Ulrika Barr, verk ur serien Ouroboros från utställningen Ljusbord på Galleri Glas.

Konst / Utställning

Barrs alkemiska glasförfattande

Ulrika Barr
Ouroboros
Galleri Glas, 2023.11.11–2023.12.16
Nordiska Galleriet (showroom), tills vidare

Stockholm: Glaskonstnären Ulrika Barr dras till det galna, magiska och okontrollerbara. I sin nya serie Ouroboros kombinerar hon glasblåsning med sandgjutning, inspirerad av svansbitande drakormar och alkemi.

Kan ni se den framför er; ormen, eller drakormen, som skapar en o-form av sig själv och tar en tugga av sin egen svans? Namnet på den, ”ouroborus”, och dess inneboende symbolik är kanske inte riktigt lika välbekant. Men glaskonstnären Ulrika Barr känner till den väl – så till den grad att hon har valt att döpa sin senaste serie glaskonstverk till Ouroborus, just för dess symbolik, som står för alltings förening i ett slags cykel av skapande och förstörelse.

– Jag ville att arbetet skulle utgå från en cirkulär process, men också att det skulle höra ihop med alkemisk färgprocess och drömtolkning, som jag inspireras mycket av. Ouroboros-symbolen har dykt upp för mig flera gånger tidigare, så det kändes naturligt att serien skulle heta just det. Jag gillar att betydelsen omfattar både det andliga och det materiella, att den finns i flera kulturer och traditioner och omges av en viss mystik.

Barrs intresse för och kunskap om alkemi och dess dragning åt det galna, magiska och förtrollande, väcktes när hon läste en bok om drömtydning, där den alkemiska drömtydningsprocessen beskrevs utifrån fyra stadier som liknande alkemins olika föreningsstadier: negredo, albedo, cintrinitas och rubedo


”Verken börjar leva sina egna liv. Det går inte riktigt att styra processen, vilket skapar något vilt och ohämmat.”

Ulrika Barr


– Det funkar också som ett kretslopp där allt börjar om igen, vilket väckte tankar både om livet i stort och min egen skapandeprocess. Ju mer jag läser om ämnet desto mer spännande blir det. Ibland kan jag känna att det finns liknelser i arbetet med glas – du måste nog vara lite tokig för att fortsätta den här jakten som jag håller på med, att ständigt hitta nya sätt att utmana materialet och jaga nästa skatt.

Du arbetar delvis med sandgjutning. Vad är det?

– Jag började utforska sandgjutningen 2015 under min kandidatexamen på Konstfack. Då var det i mer ren skulptural form: jag hällde ner glaset i gropar och knådade det med hjälp av skyddshandskar, som en deg. Det var väldigt förlösande och härligt att komma så nära materialet.

Sandgjutningen blev också en kontrast till den traditionella glasblåsarutbildning i Orrefors som Barr skolats i. När hon nu väljer att kombinera det blåsta glaset med sandgjutning kan hon skapa både stora kontraster och väldigt taktila ytor.

– Kombinationen av de här två väldigt olika teknikerna gör också att verken börjar leva sina egna liv. Det går inte riktigt att styra processen, vilket skapar något vilt och ohämmat. Jag går i gång på att utmana de klassiska grundegenskaperna i materialen – i detta fall att det inte är transparant, tunt eller skirt, utan det drar mer åt det keramiska och steniga.

Du har sagt att du låter ditt ”inre barn styra” när du arbetar. På vilket sätt?

– Det handlar nog mycket om en förnimmelse av enkelhet, renhet och spontanitet; att jag använder mig av ett flöde i skapandet och drar nytta av slumpen. Jag arbetar också rent fysiskt i en sandlåda, vilket såklart ger en del kopplingar till barndomen ... Självklart finns det en utbildad hantverkare och konstnär med aktiva val och en målbild inom mig, men jag vill att arbetsprocessen ska vara tillåtande och relativt öppen. Det är då det mest spännande händer.

Karolina Modig


Verk från serien Ouroborus finns tillgängliga i Nordiska Galleriets Showroom i Stockholm samt genom Galleri Glas. Utställningen Ljusbord, där Ulrika Barr visar några verk ur serien, pågår fram till den 16 december.


Medverkande konstnärer i utställningen Ljusbord på Galleri Glas: Ulrika Barr, Ulla Forsell, Åsa Jungnelius, Simon Klenell, Gunilla Kihlgren, Erika Lagerbielke, Mårten Medbo, Fredrik Nielsen, Morgan Persson, Jonas Rooth


Ulrika Barr, verk ur serien Ouroboros från utställningen Ljusbord på Galleri Glas.

Ulrika Barr, från utställningen Astrid x Ulrika Barr, 2023.


1–5. Ulrika Barr, verk ur serien Ouroboros.
6. Glasverk av Ulrika Barr och textiler från Astrid, från utställningen Astrid x Ulrika Barr, 2023.

Visa alla artiklar inom Konst / Utställning