Nonaka-Hill på Highland Avenue i Hollywood ligger Petit Trois, en riktigt bra fransk restaurang. Om man är där men mer sugen på Starbucks går man en bit uppför gatan och beställer i en lucka, eller kör sin bil drive through. Kaffestället är en ombyggd bensinstation, Gilmore gas station, som byggdes 1935.  

Om man korsar La Brea från The Hole kommer man till den välsorterade secondhand-butiken Jet Rag. Går man sedan över gatan igen och in en bit på Willoughby Ave erbjuder Sightglass Coffee bra sallad, mackor och kombucha för alla smaker. Därifrån är det en kortare promenad till Lisson Gallery och Jeffrey Deitch.

Är man i Larchmont och sugen på mat med rötter i Vietnam rekommenderas varmt restaurangen Pho La Vache. Häromdagen serverades de en av de bästa klassiska pho vi ätit.

Det finns många Farmers’ Markets runt om i Los Angeles. Den i Larchmont är riktigt trevlig och lördagar är bästa dagen för att handla lokalproducerat och ströva runt bland matställena och honungsförsäljare. Är man i Beverly Hills den första söndagen i varje månad kan man passa på att lämna in sitt elskrot som staden samlar in under marknadens ordinera öppettider. 

Besök:
Både El Royale och Chateau Marmont adderades till Los Angeles stadsbild i slutet på 1920-talet och är ritade av samma arkitekt, William Douglas Lee. Idag är Chateau Marmont ett mytomspunnet hotell och det finns några ikoniska barer i byggnaden. Ett besök är faktiskt är precis så trevlig som det låter och ett ytterst bra tillfälle att lufta finskorna.  



1. Frieze Los Angeles 2025. Foto: Casey Kelbaugh. Courtesy of Frieze and CKA.
2. Vielmetter, Frieze Los Angeles 2025. Foto: Casey Kelbaugh. Courtesy of Frieze and CKA.
3. Roosevelt Hotel, Felix Art Fair 2025. Courtesy: Felix Art Fair/Cultural Counsel.
4. Installationsbild, Felix Art Fair, 2025.
5. Bruce Nauman, Studies for Holograms, 1970. Marian Goodman Gallery, 2025.
6. Bruce Nauman, Manipulating a Florescent Tube, 1969. Marian Goodman Gallery, 2025.
7. Installationsbild, Doug Aitken, Psychic Debris Field. Regen Projects, Los Angeles 2025.
8. Installationsbild, Doug Aitken, Psychic Debris Field. Regen Projects, Los Angeles 2025.
9. Georgia Gardner Gray, Regen Projects, Los Angeles 2025.
10. Installationsbild, Kelly Akashi, Lisson Gallery Los Angeles, 2025.
11. Brad Eberhard. Bild:
https://artillerymag.com/
12. Installationsbild Post-Fair 2025.

Visa alla artiklar inom Konst / Utflykt